Čtvrtek 21. ledna 2021, svátek má Běla
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 21. ledna 2021 Běla

Gravitační vinařství VILAVIN: Dokonalý domov pro zrození vína

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Přinášíme rozhovor s Alešem Kasparem, sklepmistrem a zástupcem třetí generace vinařů prvního a jediného plně gravitačního vinařství v České republice – VILAVIN.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Aleš Kaspar | foto: ČTK

Aleši, vy jste se rozhodli vybudovat vinařství poté, co jste zdědili 0,5 ha vinic po svých předcích. Proč jste do toho šli?

Po našich dědech a pradědech jsme v roce 1995 s rodiči zdědili 0,5 ha vinic. S těmi jsme začínali. Od začátku jsme věděli, že vinice chceme rozšiřovat. Přijali jsme je jako závazek vůči našim předkům, tradicím i místu. Na kopcích v oblasti Novosedly jsme chtěli vysadit vinice, vrátit je k rodinným kořenům a na míru těmto vinicím vytvořit nejlepší vinařství, za kterým si budeme hrdě stát. Výběr nových vinic jsme před každou koupí vždy zvažovali s ohledem na jejich umístění či orientaci svahu.

Dokázali jsme, že všechny vinice jsou nyní do 2 km od vinařství. V současnosti hospodaříme na 27 ha. Výsadbu vinic a výběr sedmi odrůd jsme konzultovali s profesorem Vilémem Krausem, vědcem a významnou osobností moravského vinařství, který podle půdního složení či orientace svahu určil, kterou odrůdu kde vysadíme. Volba odrůdy na míru vinohradu byla naší prioritou. Doporučení pana profesora se nám osvědčilo, vinice jsou zdravé a díky správnému podloží vytvářejí výborná vína.

Jak dlouho jste vinařství budovali?

Vinařství VILAVIN jsme stavěli 15 let. V roce 2005 jsme věděli, že vysazené keře jsou ještě příliš mladé na výrobu kvalitních vín. V této době nás napadlo postavit gravitační vinařství. Inspirovali jsme se v Německu, Francii a Kalifornii. V každé zemi několik takových vinařství existuje, ale není jich mnoho, řádově jednotky v každé zemi. Často jsou gravitační vinařství dvou až tří úrovňová, my jsme nakonec postavili šesti úrovňové vinařství. A v České republice jsme první a zatím jediní.

Gravitační vinařství VILAVIN: Dokonalý domov pro zrození vína

Na jaké největší úskalí jste za ty roky narazili?

Potýkali jsme se s více úskalími, největším z nich však byla finanční náročnost. Místo jednopatrového provozu a šestinásobného použití čerpadel jsme se rozhodli postavit šest úrovní nad sebou. Jedině tak může z bobule vzniknout hotové víno výhradně jemnou silou gravitace.

Dalším úskalím je to, že trvá opravdu dlouhou dobu, než dojde k prvnímu zpracování. Nejlepší vína jsou ze starých keřů, které musejí mít hluboké kořeny, aby si z půdy vzaly to nejlepší.

Výsledek ale stojí za překonávání překážek. Gravitačním zpracováním, tedy přirozeností pohybu hroznů, moštu i vína odrážíme terroir tím nejlepším řemeslným dotekem. Čímž gravitace rozhodně je.

Z čeho máte největší radost?

Gravitační stáčení je čistá radost. Chytrá budova vinařství bude vyrábět kvalitní víno i za stovky let. Naše vinařství je udržitelné a ekologické, a přitom navazuje na moravskou vinařskou tradici. Architekturu vinařství VILAVIN považujeme za domov – vilu pro víno. Lidé se tak stávají hosty ve vile přizpůsobené životu vína. A to byl náš cíl. Vytvořit dokonalý domov pro zrození vína.

V čem přesně je vaše vinařství jiné než běžné vinařství?

Největší rozdíl je samozřejmě ve zvolené technologii zpracování vína a v šesti patrech budovy. Díky technologii využívající gravitaci nepoužíváme čerpadla, což je zásadní rozdíl oproti tradičním vinařstvím. Nepoužívání čerpadel má vliv na kvalitu moštu a zrání vína, nedojde k jejich narušení.

