Ne však ta kupovaná, ale domácí, připravená z poctivých surovin – ideálně s kapkou něčeho výjimečného.
Právě takové omáčky vytvořil šéfkuchař Martin Rákosník z berounské restaurace Blackdog, která si během let vydobyla silné jméno nejen na české BBQ scéně. Recepty, které nyní sdílí i s veřejností, stojí na klasické americké inspiraci, ale s českým rukopisem – a s netradiční přísadou v podobě irské whiskey Tullamore D.E.W.
„BBQ omáčka není jen doplněk – je to duše masa,“ říká Rákosník. „A když jí dodáte charakter whiskey, vznikne něco, co chce člověk dávat úplně na všechno.“
Dvě základní verze omáček, které v Blackdogu vznikly, se hodí ke grilovanému hovězímu, vepřovému i kuřecímu masu, ale také k zelenině, sýrům nebo sendvičům. V obou případech jde o jednoduché recepty, které zvládne i začátečník. Klíčovými surovinami jsou rajčatový základ, česnek, koření a již zmíněná whiskey, která omáčce dodá jemné kouřové tóny a hloubku chuti.
Restaurace Blackdog má za sebou více než desetiletou historii. Začínala v roce 2010 jako malý stánek s netradičním fast foodem v Berouně, kde nabízela burrita, quesadilly nebo gurmánské burgery. Díky poctivým surovinám a originálním recepturám si rychle získala přízeň zákazníků. O rok později se rozrostla do podoby bistra Blackdog Cantina, které později našlo svůj domov v prostorách nedaleko berounského náměstí. S příchodem větší kuchyně přišly i ambicióznější plány – mimo jiné vlastní udírna a nabídka autentického texaského BBQ. Právě zde vznikají i originální omáčky, které si dnes můžete zkusit připravit doma.
Pokud se letos chystáte na grilování a chcete nabídnout něco víc než jen klasickou hořčici či kečup, stojí za to vyzkoušet omáčku s kapkou whiskey. Nejenže skvěle chutná, ale také překvapí – a o to u dobrého jídla jde především.
BBQ Tullamore D.E.W. Original Sauce
Omáčka s výraznou chutí, jemně pikantní, ideální ke grilovaným žebrům, hovězímu i trhanému masu.
Ingredience (cca 500 g):
- 80 ml Tullamore D.E.W.
- 150 g kečupu
- 45 ml jablečného octa
- 90 g medu
- 90 g třtinového cukru
- 120 ml worcesterové omáčky
- 6 g granulované cibule
- 6 g granulovaného česneku
- 15 g chili omáčky (např. Sriracha)
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Všechny ingredience promíchejte v hrnci.
- Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a 10 minut vařte na mírném ohni.
- Pro výraznější chuť přidejte dalších 20–30 ml whiskey ke konci vaření.
- Nechte vychladnout, přelijte do sklenice a uchovávejte v lednici až 2 týdny.
BBQ Tullamore D.E.W. Honey Sauce
Sladší a jemnější varianta, která se skvěle hodí ke kuřeti, grilované zelenině nebo sýrům.
Ingredience (cca 500 g):
- 240 g kečupu
- 80 ml Tullamore D.E.W. Honey
- 60 ml javorového sirupu
- 60 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 60 ml jablečného octa
- 30 g rajčatového protlaku
- 30 ml worcesterové omáčky
- 12 g dijonské hořčice
- 5 g granulované cibule
- 5 g granulovaného česneku
- 5 g uzené papriky
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Smíchejte všechny suroviny v hrnci a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte 10 minut.
- Nechte vychladnout a přelijte do uzavíratelné sklenice.
Tip navíc: Domácí dárek, který potěší
Chcete omáčku darovat? Přelijte ji do malé lahvičky, přidejte štítek a mašli – a máte jedlý dárek, který ocení každý milovník dobrého jídla. Anebo si ji nechte celou pro sebe. Upřímně, pravděpodobně zmizí dřív, než ji vůbec stihnete zabalit.
Grilování jako zážitek
Zapomeňte na nudné barbecue. Letos buďte ti, kdo udává tón. Stačí pár jednoduchých kroků a chuťová bomba je na světě. Domácí BBQ omáčky s whiskey jsou přesně ten detail, díky kterému si vaše letní grilovačky všichni zapamatují. A vy si možná najdete novou kuchařskou vášeň.