Propadněte kouzlu splitboardingu

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Utéct z přeplněných středisek, vyhnout se frontám a proříznout první stopu nedotčeným prašanem. Zdolat horu vlastními silami a sjezd si zasloužit. Je to lákavá představa, a proto není divu, že popularita splitboardingu dál roste. Co všechno je potřeba, když chcete s tímto nádherným sportem začít?

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Co to splitboarding vlastně je a kde se vzal?

Než se pustíme do výběru a pořízení výbavy, pojďme se krátce seznámit s historií splitboardingu. Počátky tohoto sportu sahají do raných 90. let, kdy jednoho freeride snowboardistu napadlo podélně rozříznout svou desku a sestrojit k ní speciální vázání, aby mohl svůj vynález použít k výstupu a nemusel chodit na sněžnicích se snowboardem na zádech. Výraznější splitboardový boom přišel v roce 2010 zásluhou legendárního Jeremyho Jonese a jeho filmu Deeper. Když o dekádu později globální pandemie koronaviru zastavila lanovky, nárůst zájmu o backcountry disciplíny nabral raketové tempo.

Základní splitboardová výbava

Jestli se do toho chcete pustit taky, začnete nejspíš výběrem splitboardu. Značky Jones nebo Burton coby průkopníci tohoto sportu dnes nabízejí výborně doladěné a spolehlivé desky s vlastnostmi blízkými pevným freeride snowboardům. Velmi schopný splitboard ale najdete také v kolekcích Nitro nebo Arbor a nově do vod rozpůlených prken vplouvá i věhlasný švýcarský výrobce Nidecker.

Pokud jde o splitboardová vázání, jistotou perfektního výkonu a spolehlivosti je americký Spark R&D, jehož základ využívá i Nitro nebo Burton. Kvalitní vázání na splitboard pořídíte i pod značkou Union. K upevnění vázání jsou potřeba stoupací držáky, patové opěrky a takzvané puky pro montáž do sjezdového nastavení.

Další důležitou součástí výbavy splitboardisty jsou boty. Ačkoliv stačí i standardní snowboardová obuv, zkušenější jezdci volí boty specificky navržené s ohledem na pohodlný výstup. Často mají podrážku Vibram pro lepší trakci a komfort, sofistikovanější konstrukci pro pohodlnější chůzi, výjimečnou prodyšnost a ochranu před živly.

Na cestě vzhůru se neobejdete bez stoupacích pásů, které se nasadí na skluznici, a teleskopických nebo skládacích hůlek.

Oblečení na splitboard

Začátečník nebo příležitostný výletník mimo sjezdovku se může spokojit se snowboardovým oblečením, ale pokročilý splitboardista ví, že podle očekávaných podmínek musí volit buď vysoce funkční oděv s membránou GORE-TEX či podobnou, nebo lehké technické vrstvy, které dobře odvádějí vlhkost, a často kombinaci obojího. Výbornou volbou je oblečení z merino vlny, která hřeje, i když je vlhká, a zároveň potlačuje vznik zápachu. Vrstvy je po výstupu nebo při změně počasí často potřeba doplnit nebo obměnit, proto se doporučuje vozit náhradní oblečení v batohu.

Třeba značka Burton na splitboardery a backcountry nadšence myslí se svou kolekcí nazvanou stručně – Burton [ak].

Lavinová bezpečnost

Pokud se vydáte na výpravu mimo oficiální trasy a hranice středisek, znamená to pro vás odpovědnost za bezpečí celé výpravy, nejen za to vlastní. Proto při splitboardingu ve volném horském terénu musíte mít s sebou základní lavinovou výbavu: vyhledávač, sondu a lopatu. Značka ORTOVOX nabízí i kompletní lavinové sety a pro ty, kdo chtějí svoje šance na záchranu při pádu laviny zvýšit na maximum, jsou v nabídce lavinové batohy s airbagem. Ten se v nouzi rychle nafoukne a udrží nositele na povrchu laviny.

Důležité je vybavení nejen mít po ruce a správně připravené, ale také ho umět používat. Proto doporučujeme před výpravou absolvovat lavinový kurz a naučit se i základy první pomoci. Vždy je také nutné znát aktuální předpověď a lavinové riziko. Splitboardista do terénu nikdy nechodí sám!

Doplňky

Pro optimální bezpečnost a pohodlí nesmí ve výbavě chybět helma ani brýle, výstup přes zledovatělé úseky navíc vyžaduje nasazení maček. Na zádech by měl být dobře vybavený batoh s upevňovacím systémem na snowboard a úchyty nebo kapsami pro lavinovou výbavu a další nezbytnosti. V odlehlé přírodě určitě přijde vhod hydrovak, termoska s čajem a výživná svačina. A pro jistotu není špatný nápad přibalit lékárničku a náhradní díly.


Teď už je vám asi jasné, že abyste si krásy splitboardingu, dechberoucí zážitky a adrenalinové sjezdy užili naplno, chce to odpovídající výbavu, které není málo. Proto si nechte poradit u specializovaného prodejce s letitými zkušenostmi. Experti na akční sporty ze SNOWBOARD ZEZULA vám nejvhodnější výbavu rádi doporučí bez ohledu na to, jestli dáte přednost nákupu na jejich e-shopu nebo v brněnské prodejně na Palackého třídě. Vybavení na splitboarding si tam můžete i půjčit.

  • Nejčtenější

Víte, jak spoří úspěšní Češi? Odpověď vás překvapí

18. dubna 2024

Komerční sdělení Úspory jsou základem finanční stability a zajištění do budoucna. Vytváříme si rezervy pro případ...

E.ON od května zlevňuje. Stálí klienti ušetří za plyn až tisíce ročně

15. dubna 2024

Komerční sdělení Zákazníci, kteří odebírají plyn od E.ONu, od května opět ušetří. A to až 4 500 korun ročně, pokud...

Brno má první chirurgický robotický systém Versius v České republice.

16. dubna 2024

Komerční sdělení Lékaři brněnské soukromé nemocnice SurGal Clinic začali jako první v České republice využívat...

Pojišťovna úspěšně propojuje osobní kontakt a digitální služby

17. dubna 2024

Komerční sdělení Generali Česká pojišťovna se dlouhodobě etabluje jako klientsky nejdostupnější pojišťovna a klade...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kolagen, opravdová pomoc, nebo další podvod?

15. dubna 2024

Komerční sdělení Kolagen? Reklama na každém kroku. Také si pokládáte otázku, proč to tak je? Skutečně funguje, nebo...

Firma obhájila titul, o němž rozhodují spotřebitelé

20. dubna 2024

Komerční sdělení Společnost CS-Beton už 32 let vyrábí zámkovou dlažbu a další výrobky malé zahradní architektury. O...

Hezká prsa i po dvou dětech a dlouhém rozhodování, JOY!

19. dubna 2024

Komerční sdělení Povídali jsme si se Šárkou, maminkou dvou dětí, která se po dlouhém váhání před rokem rozhodla pro...

Chystáte dítě do 1. třídy? Zjistěte, jak předejít školní nezralosti

19. dubna 2024

Komerční sdělení Až 30 % dětí má při nástupu do první třídy nedostatky ve školní připravenosti. To může vést k...

Startupy a firmy mají nového parťáka pro podnikání

19. dubna 2024

Komerční sdělení Pro menší výrobní firmy a začínající start-upy v České republice a na Slovensku přichází na trh...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...