Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tipy na způsoby úpravy sladkovodních ryb: Pochutnejte si na české rybě

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
S čerstvou rybou máte jistotu, že kupujete zdravé a voňavé maso. Při správné úpravě se můžete vyhnout i kostem, které jsou pro mnoho lidí nepřekonatelnou překážkou. Pojďme se podívat na různé způsoby úpravy sladkovodních ryb. Na jaký způsob si připravíte svého kapra, pstruha či candáta?

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Tipy na způsoby úpravy sladkovodních ryb: Pochutnejte si na české rybě. | foto: Ryba na talíř

Rybí maso má krátká vlákna, a tak lehce přijímá chutě i vůně různých bylin a koření. Před tepelnou úpravou se doporučuje položit maso na cedník a osolit, aby ze sebe vyloučilo přebytečnou vodu a zpevnilo se. Solit můžete více než jiné druhy masa, protože se část soli odplaví s odcházející vodou.

Zdravá česká ryba není ani drahá, zvlášť pokud ji koupíte u svého rybáře.

Způsoby úpravy sladkovodních ryb

Sladkovodní rybu si můžete dopřát stokrát jinak. Vynikající je například marinovaná, pošírovaná, vařená v páře, dušená, pečená, smažená, fritovaná, grilovaná, ale i rožněná. Způsoby úpravy sladkovodních ryb jsou tedy různé, pokaždé si ji tak vychutnáte podle své momentální nálady.

Tipy na způsoby úpravy sladkovodních ryb: Pochutnejte si na české rybě.

Marinování

Nejjednodušší úpravou ryb je marinování, které se používá především ve studené kuchyni. Marinování slouží především k ochucení masa, ale někdy také proto, aby rybí maso přestalo mít svoji klasickou rybí vůni, která některým lidem smrdí. Maso se naloží do marinovacího nálevu nebo se potře suchou marinovací směsí a nechá odležet v chladu. Pokud poté neplánujete rybu ještě tepelně upravit, použijte vždy čerstvou, u které znáte její původ. Marinování se používá i před tepelnou úpravou, aby bylo maso dostatečně prostoupeno chutí a vůní bylinek a jiného koření, třeba před grilováním.

Grilování

Rybí maso je pro gril jako stvořené. Můžete celou rybu nebo jednotlivé filety položit na rošt, obracet a potírat marinádou.

Tipy na způsoby úpravy sladkovodních ryb: Pochutnejte si na české rybě.

Rožnění

Dalším způsobem grilování je rožnění, kdy je ryba napíchnuta na rožeň a pomalu se otáčí nad ohněm. Často ji přitom potírejte marinádou nebo olejem.

Pošírování

Znáte pošírování? Rybí maso tepelně upravujete v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu. Ideální je osolená voda s bylinkami nebo vývar. Hladina tekutiny by se měla lehce chvět a neklokotat. Můžete se tak těšit na šetrnou a velmi dietní úpravu ryby. Zkuste takto připravit třeba candáta.

Vaření

Rybí maso se nesmí vařit prudkým varem, mohlo by se rozpadnout. Této úpravě říkáme „tažení“, protože necháme maso pomalu táhnout. Vaření tak trvá déle, o to chutnější ale bude výsledek. Při vaření v páře zachováte v mase více chuťových látek. Lépe si ho tak vychutnáte.

Tipy na způsoby úpravy sladkovodních ryb: Pochutnejte si na české rybě.

Dušení

Při dušení podlijete rybu malým množstvím tekutiny sahající maximálně do poloviny její výšky a shora na ni působí horká pára pod poklicí. Dušení tak kombinuje vaření v tekutině a vaření v páře.Nejvíce nás okouzlil takto připravený kapr na zelenině.

