Ryba na talíři stokrát jinak: dopřejte si ji bez kostí a typické vůně

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Také nemáte rybu na talíři příliš často, a to jen proto, že se nechcete potýkat s množstvím kostí a neláká vás typická rybí vůně? Řešení, jak si rybu skutečně vychutnat a udělat něco pro své zdraví, je marinování. Můžeme tak ryby zbavit drobných kostí a dodat jim chutě, které máme rádi.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ryba na talíři stokrát jinak: Dopřejte si ji bez kostí a typické vůně. | foto: Ryba na talíř

Marinování ryb

Marinování je zalití celých drobných ryb nebo malých porcí větších ryb, případně ryb zbavených páteře a žaberních kostí, marinádou nebo různými nálevy. Prostoupí tak jimi chuť koření a dalších ochucovadel a zvýrazní se chuť masa. Je to jednoduchý způsob, jak se zbavit rybích kostí a vůně rybiny, která může být některým z nás nepříjemná.

Ryba na talíři stokrát jinak: Dopřejte si ji bez kostí a typické vůně.

Suché a olejové marinovací směsi

Využívají se především k ochucení ryb před jejich další úpravou na grilu nebo roštu. Marinovanou rybu musíte uchovávat při teplotě do 5 °C, aby rybí maso mohlo vstřebat ochucující látky a zároveň se zabránilo rozmnožení bacilů salmonely.

Ryba na talíři stokrát jinak: Dopřejte si ji bez kostí a typické vůně.

Kyselé nálevy

K marinování se používají nejčastěji kyselé nálevy, ve kterých dochází k odbourání vápníku z kostí. Ty se pak natolik změkčí, že můžete rybičky jíst i s nimi. Jako okyselující složka jsou většinou používány různé druhy octů, případně limetková nebo citrónová šťáva. Do kyselých nálevů se lze nakládat jak ryby syrové, tak i různě tepelně zpracované.

Při nakládání syrových ryb se nechávají odležet nasolené v chladu, a to alespoň po tři dny. Je to nezbytné pro zpevnění struktury masa, které by se jinak v kyselém nálevu začalo rozpouštět a výsledkem by byla hustá a nevábná kaše z rybího masa a octa. Ryby musí být ponořené celé a uskladněné v místě, kde teplota nepřesahuje 3-5 °C. Kvůli řádnému změkčení se používají dva nálevy. První, kyselejší, umožní odstranění páteře a žeberních kostí a zároveň naruší drobné kostičky v mase. Druhý, s přídavkem koření, zeleniny a dalších ingrediencí (marinády), méně kyselý, slouží k doladění chuti a k úplnému rozrušení jemných kostiček.

Ryba na talíři stokrát jinak: Dopřejte si ji bez kostí a typické vůně.

V marinádě ponechejte ryby rozležet podle velikosti jednotlivých porcí 3-5 dní, poté je již můžete konzumovat, a to až po dobu 14 dnů. Ryby naložené na kyselo lze – krom přímé konzumace – použít na přípravu chutných rybích salátů a lze je zalévat také různými omáčkami a remuládami. Dále se mohou marinované výrobky skladovat jen v případě, že jste je v marinádě i zavařili. Zavařené rybí pochoutky vám vydrží třeba i celý rok.

Příští týden poradíme, jak připravit voňavou sladkovodní rybu se zlatavou kůží – budeme udit!

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.


Nejčtenější

Užívejte si oblíbené aplikace bez čerpání dat

Užívejte si oblíbené aplikace bez čerpání dat

Sedíte v dálkovém autobuse z Ostravy do Prahy. Vlak má zase zpoždění. Potřebujete zabavit děti při čekání u lékaře nebo...

P2P nabízí lidem možnost vydělávat jako banka

P2P nabízí lidem možnost vydělávat jako banka

Každý už ví, že si na Zonky může nejlevněji půjčit od lidí. To nabízí příležitost pro spoustu dalších lidí, kteří mohou...

Plzeňské překvapení? Ne! Tipéři to vidí na druhou výhru Realu

Plzeňské překvapení? Ne! Tipéři to vidí na druhou výhru Realu

Druhá prohra s Realem, nebo plzeňské překvapení? Největší komunita sázkařů žene za druhou výhrou Real.

Tipsport spustil novou registraci. Už nemusíte na pobočku!

Tipsport spustil novou registraci. Už nemusíte na pobočku!

Máme skvělou zprávu pro klienty České spořitelny, Moneta Money Bank a Air Bank. Díky novince v podobě online ověření...

Pět nejčastějších chyb, kterými si ničíte povlečení

Při správné údržbě vydrží povlečení stále jako nové i několik let.

Už se vám někdy stalo, že jste si pořídila zbrusu nové povlečení za nemalé peníze, a po prvním použití bylo zničené?...

Další z rubriky

Pět nejčastějších chyb, kterými si ničíte povlečení

Při správné údržbě vydrží povlečení stále jako nové i několik let.

Už se vám někdy stalo, že jste si pořídila zbrusu nové povlečení za nemalé peníze, a po prvním použití bylo zničené?...

Splňte si svůj dětský sen, zachraňujte životy

Splňte si svůj dětský sen, zachraňujte životy

Přichází čas Vánoc a o Vánocích se prý plní sny. Vy však nemusíte čekat na kouzelný třpyt Štědrého večera. Jedno dětské...

Trápí vás bolest kloubů? Chybí vám kolagen a další důležité prvky

Štěpánka Hilgertová

Bolest kloubů je jednou z nejčastějších zdravotních komplikací, která se ozývá v každém ročním období. V době...

Najdete na iDNES.cz