Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty našich předků pro přípravu ryb mohou být inspirací

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Jakou roli hrála sladkovodní ryba v kuchyni našich předků a jaké se dříve používaly receptury? Historie ryby na talíři je na našem území velmi pestrá a díky rozmachu rybníkářství jsme o rybí maso nikdy neměli nouzi. To však možná vedlo k tomu, že jsme si ho tolik nevážili.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Recepty našich předků pro přípravu ryb mohou být inspirací. | foto: Ryba na talíř

Rozmach rybníkářství zapříčinil nadbytek ryb, které tak byly všedním jídlem

V kuchyni našich předků ryba vždy hrála významnou roli. České rybníky se rybami jen hemžily a z důvodu rozmachu rybníkářství již od středověku byla tuzemská produkce ryb na takové úrovni, že lidé tuto pochoutku považovali za naprosto běžné a obyčejné jídlo.

Ryba se stala jedním z nejčastějších pokrmů nejen mezi chudými venkovskými lidmi, ale i na šlechtických stolech. Ryb byl takový nadbytek, že lidé tímto chutným a zdravým bílým masem dokonce opovrhovali. Podle písemné zprávy z Mělníka z poloviny 18. století si dokonce čeleď u svých pánů vymiňovala, že nesmí dostávat lososa častěji než dvakrát týdně. Co bychom dnes za něj dali?

Jaké ryby se dříve konzumovaly?

V Beskydech bylo v potocích tolik pstruhů, že je místní ani nepovažovali za ryby. Rozmach rybníkářství zapříčinil, že za rybu se pokládal především kapr.

V době, kdy v českých zemích ještě nebyly k dostání brambory, se k rybám podával především chléb, hrách, kroupy, pohanka a různé kaše. Menší bílé ryby se mlely i s kostmi a přidávaly se do sekané, někdy se sušily v peci nebo na kamnech. Hodně oblíbená byla také rybí polévka.

Recepty našich předků pro přípravu ryb mohou být inspirací.

V knize Ryby a jejich úprava najdete seznam receptů z bašt rybářského kulinářství z Vodňan a Třeboně před rokem 1930. Vyzkoušet tak můžete například kapra pečeného s brambory nebo candáta po domácku.

Kapr pečený s brambory

Oloupejte půl kila ve slupce vařených bramborů a nakrájejte je na kolečka. Oberte kousky smaženého nebo vařeného kapra od kostí a nakrájejte na malé kostičky, které vložíte na osmahnutou cibulku na másle a nechte dusit.

Recepty našich předků pro přípravu ryb mohou být inspirací.

Vymažte kastrol máslem a střídavě plňte vrstvou brambor a kapřím masem. Mezi vrstvy prokládejte kolečka cibule, sůl, pepř a zelenou sekanou petržel. Vše zalijte šálkem hovězího vývaru, pokropte rozpuštěným máslem, posypte strouhaným parmazánem a na másle osmahnutou houskou. Vše dejte zapéct.

Candát po domácku

Očištěného candáta vařte ve slané vodě s přidáním octa, cibule, nového koření, celého pepře a bobkového listu. Hotového položte na mísu, posypte sekanou petrželkou a drobně sekaným tvrdým vejcem. Přelijte rozpáleným máslem a obložte brambory. Zvlášť podejte omáčku, kterou připravíte z několika lžic majonézy, které promícháte trochou studeného hovězího vývaru. Chuť vylepšíte citronovou šťávou, hořčicí, šlehanou smetanou a několika drobnými kapary.

Recepty našich předků pro přípravu ryb mohou být inspirací.

Další inspirativní recepty, tentokrát z novodobé české kuchyně, naleznete v těchto článcích.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací, kde pořídit kvalitní ryby, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Nová platební metoda v kryptoměně Bitcoin

Nová platební metoda v kryptoměně Bitcoin

Společnost Pražská plynárenská se od června zařadila mezi společnosti, které se nebojí využívat nové technologie a svým...

Dá se při zařizování interiéru spolehnout na jediného partnera?

Luxusní prémiová kuchyně a sestava skříní HANÁK FOTO: HANÁK NÁBYTEK

A kde ho najít? Vyhněte se stresu, ztrátě času i špatným rozhodnutím a najměte jednoho spolehlivého dodavatele. Obraťte...

Fresh Corner expanduje na stanicích MOL i do měst

Fresh Corner expanduje na stanicích MOL i do měst

Fresh Corner nabízející řidičům příjemný prostor s kvalitní kávou a širokou nabídkou čerstvého občerstvení bylo dosud...

Dáváte školákům kapesné? Odbornice radí, jak na to

Dáváte školákům kapesné? Odbornice radí, jak na to

Se začátkem školního roku vyvstává ve většině rodin se školáky otázka kapesného. Měly by děti dostávat svoje peníze,...

Zelený čaj: účinný spalovač tuků a elixír mládí

Zelený čaj – účinný spalovač tuků a elixír mládí

Moderní žena pije zelený čaj. O moderní ženě, která si chce udržet štíhlou linii a být vitální, to platí dvojnásobně....

Další z rubriky

Fresh Corner expanduje na stanicích MOL i do měst

Fresh Corner expanduje na stanicích MOL i do měst

Fresh Corner nabízející řidičům příjemný prostor s kvalitní kávou a širokou nabídkou čerstvého občerstvení bylo dosud...

Jak vybrat správnou matraci?

Jak vybrat správnou matraci?

Při výběru matrace nesmíme zapomenout na řadu faktorů, které její správnou volbu ovlivňují. Přijďte se poradit a...

Vyberte ten správný party stan

Vyberte ten správný party stan

K létu neodmyslitelně patří venkovní zábava. Když se ale občas objeví nějaký mráček, je dobré být připraven. Pokud...

Najdete na iDNES.cz