Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ryba stokrát jinak: Jaká koření a přísady zvolit na sladkovodní ryby?

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Máme pro vás tipy na koření a přísady, které jsou jako stvořené pro sladkovodní ryby. Správně zvolenou kombinací chutí a vůní můžete navíc ryby připravit stokrát jinak!

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ryba stokrát jinak: Jaká koření a přísady zvolit na sladkovodní ryby? | foto: Ryba na talíř

Základem je samozřejmě čerstvá ryba, u které víte, odkud pochází a kdy byla vylovena. Jen tak se můžete spolehnout, že bude maso krásně vonět a neucítíte obávanou rybinu. Rybu si můžete zakoupit už nafiletovanou a zbavenou přebytečných kostí, nebo celou a ještě více tak ušetřit. U celé ryby sice porcování čeká na vás, ale můžete se na vlastní oči přesvědčit, že je ryba opravdu čerstvá.

S jakým kořením na ryby rozhodně nesáhnete vedle?

Na sladkovodní ryby jsou ideální tyto přísady a koření: pepř, česnek, cibule, petržel, kmín, kopr, kardamon, šafrán a muškátový oříšek. Můžete je mezi sebou libovolně kombinovat nebo použít samostatně. Díky ochucení si můžete vychutnat rybu stokrát jinak!

Nejpoužívanější koření v kuchyních celého světa je cibule, která se hodí do většiny slaných jídel a své uplatnění najde i ve studené kuchyni. Druhé nejčastěji používané koření je česnek, který podporuje trávení, činnost srdce a krevního oběhu, působí proti vysokému tlaku a cholesterolu. Má také antibakteriální účinky a odstraňuje specifickou rybí vůni. Navíc příjemně dolaďuje chuť.

Ryba stokrát jinak: Jaká koření a přísady zvolit na sladkovodní ryby?

Jemnější než cibule je pór, který má příznivé účinky na trávicí soustavu a obsahuje celou řadu vitamínů. Pro přípravu rybích receptů jej lze použít do polévek nebo na posypání ryby při pečení.

Při smažení a pečení je ideální volbou kmín. Kopr se přidává do polévek nebo k pečeným, dušený či vařeným rybám. Hodí se i při marinování nakládaných ryb a do omáček k jejich přelití. Dodá jim specifickou chuť.

Muškátový květ a oříšek se používají ve velmi malém množství do rybích polévek a k přípravě vařených a dušených pokrmů z ryb. Je vhodný také do masových nádivek, kterými plníme pečené ryby.

Další bylinky, se kterými si rybu vychutnáte

Vynikající je také bazalka, která podporuje trávení a působí proti nadýmání. Bazalka je vhodná i do omáček, kterými se vařená nebo dušená ryba přelévá. Dobromysl neboli oregano zlepšuje a zvýrazňuje chuť rybího masa a můžete jej použít místo majoránky.

Ryba stokrát jinak: Jaká koření a přísady zvolit na sladkovodní ryby?

Oblíbený je také anýz, který nejen, že povzbuzuje chuť k jídlu, ale také dokáže zbavit ryby jejich charakteristické vůně. Stačí roztlučenými semeny potřít porce ryby a nechat hodinu odležet. Poté maso opláchněte a připravte podle svého receptu.

Do rybí polévky se přidává bobkový list, který je vhodný i při dušení a vaření ryb. Po dokončení přípravy pokrmu z něj vždy vavřínové listy odstraňte. Chuť a vůni polévek i omáček zvyšuje také libeček. V rybí kuchyni se jím koření hlavní jídla připravovaná dušením nebo vařením. V malém množství můžete ochutit rybí polévky, nádivky do ryb a rybí sekanou špetkou kardamonu.

Znáte cedru citrónovou? Jedná se o sušenou barevnou svrchní kůru citrusů. Koření můžeme použít při přípravě studených i teplých omáček k rybám i na ryby vařené, dušené či pečené. Při přípravě dušených a vařených ryb využijete také fenykl.

Ryba stokrát jinak: Jaká koření a přísady zvolit na sladkovodní ryby?

Do rybích salátů se přidává estragon, který je vhodný i na dušení či vaření ryb a do omáček k rybám. Pro aromatizaci a žluté zabarvení dušených a vařených ryb můžete použít i špetku šafránu.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.


Nejčtenější

Víte, kde se najíst kvalitně, rozmanitě, bez čekání a každý den jinak?

nabídka bistra

Český řetězec supermarketů a bister DELMART otevřel koncem ledna novou pobočku v obchodním centru Quadrio na Národní...

Špičková díla vystavuje Galerie KODL

Emil Filla - Zátiší k zamyšlení, vyvolávací cena 2 300 000 Kč

Nenechte si ujít květnovou výstavu 250 jedinečných uměleckých děl, která se uskuteční od 30. dubna do 26. května v...

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Nejjednodušší cestou, jak v současné době rostoucích cen elektřiny uspořit, je najít si vhodnou alternativu. Tedy...

Ideální čas proměnit váš sen o dokonalé koupelně ve skutečnost

Ideální čas proměnit Váš sen o dokonalé koupelně ve skutečnost

S příchodem jara nastává čas změn a nových začátků. Napadlo vás ale, že by změna vaší roky opotřebované koupelny mohla...

Keramika Soukup: rodinné impérium zrozené z vize a houževnatosti

Jak Český chřest obnovil tradici „buržoazní“ zeleniny

Příběh Keramiky Soukup připomíná „americký sen“. Jejímu majiteli se podařilo vybudovat prosperující podnik navzdory...

Další z rubriky

Po padesátce to nekončí, stačí nepodcenit prevenci

Po padesátce to nekončí

Zejména muži okolo padesátky by se měli mít na pozoru. K nejčastějším komplikacím urogenitálního aparátu v tomto věku...

Nemůžete odtrhnout děti od počítače? Pošlete je za youtubery na 4CAMPS

Nemůžete odtrhnout děti od počítače? Pošlete je za youtubery na 4CAMPS

Nechte své děti zažít opravdové dobrodružství! Tábory 4CAMPS spojují to nejlepší z obou světů – toho našeho skutečného,...

Konec papírovým letákům! Slevy se dají sledovat elektronicky

Konec papírovým letákům! Slevy se dají sledovat elektronicky

Reklamní letáky přistávají do českých schránek denně. Občas se mezi nimi objeví nějaká nabídka práce, pozvánka na...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz