Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty našich předků pro přípravu ryb mohou být inspirací

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01
Jakou roli hrála sladkovodní ryba v kuchyni našich předků a jaké se dříve používaly receptury? Historie ryby na talíři je na našem území velmi pestrá a díky rozmachu rybníkářství jsme o rybí maso nikdy neměli nouzi. To však možná vedlo k tomu, že jsme si ho tolik nevážili.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Recepty našich předků pro přípravu ryb mohou být inspirací. | foto: Ryba na talíř

Rozmach rybníkářství zapříčinil nadbytek ryb, které tak byly všedním jídlem

V kuchyni našich předků ryba vždy hrála významnou roli. České rybníky se rybami jen hemžily a z důvodu rozmachu rybníkářství již od středověku byla tuzemská produkce ryb na takové úrovni, že lidé tuto pochoutku považovali za naprosto běžné a obyčejné jídlo.

Ryba se stala jedním z nejčastějších pokrmů nejen mezi chudými venkovskými lidmi, ale i na šlechtických stolech. Ryb byl takový nadbytek, že lidé tímto chutným a zdravým bílým masem dokonce opovrhovali. Podle písemné zprávy z Mělníka z poloviny 18. století si dokonce čeleď u svých pánů vymiňovala, že nesmí dostávat lososa častěji než dvakrát týdně. Co bychom dnes za něj dali?

Jaké ryby se dříve konzumovaly?

V Beskydech bylo v potocích tolik pstruhů, že je místní ani nepovažovali za ryby. Rozmach rybníkářství zapříčinil, že za rybu se pokládal především kapr.

V době, kdy v českých zemích ještě nebyly k dostání brambory, se k rybám podával především chléb, hrách, kroupy, pohanka a různé kaše. Menší bílé ryby se mlely i s kostmi a přidávaly se do sekané, někdy se sušily v peci nebo na kamnech. Hodně oblíbená byla také rybí polévka.

Recepty našich předků pro přípravu ryb mohou být inspirací.

V knize Ryby a jejich úprava najdete seznam receptů z bašt rybářského kulinářství z Vodňan a Třeboně před rokem 1930. Vyzkoušet tak můžete například kapra pečeného s brambory nebo candáta po domácku.

Kapr pečený s brambory

Oloupejte půl kila ve slupce vařených bramborů a nakrájejte je na kolečka. Oberte kousky smaženého nebo vařeného kapra od kostí a nakrájejte na malé kostičky, které vložíte na osmahnutou cibulku na másle a nechte dusit.

Recepty našich předků pro přípravu ryb mohou být inspirací.

Vymažte kastrol máslem a střídavě plňte vrstvou brambor a kapřím masem. Mezi vrstvy prokládejte kolečka cibule, sůl, pepř a zelenou sekanou petržel. Vše zalijte šálkem hovězího vývaru, pokropte rozpuštěným máslem, posypte strouhaným parmazánem a na másle osmahnutou houskou. Vše dejte zapéct.

Candát po domácku

Očištěného candáta vařte ve slané vodě s přidáním octa, cibule, nového koření, celého pepře a bobkového listu. Hotového položte na mísu, posypte sekanou petrželkou a drobně sekaným tvrdým vejcem. Přelijte rozpáleným máslem a obložte brambory. Zvlášť podejte omáčku, kterou připravíte z několika lžic majonézy, které promícháte trochou studeného hovězího vývaru. Chuť vylepšíte citronovou šťávou, hořčicí, šlehanou smetanou a několika drobnými kapary.

Recepty našich předků pro přípravu ryb mohou být inspirací.

Další inspirativní recepty, tentokrát z novodobé české kuchyně, naleznete v těchto článcích.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací, kde pořídit kvalitní ryby, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.

Komerční sdělení

Komerční sdělení je placená služba portálu zprávy.iDNES.cz, která měsíčně osloví 650 000 uživatelů. Další informace najdete ZDE

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Nejsme tak bohatí, abychom mohli silnice opravovat levným materiálem

Nejsme tak bohatí, abychom mohli silnice opravovat levným materiálem.

Neodborné opravy výtluků, použití nekvalitních materiálů a obecně nezájem o udržování vozovek. To jsou podle Ing....

Podlehněte kráse českých stříbrných šperků, které dobyly Japonsko

Kapky rosy na kvítcích třešňových stromů připomíná náhrdelník Pearl Blossom.

„Můžete být nádherná ve třiceti, okouzlující ve čtyřiceti a neodolatelná po zbytek svého života,“ řekla Coco Chanel....

Užívat vůz v pronájmu, nebo vlastnit?

Užívat vůz v pronájmu, nebo vlastnit?

I pořízení vozu může být rychlé a jednoduché. Pokud máte vybrané auto, stačí najít toho pravého prodejce a nakonec...

Vyhrajte inteligentní osvětlení Philips Hue

Vyhrajte inteligentní osvětlení Philips Hue.

Dnešní svět nejmodernějších technologií otvírá nové možnosti v použití domácího osvětlení. Philips Hue je světlo, které...

U O2 lítají tisícovky oknem. Ustojí to největší operátor?

U O2 lítají tisícovky oknem. Ustojí to největší operátor?

Všichni cpeme operátorům po celý rok nekřesťanské peníze. Nyní máte šanci si to od nich vybrat zpět! Vytáhnout z nich...

Další z rubriky

Nejsme tak bohatí, abychom mohli silnice opravovat levným materiálem

Nejsme tak bohatí, abychom mohli silnice opravovat levným materiálem.

Neodborné opravy výtluků, použití nekvalitních materiálů a obecně nezájem o udržování vozovek. To jsou podle Ing....

I na horách platí, že bezpečnost je na prvním místě

I na horách platí, že bezpečnost je na prvním místě.

Abychom si vedle skvělých zážitků ze zimních radovánek na sněhu neodnesli i velkou nepříjemnost v podobě zranění, je...

Hledáte ideální tarif? Porovnali jsme aktuální nabídky mobilních operátorů

Hledáte ideální tarif? Porovnali jsme aktuální nabídky mobilních operátorů.

Procházení všech nabídek mobilních operátorů (1 000+) a hledání té nejvýhodnější je dost podobná mise jako víkendové...

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.