Ryba na talíři stokrát jinak: připravte si doma lahodné rybí menu

Komerční sdělení   7:01aktualizováno  7:01 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Sladkovodní ryby jsou zdravé a chutné na bezpočet různých způsobů. Vyzkoušejte rybí pomazánky, polévky, hlavní jídla, ale třeba i saláty. Na vašem talíři může být ryba stokrát jinak!

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ryba na talíři stokrát jinak: Připravte si doma lahodné rybí menu. | foto: IMAGE CZ

Kvalitní česká ryba vůbec není drahá a dopřát si ji může každý z nás. Čerstvá ryba navíc není cítit rybinou, ale naopak příjemně voní a výtečně chutná. Přesvědčte se sami a připravte si ji tak, jak ji máte rádi.

Předkrmy

Předkrmy z ryb se hodí nejen jako drobné pohoštění při posezení s přáteli, ale i jako malá svačina nebo lehká večeře. Z konzervovaných, ale i vařených, pečených, uzených nebo smažených ryb zhotovíte výtečnou pomazánku. Použít můžete i rybí jikry nebo mlíčí. 

Ryba na talíři stokrát jinak: Připravte si doma lahodné rybí menu.

K dochucení se hodí cibule, česnek, citronová šťáva, hořčice a různé druhy koření, vynikající je také měkký smetanový nebo zrající sýr. Výběr druhu ryby i ingrediencí je zcela na vaší kreativitě, svůj výsledek podávejte namazaný na chlebu, topince, jednohubce nebo toustu.

Rybí polévka

Svou typickou rybí polévku má snad každý národ. I my u nás v Česku takovou máme, klasickou polévku z kapra. Objevuje se na našem jídelním stole obvykle ale jen jednou za rok, na Vánoce. A to je škoda! Různými rybími polévkami si totiž můžete obohatit váš jídelníček, navíc velmi zdravým způsobem. 

Ryba na talíři stokrát jinak: Připravte si doma lahodné rybí menu.

Rybí polévka může být vydatná a nahradit hlavní jídlo, jako třeba maďarské halászlé, nebo i lehká, pikantní a aromatická.

Hlavní jídla

Sladkovodní ryba je oblíbená především jako hlavní jídlo. Její příprava je rychlá a snadná a lehce přijímá chutě a vůně různých bylin a koření. Před přípravou maso nasolte a nechte alespoň 30 minut odležet, aby ze sebe vyloučilo přebytečnou vodu a zpevnilo se. 

Ryba na talíři stokrát jinak: Připravte si doma lahodné rybí menu.

K rybímu masu se hodí sýry, ovoce, zelenina. Nejzdravějším způsobem zpracování ryb je vaření, především na páře, a dušení. O způsobech úprav sladkovodních ryb jsme psali v minulém článku. Nejlepší recepty najdete na stránkách projektu Ryba na talíř.

Saláty s rybím masem

Při přípravě nejrůznějších salátů využijete často marinované ryby, v oleji nebo kyselých nálevech. Čerstvé saláty nekrájejte, ale pouze trhejte na malé kousky a nedávejte je do kovových misek, aby se tím neničily cenné vitamíny a stopové prvky. Z dalších surovin využijte určitě celou škálu ovoce nebo zeleniny, marinované ve sladkokyselém nálevu, ale i čerstvé nebo orestované na oleji. 

K dochucení salátů použijte oblíbené zálivky, nejlépe kombinaci panenského olivového oleje, kvalitního octa nebo citrónové šťávy s cukrem a solí. Pokud byste dávali do salátu majonézu a ryby naložené v kyselém nálevu, vždy je před použitím nechejte řádně vykapat a případně nálev i vymačkejte, aby nasáklý do rybího masa majonézu příliš nezředil, a tím esteticky neznehodnotil vaše snažení.

V dobře připraveném salátu by se měly snoubit nejen chutě, ale i barvy. Proto volte různě barevné kombinace. Saláty nechte vždy na chladném místě odležet, aby se všechny suroviny sladily do harmonického celku.

Příští týden poradíme, jak sladkovodní ryby marinovat, zbavit je tak kostí a dát jim naše oblíbené chutě!

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.

Ryba na talíři stokrát jinak: Připravte si doma lahodné rybí menu.

Nejčtenější

Samsung, nebo iPhone, to je oč tu běží

Black friday

Sparta, nebo Slavia? Blondýnky, nebo brunetky? Kančí se šípkovou, nebo se zelím? Svět je plný dilemat, což platí...

John Quinn, tvář whiskey Tullamore D.E.W. v Praze

John Quinn, tvář whiskey Tullamore D.E.W. v Praze

Při příležitosti festivalu Whisky Life Prague navštívil Prahu John Quinn, Global Brand Ambassador irské whiskey...

Moderní stavební systém spoří čas i peníze

Moderní stavební systém spoří čas i peníze

Sedíte právě nad výpočty a cenami svého budoucího domu či přestavby? Myslete na to, aby se úspora v materiálu...

Série IT povídek Backend Stories se dočkala pokračování

Série IT povídek Backend Stories se dočkala pokračování

Právě vychází nová povídka z edice Backend Stories, 700 EXABYTŮ NESMRTELNOSTI od Julie Novákové. Za vědeckofantastickou...

Vítězové ankety Český výrobek roku 2018 převzali své ceny

Vítězové ankety Český výrobek roku 2018 převzali své ceny

Dvacátého sedmého října byl Den českých výrobků. Při této příležitosti a na počest 100. výročí založení republiky byly...

Další z rubriky

Veselé ponožky z bambusu. Milují je ženy i muži

Veselé ponožky z bambusu – milují je ženy i muži

Bavlna již dávno není ideálním materiálem pro ponožky. S přehledem je poráží bambusové vlákno. Má lepší termoregulační...

Na svahu nechte lyžařské helmy na hlavě, prosím

Na svahu nechte lyžařské helmy na hlavě, prosím

Na nohou super přezkáče, na těle vychytanou lyžařskou kombinézu, ale co hlava? Jak k tomu vaše drahá mozkovna přijde,...

Dedoles není e-shop bez činů, přírodu bere vážně

Dedoles není e-shop bez činů, přírodu bere vážně

Mnohé e-shopy, které se prezentují jako ekologicky uvědomělé, ve skutečnosti v důležitých bodech selhávají. Jejich...

Najdete na iDNES.cz