Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tipy do kuchyně: Jak na skladování chlazených ryb u vás doma?

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Každý, kdo rád vaří, ví, že nejlepší ryba je ta čerstvá. Jak ji ale skladovat, aby se vám doma před svou úpravou nezkazila? Skladování chlazených ryb v domácích podmínkách není žádná věda.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Tipy do kuchyně: Jak na skladování chlazených ryb u vás doma? | foto: IMAGE CZ

Nejlepší variantou je koupit chlazenou rybu v ten samý den, kdy si na ní hodláte pochutnat, často to ale nejde a musíme ji uschovat na další den. Máme pro vás návod, jak na to.

Bezpečná teplotní zóna

Chlazené ryby z obchodu byly při zpracování zchlazeny na teplotu tajícího ledu a takto dodány do sítě. Neměli byste je tedy doma skladovat příliš dlouho, protože rybí maso obsahuje velké množství vody. Ztrácí tak rychleji svou kvalitu.

Tipy do kuchyně: Jak na skladování chlazených ryb u vás doma?

Kapr obsahuje přibližně 70 % vody, a proto je nutné ho skladovat maximálně 48 hodin v lednici v takzvané bezpečné teplotní zóně znemožňující rozmnožování bakterií, což je teplota pod 5 °C.

Při skladování chlazených ryb si dejte pozor na jejich specifický pach

Rybí maso nejenže velmi aromaticky voní a zanechává svůj pach na potravinách ve své blízkosti, ale také velmi rádo přijímá okolní pachy. Proto rybu v ledničce od ostatních surovin oddělte. Vhodné je skladovat rybí maso v uzavíratelné plastové krabičce nebo v sáčku s uzavíratelným koncem. Nejdelší trvanlivost a ochranu před ztrátou hmotnosti zaručuje vakuové balení.

Celá ryba, nebo filety?

Pokud si chcete být jistí, co kupujete, zvolte celou chlazenou rybu, u které vidíte její barvu. Rybí sliz by měl být průhledný, oči jasné, nezamlžené a žábry jasně červené, nesmí být zašedlé ani na okrajích.

Tipy do kuchyně: Jak na skladování chlazených ryb u vás doma?

Snadnější pro kuchaře je zakoupit již hotové filety, kdy je maso oddělené od hlavy, ploutví, páteře a žeberních kostí. Filety z obchodu jsou díky strojovému prořezávání zbaveny také mezisvalových kůstek. V každém případě, u celé ryby i filet, musí být při mírném tlaku prstem na masitou část ryby znát odpor a cítit musíte jen rybí vůni.

Moderně zamrazené ryby mají také vysokou kvalitu

Pokud nemáte možnost si opatřit čerstvou chlazenou rybu, můžete si vybrat z velké nabídky mražených ryb. V takovém případě dávejte přednost rybám ve vakuovém balení a zmrazeným při prvním zpracování. Je to ta nejvyšší kvalita, kterou můžete za své peníze dostat.

Uvidíte-li v balení ledovou tříšť, nekupujte takovou rybu, v průběhu distribuce došlo vlivem nevhodných teplot k jeho částečnému rozmrazení a opětovnému zamrazení. Pokud byste rybu rozmrazily a maso bylo blátivé, oddělovalo se od kostí a mělo nepříjemnou vůni, je to spolehlivý důvod k jeho reklamaci nebo vyhození.

Tipy do kuchyně: Jak na skladování chlazených ryb u vás doma?

Moderní způsob zmrazování tzv. šokovou metodou a jeho skladování za vhodných podmínek umožňuje ale zachování vysoké kvality rybího masa. Pečlivě vybírejte!

Ryba na talíř

Projekt na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře.

Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb. A budete-li si chtít kdykoliv koupit čerstvou rybu, vyberte si nejbližší místo prodeje ve svém okolí.

Kapr by neměl chybět na vašem stole nejen na Vánoce.

Nejčtenější

Sledujte derby Slavia – Sparta živě na TV Tipsport a vsaďte si.
Sledujte derby Slavia – Sparta živě na TV Tipsport a vsaďte si

Nejvyhecovanější zápas podzimu je tady! Souboj o krále Prahy se odehraje v neděli od 18:00 ve vršovickém Edenu a vy můžete přímý přenos sledovat živě na TV...  celý článek

Do různých staveb jsou vhodná různá okna.
Podle čeho vybrat nová okna do domu či bytu?

Nepodceňte výběr nových oken do svého domu či bytu. Ze zkušeností odborníků a investorů vyplývá, že před vlastní koupí oken je velmi důležité zvážit několik...  celý článek

Zbavte se pomalých videí na internetu jednou pro vždy. Máme pro vás trik.
Zbavte se pomalých videí na internetu jednou pro vždy. Máme pro vás trik

Dokáží vás při sledování filmů a videí na internetu pořádně vytočit rozostřený obraz a neustálé zasekávání? Zbavte se tohoto problémů rychle a jednoduše....  celý článek

Zdeněk Burian - Křováci (1975)
Aukce European Arts nabídne kolekci vzácných obrazů Zdeňka Buriana

V neděli 24. září 2017 se v aukci European Arts bude nabízet mimořádná kolekce vzácných obrazů Zdeňka Buriana.  celý článek

Erik Štefanovič, jednatel projektantsko-manažerské kanceláře DELTA...
Udržitelná výstavba jde ruku v ruce s hospodárností

Závěr měsíce září patří celosvětovému svátku trvale udržitelných budov. Jak taková udržitelná výstavba probíhá v praxi jsme se zeptali Erika Štefanoviče,...  celý článek

Další z rubriky

Dopřejte po létě svým vlasům zvýšenou péči díky Botanicals Fresh Care.
Dopřejte po létě svým vlasům zvýšenou péči díky Botanicals Fresh Care

V létě jsme se vesele vystavovali slunečním paprskům, které nám dodaly vitamín D, ale na druhou stranu dostala naše pokožka i vlasy od sluníčka zabrat. Nyní...  celý článek

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?
Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?

Ruku na srdce, jak často máte na stole rybu? Rybí maso je velmi zdravé, ale mezi Čechy převládá názor, že je moc drahé a samá kost. Přitom kvalitní česká ryba...  celý článek

Kyselina hyaluronová: novodobá nezbytná součást kosmetické výbavy.
Kyselina hyaluronová: novodobá nezbytná součást kosmetické výbavy

Kyselinu hyaluronovou zná snad již každý, ale víte jak ji správně používat, abyste dosáhli nejlepšího výsledku?   celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.