Z energetického hlediska máme téměř pasivní provoz. Kdyby nastal blackout, můžeme s mírnou nadsázkou říct, že naše víno by se dalo vyrábět dál. Na stavbu budovy jsme použili místní materiály. Chytře řešená budova využívá řady forem rekuperace tepla a vzduchu. Podzemní sklep pro zrání, kde víno tráví 90 % svého času, se temperuje betonovou základovou deskou o hloubce 1,5 metru. Není tam tedy žádné topení, žádná klimatizace, všechny procesy probíhají přirozeně. Deska zajišťuje ekologické geotermální temperování. V budově využíváme denní svícení i stínění, není tedy potřeba umělé osvětlení.

Vínu díky tomu dáváme nejlepší možnou péči a minimálně zasahujeme do jeho procesu zrání.

Gravitační vinařství VILAVIN: Dokonalý domov pro zrození vína

V čem je gravitační vinařství lepší než tradiční?

Minimální vzdálenosti mezi patry zajišťují efektivní stáčení s laminárním průběhem proudění bez tlaku a oxidace. Absence čerpání čerpadly a filtrace pomáhá zadržet fermentací rozpuštěný oxid uhličitý ve zrajícím víně, což celkově mění chuťový profil k lepšímu. Použitím gravitace místo čerpadla uchováme hodnotu textury a rozpuštěné plyny, které pozitivně ovlivňují celkový profil vína. Chuť je svěžejší a živější.

Proces výroby probíhá ve všech šesti patrech? Co přesně se ve kterém patře odehrává?

Proces zpracování ručně sbíraných hroznů probíhá celý samospádem. Proběhne jejich odstopkování, také třídění jednotlivých bobulí. Takto vytříděné bobule vyvezeme výtahem do nejvyššího maceračního patra a červené kvasírny. Zde se slupky s moštem naleží a naležením uvolní aroma. V patře pod ním je lisovna, odkud mošt sám stéká do odkalovacího patra. Do patra kvasírny stéká už čistý mošt a promění se v mladé víno. To stéká samo do patra v podzemí a zraje dlouhé měsíce na jemných kalech. Do posledního patra víno stéká již čisté a zralé. Je připravené k lahvování.

Vracíte se touto technologií k tradičnímu/přírodnímu přístupu?

Sklepy bývaly odjakživa přirozeně klimatizovanou dírou do země, kde před sklepem stál lis, mošt a víno stékaly gravitací hlouběji do sklepa. Nyní na stejném principu vznikají gravitační vinařství a jsou považována za ta nejvyspělejší. Zajímavostí je, že zatímco pro vznik červených vín postačí tři patra budovy, pro vznik kvalitních bílých vín je zapotřebí pater šest. V takovém rozsahu je zapojení gravitace ojedinělé i v evropském měřítku. V Čechách a na Moravě je zcela unikátní.

Kolik gravitačních vinařství je v České republice?

Kromě VILAVIN žádné. Jsme první plně gravitační a zatím jediní.

Jak funguje váš sklep? Bývá otevřený pro návštěvníky?

Víno, které obývá vinařství VILAVIN, nikdy nespí. Pro návštěvníky máme otevřeno od pondělí do soboty mezi 10. a 15. hodinou. Přijít můžete na prohlídku budovy i degustaci vína.

Jaká místa máte ve vašem okolí nejradši? S čím doporučíte návštěvníkům spojit návštěvu sklepa VILAVIN?

Mám rád turistům trochu skrytou přírodní památku Dunajovické kopce, které lemují vinice už po staletí. Chráněnou krajinu kolem vinohradů doplňují malebné horizonty a výhledy na Pálavu. Kapličky v polích připomínají středověkou poutní cestu i zaniklou vesnici Rosentice. Také vřele doporučuji cyklotoulky česko-rakouským pohraničím.

Gravitační vinařství VILAVIN: Dokonalý domov pro zrození vína

Kolik odrůd vína pěstujete a která odrůda vám nejvíce chutná?

Pěstujeme šest odrůd: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Zweigeltrebe, Gewurtztraminer a Veltlínské zelené. Osobně si nejvíce pochutnám na Sauvignon Blanc a Chardonnay.

