Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ryba na talíři stokrát jinak: dopřejte si ji bez kostí a typické vůně

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Také nemáte rybu na talíři příliš často, a to jen proto, že se nechcete potýkat s množstvím kostí a neláká vás typická rybí vůně? Řešení, jak si rybu skutečně vychutnat a udělat něco pro své zdraví, je marinování. Můžeme tak ryby zbavit drobných kostí a dodat jim chutě, které máme rádi.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ryba na talíři stokrát jinak: Dopřejte si ji bez kostí a typické vůně. | foto: Ryba na talíř

Marinování ryb

Marinování je zalití celých drobných ryb nebo malých porcí větších ryb, případně ryb zbavených páteře a žaberních kostí, marinádou nebo různými nálevy. Prostoupí tak jimi chuť koření a dalších ochucovadel a zvýrazní se chuť masa. Je to jednoduchý způsob, jak se zbavit rybích kostí a vůně rybiny, která může být některým z nás nepříjemná.

Ryba na talíři stokrát jinak: Dopřejte si ji bez kostí a typické vůně.

Suché a olejové marinovací směsi

Využívají se především k ochucení ryb před jejich další úpravou na grilu nebo roštu. Marinovanou rybu musíte uchovávat při teplotě do 5 °C, aby rybí maso mohlo vstřebat ochucující látky a zároveň se zabránilo rozmnožení bacilů salmonely.

Ryba na talíři stokrát jinak: Dopřejte si ji bez kostí a typické vůně.

Kyselé nálevy

K marinování se používají nejčastěji kyselé nálevy, ve kterých dochází k odbourání vápníku z kostí. Ty se pak natolik změkčí, že můžete rybičky jíst i s nimi. Jako okyselující složka jsou většinou používány různé druhy octů, případně limetková nebo citrónová šťáva. Do kyselých nálevů se lze nakládat jak ryby syrové, tak i různě tepelně zpracované.

Při nakládání syrových ryb se nechávají odležet nasolené v chladu, a to alespoň po tři dny. Je to nezbytné pro zpevnění struktury masa, které by se jinak v kyselém nálevu začalo rozpouštět a výsledkem by byla hustá a nevábná kaše z rybího masa a octa. Ryby musí být ponořené celé a uskladněné v místě, kde teplota nepřesahuje 3-5 °C. Kvůli řádnému změkčení se používají dva nálevy. První, kyselejší, umožní odstranění páteře a žeberních kostí a zároveň naruší drobné kostičky v mase. Druhý, s přídavkem koření, zeleniny a dalších ingrediencí (marinády), méně kyselý, slouží k doladění chuti a k úplnému rozrušení jemných kostiček.

Ryba na talíři stokrát jinak: Dopřejte si ji bez kostí a typické vůně.

V marinádě ponechejte ryby rozležet podle velikosti jednotlivých porcí 3-5 dní, poté je již můžete konzumovat, a to až po dobu 14 dnů. Ryby naložené na kyselo lze – krom přímé konzumace – použít na přípravu chutných rybích salátů a lze je zalévat také různými omáčkami a remuládami. Dále se mohou marinované výrobky skladovat jen v případě, že jste je v marinádě i zavařili. Zavařené rybí pochoutky vám vydrží třeba i celý rok.

Příští týden poradíme, jak připravit voňavou sladkovodní rybu se zlatavou kůží – budeme udit!

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.

Nejčtenější

Předokenní rolety jsou jasná volba při výběru stínění do hotových oken.
Předokenní rolety jsou jasná volba při výběru stínění do hotových oken

Pokud teprve stavíte, můžete vybírat z celé škály rolet, které se podle konstrukce instalují už při hrubé stavbě nebo během ní. Typ stínění tak musíte vybrat s...  celý článek

Když klouby volají, potřebujeme kolagen.
Když klouby volají, potřebujeme kolagen

Proto je tady Klokan™, mimořádný preparát s unikátním patentovaným složením a nyní i s mimořádnou příležitostí koupit jedno balení na dva měsíce a druhé,...  celý článek

Idyla u jezera Fuschlsee v oblasti Salzkammergut
Vydejte se na podzimní výlety do Horního Rakouska

Horní Rakousko je ideálním cílem pro podzimní výlety. Lesy zářící barevným listím, výhledy z alpských vrcholků či tyrkysová jezera vybízí k pěším putování....  celý článek

Chystáte se na výměnu vchodových dveří do bytu? Zjistěte, co vás vlastně čeká
Chystáte se na výměnu vchodových dveří do bytu? Co vás vlastně čeká

Může se zdát, že vás výměna bezpečnostních vchodových dveří bude stát nejen peníze za nový model, ale také nervy. Svěřte výměnu do rukou odborníků a nechte se...  celý článek

SLEVOTISK učí republiku tisknout přes WEB.
Slevotisk učí republiku tisknout přes web

Slevotisk jako první v České republice zprovoznil objednávky zakázkové výroby on-line. Jen zadáte přes web a třetí den už u vás zvoní kurýr na dveře s...  celý článek

Další z rubriky

Chytrý kartáček si děti zamilují. A budou mít krásné zoubky.
Chytrý kartáček si děti zamilují. A budou mít krásné zoubky

Malé děti čištění zoubků, nikterak překvapivě, nebaví. Navíc nemají ještě tak dobře rozvinutou motoriku, aby si vůbec samy zoubky dobře vyčistily. Sonická...  celý článek

Žijeme jen jednou, ale data navždy.
I běžná rodina může čelit kyberútoku

S kým komunikují naše děti na svých tabletech? A nešikanuje je někdo na internetu? Bylo chytré sdílet fotografie z naší dovolené na Facebooku? Jsou naše...  celý článek

Ať jsou i Vaše děti zdravé … Kolostrum pomáhá dětem v období nemocí
Ať jsou i Vaše děti zdravé. Kolostrum jim pomůže v období nemocí

Mnohé rodiče jistě zarazí zvýšená nemocnost u dětí, které začnou navštěvovat mateřskou školku nebo školu. Existuje mnoho teorií, proč tomu tak je.   celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Grafton Recruitment Praha
PROCESS ENGINEERING MANAGER

Grafton Recruitment Praha
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 60 000 - 80 000 Kč

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.