Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vývoj restauratérství a hoteliérství sahá až do dob Mezopotámie

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Člověk je nejen tvor společenský, ale také pohostinný. Původně znamenala pohostinnost bezplatné poskytnutí jídla a noclehu poutníkům a cizincům, později se tato činnost stala také podnikáním s cílem dosažení výdělku. Podívejme se na vývoj restauratérství a hoteliérství tohoto oboru trochu podrobněji.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Vývoj restauratérství a hoteliérství sahá až do dob Mezopotámie. | foto: Značka Q

Počátky se skrývají v Mezopotámii

Nejstarší dochované záznamy o restauratérství a hoteliérství pocházejí z Mezopotámie z druhého tisíciletí před naším letopočtem. Cestování tehdy nebylo nic bezpečného, na rozdíl od pozdějšího středověku však nebylo prakticky zakázáno, a to ani nejnižším vrstvám. Na hlavních trasách proto začaly vznikat prosté noclehárny a výčepy. Pokrmy se podávaly na mísách, nápoje v nádobách z pálené hlíny a vše se konzumovalo rukama. Proslulé byly například zájezdní hostince v Lýdii (západní část dnešního Turecka), kde se zastavovaly karavany kupců mířících z Asie do Řecka.

Přínos Řeků a Římanů

V antice pohostinství jen vzkvétalo! S rozvojem obchodu sílil cestovní ruch. Mnoho lidí se už v tehdejší době vydávalo na „služební“ cesty. Vznikl nový typ pohostinských zařízení, v nichž byla cestujícím kromě běžných služeb, jako jsou jídlo a nocleh, rovněž poskytována možnost zábavy. Hostinská činnost byla tehdy povolena každému, objevovaly se však první regulace. Například stanovení zavírací doby nebo používání odměrek.

Expanze Římské říše vedla ke stavbě silnic a zavedení pošty, což razantně zvýšilo komfort cestování. První občerstvovací a ubytovací stanice v té době zakládal stát a byly určeny pro jeho úředníky. Bývaly vybaveny jídelnou, pokoji pro hosty, koupelnou a samozřejmě stájemi pro zvířata. V místech přepřahání koní vznikaly zároveň hostince pro kupce a měšťany. Většinou byly prosté, některé však vynikaly honosností a vysokou úrovní služeb.

Vývoj restauratérství a hoteliérství sahá až do dob Mezopotámie.

Jak římská města vzkvétala, pohostinské služby se rozvíjely stále více. Hosté se občerstvovali ze skla a porcelánu dovezených z dalekého orientu, kromě nožů a lžic se ke slovu dostaly také ubrousky a párátka z husích brků. Podniky už dostávaly jména, objevily se vývěsní štíty. Postupně byly zavedeny zákony proti opilství a hazardním hrám, sortiment nabízených jídel a nápojů se značně rozšířil a z pohostinských služeb se začaly platit daně.

Nástup křesťanství znamenal návrat na začátek

Středověk vývoj restauratérství a hoteliérství značně zpomalil. Cestování chudých lidí bylo kvůli nevolnickému systému omezené, putovat se mohlo prakticky jen z náboženských důvodů. Církev proto zřizovala při klášterech noclehárny s možností prostého stravování. Postupně vznikla síť samostatných středověkých hostinců. Služby byly zpočátku na velmi nízké úrovni. Hosté většinou spali přímo ve výčepu na zemi, jídla připravovali hostinští na otevřených ohništích, později v pecích. K jistému rozvoji došlo až na konci středověku. V 15. století se začaly objevovat ubrusy a od 17. století se k jídlu dokonce běžně přikládaly příbory.

Nová doba objevila pro vývoj restauratérství a hoteliérství nové možnosti

Novověk přinesl výrazné změny. Omezení daná nevolnictvím padla, mohutně se rozšířilo cestování, lid se začal stěhovat za prací a živobytím do rostoucích měst. Touha po společenském styku, poznání a zábavě dala vzniknout restauračním zařízením úplně nového typu – cukrárnám, kavárnám, barům a výletním restauracím. Objevila se také pohostinství v dopravních prostředních, na lodích, ve vlacích a později v letadlech.

Značka kvality Q

Tento článek je součástí značky „Q“. Tato značka kvality je udělována českým hotelům, penzionům, restauracím, informačním centrům a dalším firmám působícím v cestovním ruchu. Ti, kteří již tuto prestižní značku získali, na sobě aktivně pracují a znamenají pro své klienty záruku certifikované kvality služeb. Kdo všechno značku získal, najdete na webu Služby Q. Značka je udělována v rámci Českého systému kvality služeb a organizace, které splní stanovené parametry, obdrží certifikát kvality a s ním právo užívat značku „Q“.

Značka Q přitahuje klienty.

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Víte, kde se najíst kvalitně, rozmanitě, bez čekání a každý den jinak?

nabídka bistra

Český řetězec supermarketů a bister DELMART otevřel koncem ledna novou pobočku v obchodním centru Quadrio na Národní...

Špičková díla vystavuje Galerie KODL

Emil Filla - Zátiší k zamyšlení, vyvolávací cena 2 300 000 Kč

Nenechte si ujít květnovou výstavu 250 jedinečných uměleckých děl, která se uskuteční od 30. dubna do 26. května v...

Ideální čas proměnit váš sen o dokonalé koupelně ve skutečnost

Ideální čas proměnit Váš sen o dokonalé koupelně ve skutečnost

S příchodem jara nastává čas změn a nových začátků. Napadlo vás ale, že by změna vaší roky opotřebované koupelny mohla...

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Nejjednodušší cestou, jak v současné době rostoucích cen elektřiny uspořit, je najít si vhodnou alternativu. Tedy...

Klíšťata už dávno nejsou jen v lese, žijí také v parcích a zahradách

Klíšťata už dávno nejsou jen v lese, žijí také v parcích a zahradách

„Počet zasažených lokalit se zvyšuje, klíšťata jsou i v městských parcích, v lesích, na loukách, ale i na horách, tam,...

Další z rubriky

Jan Nedvěd osvěžil hudební scénu, jak se mu to podařilo?

Jan Nedvěd - foto Adam Pavlíček

Na hudební scéně se objevila mladá krev. Hudební label Mad Baker Music, který se dostal do podvědomí především díky...

Česko má zázemí i vizi, říká manažer agentury ESA

Frank Salzgeber, šéf programu technologických transferů Evropské kosmické...

České republice se vyplatilo, že pojímá vyvíjení a využívání kosmických technologií byznysově, nikoli čistě vědecky

Víte, kde se najíst kvalitně, rozmanitě, bez čekání a každý den jinak?

nabídka bistra

Český řetězec supermarketů a bister DELMART otevřel koncem ledna novou pobočku v obchodním centru Quadrio na Národní...

Najdete na iDNES.cz