Vývoj restauratérství a hoteliérství sahá až do dob Mezopotámie

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Člověk je nejen tvor společenský, ale také pohostinný. Původně znamenala pohostinnost bezplatné poskytnutí jídla a noclehu poutníkům a cizincům, později se tato činnost stala také podnikáním s cílem dosažení výdělku. Podívejme se na vývoj restauratérství a hoteliérství tohoto oboru trochu podrobněji.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Vývoj restauratérství a hoteliérství sahá až do dob Mezopotámie. | foto: Značka Q

Počátky se skrývají v Mezopotámii

Nejstarší dochované záznamy o restauratérství a hoteliérství pocházejí z Mezopotámie z druhého tisíciletí před naším letopočtem. Cestování tehdy nebylo nic bezpečného, na rozdíl od pozdějšího středověku však nebylo prakticky zakázáno, a to ani nejnižším vrstvám. Na hlavních trasách proto začaly vznikat prosté noclehárny a výčepy. Pokrmy se podávaly na mísách, nápoje v nádobách z pálené hlíny a vše se konzumovalo rukama. Proslulé byly například zájezdní hostince v Lýdii (západní část dnešního Turecka), kde se zastavovaly karavany kupců mířících z Asie do Řecka.

Přínos Řeků a Římanů

V antice pohostinství jen vzkvétalo! S rozvojem obchodu sílil cestovní ruch. Mnoho lidí se už v tehdejší době vydávalo na „služební“ cesty. Vznikl nový typ pohostinských zařízení, v nichž byla cestujícím kromě běžných služeb, jako jsou jídlo a nocleh, rovněž poskytována možnost zábavy. Hostinská činnost byla tehdy povolena každému, objevovaly se však první regulace. Například stanovení zavírací doby nebo používání odměrek.

Expanze Římské říše vedla ke stavbě silnic a zavedení pošty, což razantně zvýšilo komfort cestování. První občerstvovací a ubytovací stanice v té době zakládal stát a byly určeny pro jeho úředníky. Bývaly vybaveny jídelnou, pokoji pro hosty, koupelnou a samozřejmě stájemi pro zvířata. V místech přepřahání koní vznikaly zároveň hostince pro kupce a měšťany. Většinou byly prosté, některé však vynikaly honosností a vysokou úrovní služeb.

Vývoj restauratérství a hoteliérství sahá až do dob Mezopotámie.

Jak římská města vzkvétala, pohostinské služby se rozvíjely stále více. Hosté se občerstvovali ze skla a porcelánu dovezených z dalekého orientu, kromě nožů a lžic se ke slovu dostaly také ubrousky a párátka z husích brků. Podniky už dostávaly jména, objevily se vývěsní štíty. Postupně byly zavedeny zákony proti opilství a hazardním hrám, sortiment nabízených jídel a nápojů se značně rozšířil a z pohostinských služeb se začaly platit daně.

Nástup křesťanství znamenal návrat na začátek

Středověk vývoj restauratérství a hoteliérství značně zpomalil. Cestování chudých lidí bylo kvůli nevolnickému systému omezené, putovat se mohlo prakticky jen z náboženských důvodů. Církev proto zřizovala při klášterech noclehárny s možností prostého stravování. Postupně vznikla síť samostatných středověkých hostinců. Služby byly zpočátku na velmi nízké úrovni. Hosté většinou spali přímo ve výčepu na zemi, jídla připravovali hostinští na otevřených ohništích, později v pecích. K jistému rozvoji došlo až na konci středověku. V 15. století se začaly objevovat ubrusy a od 17. století se k jídlu dokonce běžně přikládaly příbory.

Nová doba objevila pro vývoj restauratérství a hoteliérství nové možnosti

Novověk přinesl výrazné změny. Omezení daná nevolnictvím padla, mohutně se rozšířilo cestování, lid se začal stěhovat za prací a živobytím do rostoucích měst. Touha po společenském styku, poznání a zábavě dala vzniknout restauračním zařízením úplně nového typu – cukrárnám, kavárnám, barům a výletním restauracím. Objevila se také pohostinství v dopravních prostředních, na lodích, ve vlacích a později v letadlech.

Značka kvality Q

Tento článek je součástí značky „Q“. Tato značka kvality je udělována českým hotelům, penzionům, restauracím, informačním centrům a dalším firmám působícím v cestovním ruchu. Ti, kteří již tuto prestižní značku získali, na sobě aktivně pracují a znamenají pro své klienty záruku certifikované kvality služeb. Kdo všechno značku získal, najdete na webu Služby Q. Značka je udělována v rámci Českého systému kvality služeb a organizace, které splní stanovené parametry, obdrží certifikát kvality a s ním právo užívat značku „Q“.

Značka Q přitahuje klienty.

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Užívejte si oblíbené aplikace bez čerpání dat

Užívejte si oblíbené aplikace bez čerpání dat

Sedíte v dálkovém autobuse z Ostravy do Prahy. Vlak má zase zpoždění. Potřebujete zabavit děti při čekání u lékaře nebo...

Samsung, nebo iPhone, to je oč tu běží

Black friday

Sparta, nebo Slavia? Blondýnky, nebo brunetky? Kančí se šípkovou, nebo se zelím? Svět je plný dilemat, což platí...

Plzeňské překvapení? Ne! Tipéři to vidí na druhou výhru Realu

Plzeňské překvapení? Ne! Tipéři to vidí na druhou výhru Realu

Druhá prohra s Realem, nebo plzeňské překvapení? Největší komunita sázkařů žene za druhou výhrou Real.

John Quinn, tvář whiskey Tullamore D.E.W. v Praze

John Quinn, tvář whiskey Tullamore D.E.W. v Praze

Při příležitosti festivalu Whisky Life Prague navštívil Prahu John Quinn, Global Brand Ambassador irské whiskey...

Moderní stavební systém spoří čas i peníze

Moderní stavební systém spoří čas i peníze

Sedíte právě nad výpočty a cenami svého budoucího domu či přestavby? Myslete na to, aby se úspora v materiálu...

Další z rubriky

Sbírka Srdce dětem. Loňských 25 milionů pomohlo více než 700 rodinám

Sbírka Srdce dětem. Loňských 25 milionů pomohlo více než 700 rodinám

Od pondělí 5. do neděle 18. listopadu probíhá už osmý ročník celorepublikové sbírky Srdce dětem. Ta se zaměřuje na...

Samsung, nebo iPhone, to je oč tu běží

Black friday

Sparta, nebo Slavia? Blondýnky, nebo brunetky? Kančí se šípkovou, nebo se zelím? Svět je plný dilemat, což platí...

Obrana republiky nekončí na našich hranicích, říká ministr obrany

Ministr obrany Lubomír Metnar

Závazky České republiky vůči spojencům jsou stejné jako závazky našich spojenců vůči nám. Mají stejnou hodnotu a...

Najdete na iDNES.cz