Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ryba na talíři stokrát jinak: tučné ryby jsou nejlepší vyuzené

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Vyuzením získávají sladkovodní ryby výborné chuťové vlastnosti, navíc jim tak prodloužíte trvanlivost. Správným vyuzením bude jejich kůže také krásně zlatavá. Do udírny určitě patří tučné ryby.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ryba na talíři stokrát jinak: Tučné ryby jsou nejlepší vyuzené. | foto: Ryba na talíř

Na přípravě ryb k uzení si dejte záležet

Očištěné, dobře vymyté a osušené ryby před vlastním uzením nasolte a nechte 6-12 hodin odležet při teplotě 5 °C. Správné nasolení je alfou a omegou úspěchu. Při suchém nasolování je třeba hřbet ryby nasolit silněji než tenké břišní stěny. Rovnoměrného nasolení docílíte také naložením do solného láku v poměru cca 10:1. Jestliže chcete více či méně potlačit rybí chuť, můžete použít koření, jako jsou roztlučené jalovcové bobule, rozemletý pepř, jemně nasekaná cibule nebo dokonce česnek. V případě nouze je ale i pouhé nasolení dostačující. Poté ryby osušte a nechte prohřát na pokojovou teplotu.

Ryba na talíři stokrát jinak: Tučné ryby jsou nejlepší vyuzené.

Vyberte správné dřevo

Na roztopení udírny použijte jakékoliv čisté měkké dřevo, bez kůry, hniloby a hlavně bez jakýchkoliv nátěrů a barev! Na uzení používejte zdravé a čisté tvrdé dřevo bez kůry, nejlépe dubové nebo bukové, ale lze použít i březové, olšové, jasanové, topolové a z ovocných stromů dřevo z jabloně. Dřevo zasypávejte navlhčenými pilinami z tvrdého dřeva k získání požadovaného kouře a regulaci teploty na 75 °C. Na konci uzení můžete přitopit v malém množství švestkovým dřevem, pouze ale pro aromatizování masa, protože pokud byste jím topili po celou dobu, získalo by maso štiplavou chuť.

Servírovat budete voňavou rybu se zlatavou kůžičkou

Do roztopené udírny vložte rošty a připravené ryby o pokojové teplotě tak, aby se vzájemně nedotýkaly a aby k nim měl kouř přístup po celé jejich ploše. Rozevírat břišní dutiny není třeba, kouř tam i tak pronikne. Drobné rybky jako plotice, malé cejny apod. napíchněte přes oči na dráty, větší ryby zavěšujte na provázky nebo háčky, které povedete přes tlamu do břicha a prošijete je i mezi žebry přes hřbet. Největší ryby nakrájejte na podkovy a pověste je na provázky nebo drátky podvázané pod žebry. Tak máte záruku, že neskončí v ohništi nebo v lepším případě na dně udírny. Ryby uďte teplým kouřem po dobu 1-4 hodiny, podle jejich velikosti. Během uzení ryby alespoň dvakrát převěste, protože na různých místech udírny se udržuje různá teplota. Hotové výrobky pak nechejte volně pověšené mimo udírnu, aby řádně vychladly a nedošlo k jejich zapaření.

Ryba na talíři stokrát jinak: Tučné ryby jsou nejlepší vyuzené.

Uchování uzených ryb

Vyuzené ryby nemají neomezenou trvanlivost, je možné je uchovávat v chladu maximálně po dobu 3 týdnů. Další prodloužení použitelnosti lze dosáhnout zavařením. Maso zbavené kostí, nebo v případě menších ryb celé tělo bez hlavy, naložte do zavařovacích sklenic, zalijte rostlinným olejem a zavařujte po dobu asi jedné hodiny při 120°C. Přidat můžete další koření podle vlastní chuti. Takto sterilované maso lze skladovat po dobu 12 měsíců a používat místo kupovaných uzených olejovek na pomazánky apod.

Ryba na talíři stokrát jinak: Tučné ryby jsou nejlepší vyuzené.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.


Nejčtenější

Dá se při zařizování interiéru spolehnout na jediného partnera?

Luxusní prémiová kuchyně a sestava skříní HANÁK FOTO: HANÁK NÁBYTEK

A kde ho najít? Vyhněte se stresu, ztrátě času i špatným rozhodnutím a najměte jednoho spolehlivého dodavatele. Obraťte...

Jak si poradit s podzimním úklidem zahrady?

Jak si poradit s podzimním úklidem zahrady?

Chcete mít zahradu před zimou uklizenou stejně dobře jako obývací pokoj v neděli odpoledne? Poradíme vám, jak si s tím...

Dáváte školákům kapesné? Odbornice radí, jak na to

Dáváte školákům kapesné? Odbornice radí, jak na to

Se začátkem školního roku vyvstává ve většině rodin se školáky otázka kapesného. Měly by děti dostávat svoje peníze,...

Sledujte Tipsport extraligu na TV Tipsport a získejte zdarma 150 Kč

Sledujte Tipsport extraligu na TV Tipsport a získejte zdarma 150 Kč

Tipsport extraliga se už zase blíží! 14 týmů, 52 kol, 364 zápasů v základní části a elektrizující bitvy v play off....

Rybářství Třeboň: Staráme se o klenoty v české krajině

Rybářství Třeboň: Staráme se o klenoty v české krajině

Na Třeboňsku je přibližně 500 rybníků, které tvoří geniálně důmyslný systém propojený desítkami kilometrů vodních...

Další z rubriky

Dáváte školákům kapesné? Odbornice radí, jak na to

Dáváte školákům kapesné? Odbornice radí, jak na to

Se začátkem školního roku vyvstává ve většině rodin se školáky otázka kapesného. Měly by děti dostávat svoje peníze,...

Rozvoz květin zachraňuje zapomnětlivé

Rozvoz květin zachraňuje zapomnětlivé

Květinářství patří k obchodům, které mají o zákazníky postaráno a ještě dlouho mít budou. Muži si květinami žehlí své...

Výběr školního batohu není věda, ale jen když víte, na co se zaměřit

Výběr školního batohu není věda - ale jen, když víte, na co se zaměřit

Prázdniny pomalu končí a blíží se další školní rok. Rodiče nejen prvňáčků by měli dobře rozmyslet, jaký batoh či...

Najdete na iDNES.cz