Pečení

Oblíbený způsob přípravy rybího masa je také pečení, při kterém na něj působí teplo ze všech stran stejnoměrně. Rozehřejte troubu na 160-180 °C a pečte po 15-45 minut. Záleží na výkonu vaší trouby a na velikosti porcí. Chutnou šťávu vytvoříte, když před pečením přidáte do nádoby trochu tuku a mírně podlijete tekutinou. Vyzkoušet můžete třeba kapra s nivou nádivkou nebo špíz z kapra.

Tipy na způsoby úpravy sladkovodních ryb: Pochutnejte si na české rybě.

Smažení

I v zásadě dietní maso můžete připravit méně zdravým způsobem. Patří sem smažení, kdy připravujete rybu na nízké vrstvě tuku. Tuk ale příliš nerozehřívejte, aby se nepřepálil. Před smažením maso lehce obalte v hladké mouce, aby se na něm vytvořila krustička. My jsme vyzkoušeli kapra s mátovou omáčkou.

Fritování

Při této tepelné úpravě jsou celé porce ryby ponořeny do horkého oleje. Osmaží se tak rovnoměrně po celém povrchu, a to rychleji než při smažení na pánvi. Ideální teplotou pro fritování ryb je přibližně 180 °C. Ryba se tak minimálně nasákne tukem.Při smažení a fritování zbavte hotové porce přebytečného oleje papírovou utěrkou. Kdo by neměl chuť na fritované kapří hranolky!

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.


Nejčtenější

Znepokojivá pravda o sportování v dětském věku

Znepokojivá pravda o sportování v dětském věku

Nastal čas změnit nebezpečnou praxi. Omezme hlavičkování míče u dětí ve fotbale: chraňme vyvíjející se mozek dítěte.

Designové byty na Harfě u metra – výhodná investice na pronájem

Harfa Design Residence - design uvnitř i navenek

Pražská Libeň patří k vyhledávaným pražským rezidenčním lokalitám. Část této oblíbené čtvrti v okolí O2 arény prochází...

Čtyři smrtelné nemoci způsobené sexem

Čtyři smrtelné nemoci způsobené sexem

Když se řekne sexuálně přenosná nemoc, vybaví se nám syfilis, kapavka a AIDS. Jenže vůbec nejrozšířenější sexuálně...

Zdražil vám dodavatel energie nebo změnil obchodní podmínky?

Zdražil vám dodavatel energie nebo změnil obchodní podmínky? Co s tím?

Ceny elektřiny na velkoobchodním trhu stoupají a vypadá to, že na lepší časy se v tomto směru neblýská. Zvýšení cen...

Univerzita VŠFS podporuje sport

Univerzita VŠFS podporuje sport

Nejen předávat vědomosti z ekonomie, ale i podporovat společensky přínosné aktivity, jakou je třeba sport, si klade za...

Další z rubriky

Plastové nebo kovové: které brýle jsou lepší?

Plastové nebo kovové: které brýle jsou lepší?

Je to teprve nedávno, co se nejvíc nosily černé plastové brýle. Teď je zase nejžhavějším trendem úplný opak: tenoučké...

Biologická liposukce: nová metoda italského hubnutí

Nová metoda italského hubnutí: biologická liposukce

Nehezké polštářky na různých místech těla, na které neplatí diety ani cvičení, trápí dnes mnoho lidí. Díky novince,...

Až polovina těhotenství je neplánovaných. Páry neznají tabletu po

Až polovina těhotenství je neplánovaných. Páry neznají tabletu po

Ročně je v ČR provedeno přes 30 000 potratů, 60 % z nich z důvodu neplánovaného početí. Je hezké, že medicína si s...

Highlighter za tisíce? Rozjasněnou pleť zvládnete i bez make-upu

Highlighter za tisíce? Rozjasněnou pleť zvládnete i bez make-upu

Arome.cz Projasněná pleť působí svěže, mladě a zdravě. Většina z nás proto používá třpytivé pudry, lesklé stíny a rozjasňovače. N...

Najdete na iDNES.cz