Věkem podmíněná makulární degenerace v současnosti postihuje v České republice asi půl milionu osob. U zhruba 160 000 obyvatel se jedná o rozvinutou formu onemocnění, které postihuje zrak.
Co je věkem podmíněná makulární degenerace?
Jedná se o progresivní onemocnění, jež postihuje zrak, konkrétně makulu (žlutou skvrnu), centrální část sítnice a zároveň místo nejostřejšího vidění. Věkem podmíněná makulární degenerace se vyskytuje ve dvou variantách, suché a vlhké formě. Suchá forma degenerace se projevuje ztenčováním tkáně sítnice a ztrátou smyslového a pigmentového epitelu.
"Vlhkou" formu provází růst patologických cév, krvácení a zjizvení tkání sítnice oka. 90 % všech pacientů trpí suchou formou degenerace. Přestože se vlhká forma vyvine jen u 10 - 20 % nemocných, je v 80 - 90 % příčinou praktické slepoty při tomto onemocnění.
Věkem podmíněná makulární degenerace: Jak se bránit?
Největší riziko pro zrak představuje samotný věk. Stárnutí je sice přirozený proces, který nezastavíme, ale můžeme ovlivnit jeho průběh. Ke vzniku makulární degenerace totiž přispívá řada faktorů, které jsou spouštěcími mechanismy i jiných civilizačních onemocnění: obezita a nesprávné stravovací návyky, kouření či dlouholetá expozice slunečnímu záření.
Degenerativní změny na sítnici se ohlásí sníženou kvalitou zrakové ostrosti. Člověk, kterého postihne věkem podmíněná makulární degenerace, nemůže zaostřit, špatně čte a brýle mu nepomáhají. Zrakovou ostrost lze pravidelně kontrolovat pomocí Amslerovy mřížky.
Nezbytné jsou také kontroly u očního lékaře alespoň jednou do roka. Studie z posledních pěti let prováděné na výzkumných pracovištích po celém světe poukazují na to, že na zrak a jeho zdraví kvalitu se významnou měrou podílí ovlivňuje výživa: potraviny obsahující karotenoidy, vitaminy a jiné antioxidanty.
Antioxidanty a vitaminy, které mají příznivý vliv na zrak
Karotenoidy lutein a zeaxanthin se přirozeně vyskytují ve žluté skvrně na sítnici. Lutein se jako barvivo nachází v zelenině oranžové barvy, v ovoci a v zelených částech rostlin. Má silnou antioxidační aktivitu, zlepšuje funkci imunitního systému. Spolu se zeaxanthinem pomáhá udržovat optimální hustotu makulárního pigmentu a chrání oční buňky před volnými radikály.
Nejvíce luteinu a zeaxanthinu obsahuje listová zelenina - špenát, kapusta, ale také kukuřice, vaječný žloutek nebo tropické ovoce. Denní dávku luteinu pokryje zhruba jeden plný talíř syrového špenátu.
Zrak pozitivně ovlivňují i vitaminy A, E a C. Zdrojem vitaminu A rozpustného v tucích jsou především máslo, mléko a sýry. Vitamin A si tělo dokáže vyrobit také samo, a to prostřednictvím beta-karotenu, jenž je obsažen v ovoci a zelenině.
Vitamin E se nachází v rostlinných tucích a olejích, v obilných klíčcích nebo v ořechách. Za nejlepší zdroj vitaminu C se považuje čerstvé ovoce a zelenina. Cévy potřebují i minerály zinek a selen, které zlepšují imunitu nejen pro , ať už jde o zrak, ale pronebo celý organismus. Bohaté na selen jsou cibule, tuňák, česnek, houby, játra nebo celozrnné pečivo. Zinek se nachází třeba v luštěninách, ve žloutcích nebo v mléce.
Doplňky stravy
Pokud je strava chudá na vitaminy, minerály a karotenoidy, je vhodné zvážit také užívání doplňků stravy, které všechny potřebné látky obsahují v optimálním množství. A jak se zorientovat v záplavě přípravků? Pokud chcete chránit svůj zrak, nižší cena by neměla být jediným vodítkem k výběru vitamíinů. Je dobré se zajímat o složení a také o výrobce a jeho renomé.
Kvalitním přípravkem je například Ocuvite® LUTEIN forte. Věkem podmíněná makulární degenerace se jen obtížně léčí. Jedinou obranou je péče o vlastní zdraví a dostatek informací.
Více na www.ocuvite.cz.
Pokud chcete zkontrolovat svůj zrak, použijte Amslerovu mřížku
S brýlemi na čtení si zakryjte jedno oko a zaostřete na tečku v centru.
Všechny čáry by měly být rovné a všechny čtverce stejně velké.
Tento test proveďte stejný způsobem i druhým okem.