Příprava dokonalého steaku není žádná věda. Stačí kvalitní maso, rozpálený gril a pár jednoduchých triků. S těmito tipy se z vás stane mistr grilu a vaši hosté si pochutnají na nezapomenutelném kulinářském zážitku.
Vyberte to pravé maso
Pro úspěch každého grilování je klíčový výběr správného masa. Rozhodně nesáhnete vedle v prodejnách Maso Třebovle, kde najdete na grilsteaky třeba hovězí svíčkovou, vepřovou pečeni, oblíbenou krkovici, kuřecí prsa nebo i zvěřinový steak z divočáka. Jejich maso pochází z českých chovů, zahraniční se jim kvůli vysokému obsahu vody neosvědčilo.
Umění grilování
I ten nejlepší kus masa může zkazit špatná příprava. „Vždy je potřeba maso dávat na rozpálený gril, nemůžeme ho dusit. Když není dobře rozpálený, maso pouští šťávu, neuzavře se a máme místo šťavnatého steaku dušené maso,“ varuje Radek Štěpnička, jednatel firmy Maso Třebovle, který sám griluje na plynovém grilu, pro úsporu času.
Ideální teplota pro grilovací rošt je kolem 200 °C. Maso na něj položte na minutu z každé strany, aby se zatáhlo, a poté ho přemístěte do méně rozpálené horní části grilu, aby se krásně prohřálo.
Jak poznat správné propečení?
Každý má rád steak připravený trochu jinak. Pokud preferujete krvavý steak, vyberte si hovězí a pečte ho jen krátce. Teplota v jeho středu se pohybuje mezi 50 a 55 °C. Pro medium steak potřebujete v jeho středu teplotu o deset stupňů vyšší. A pro well-done steak je potřeba maso propéct důkladně. Skvělým pomocníkem při určování propečení vám bude teploměr na maso.
Dokonalý steak v balíčku
Chutě a preference zákazníků se liší. Někdo si maso sám nakrájí i marinuje, někdo preferuje dostat již ukrojený kus masa a zároveň dobře naložený. Takové balíčky do sortimentu zařadily prodejny Maso Třebovle vloni. Steaky vakuově balené po dvou jsou určené rovnou na gril, maso nepotřebuje odležet.
„Když maso vakuujeme, změkne, jde o metodu zrání masa. Kdo si takto připravené maso koupí, nemusí už s ním nic dělat, stačí položit na dobře rozpálený gril,“ řekl Radek Štěpnička.
Tip
Maso naložte před grilováním do olivového oleje a přidejte čerstvý rozmarýn. V marinádě nechte alespoň dvě hodiny. Před grilováním maso vyndejte z lednice, aby nebylo moc studené. Než ho dáte na pánev či gril, posolte ho krystalickou solí. Z každé strany podle výšky steaku grilujte krátce zprudka, aby se maso zatáhlo. Pak můžete vložit do vyhřáté trouby na pár minut na 135 stupňů Celsia. Poté vyndejte, dejte trochu másla, přikryjte a nechte chvíli odpočinout, než začnete krájet. Dobrou chuť!