Chystá VILAVIN ještě nějaké další změny?

Chceme čerpat solární energii, abychom zajistili zcela energeticky pasivní provoz. Takže dalším krokem jsou pro nás solární panely.

Co máte na vinaření nejraději?

To vzrušení, když sklizené hrozny přivezou ke sklepa a jejich voňavé proměny až do lahve.

Co byste nikdy neudělal?

Nikdy bych nenutil víno dokončit k určitému datu, ale až k tomu samo dozraje.

Co je vaším cílem a snem?

Jeden cíl i sen jsme si splnili. Chtěli jsme stvořit moravské „Green Deal“ vinařství a zajistit udržitelnost. Snažíme se v ekologickém procesu pěstovat zdravé hrozny a současně jim dát domov v moderním udržitelném sklepě. Chceme stále vyrábět vína, která dokonale odráží trať, na které se hrozny zrodily.

Naším společným snem je, aby se gravitačnímu způsobu výroby vína dostalo v moravském vinařství dostatečného uznání a pozornosti jako jinde ve světě.

Kde lze koupit víno VILAVIN?

V našem e-shopu na vilavin.cz nebo u našich distributorů.

Jak to vypadá s letošním vínem? Jaký bude letošní ročník?

Ročník je skvělý, po řadě horkých let 2017, 2018 přichází ročníky s ideálním rozložením srážek a mírným průběhem letních teplot, velmi příznivých pro rozvoj aromatiky.

Kolik lahví ročně produkujete?

25 tisíc lahví.

Jaké je vaše nejlepší víno?

Sauvignon Blanc, 2019, pozdní sběr.

Co byste vzkázal našim čtenářům?

Ať ochutnají vína vytvořená gravitační technologií a udělají si vlastní názor. Budeme rádi, když se zastaví u nás v Dobrém Poli u Mikulova na degustaci a prohlídku vinařství a uvidí na vlastní oči, o čem jsme si tu dnes povídali.

Více informací najdete na www.vilavin.cz.

  • Nejčtenější

UFC na TV Tipsport! Muradov a Dvořák tipují proti sobě

Komerční sdělení Po měsíční pauze se v sobotu vrací UFC. Vsaďte si a sledujte zápasy živě na TV Tipsport! Na zápasnickém ostrově v Abú...

Porucha v jihovýchodní Evropě dodávky elektřiny v ČR neohrozila

Komerční sdělení V pátek 8. ledna ve 14:05 se krátkodobě rozdělila propojená evropská přenosová síť na dvě části. Na příčinu, závažnost...

Start NHL ve velkém stylu: Tipovačka zdarma, speciální nabídka!

Komerční sdělení Ve středu 13. ledna se rozjela nejslavnější hokejová liga světa. U Tipsportu, který je oficiálním partnerem NHL, můžete...

Čistá energie ze Slunce – využijte poslední rok aktuálních dotací

Komerční sdělení Chcete být nezávislí na cenách elektrické energie? Chcete být částečně energeticky soběstační? Záleží vám na životním...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České hlavičky vyřešily zákaz prodeje mentolových cigaret

Komerční sdělení V roce 2020 byl v Evropské unii zakázán prodej mentolových cigaret a miliony zákazníků zůstalo bez svých oblíbených...

Kdo staví vilu na Babě? Muž s vazbami na sponzory Zemanovy kampaně

Premium Nová prosklená vila na vrchu Baba v Praze budí zájem místních i turistů. Dům patří firmě Luboše Paška, který je...

Ano, Češi byli nejlepší! říká zámořský expert o časech, kdy i Kanada žárlila

Premium Omlouvá se při vzpomínce na nezdar Pavla Patery v Dallasu. Zápasy proti Buffalu s Dominikem Haškem v brance přirovnává...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

  • Další z rubriky

Online výuka jazyků: Jak se učit anglicky v době koronavirové pandemie

Komerční sdělení Už bezmála rok trvá pandemie nemoci COVID-19. Negativně se odrazila v našich životech, mnohé obchody a služby jsou...

6 důvodů, proč by ovčí vlna neměla chybět v žádné domácnosti a šatníku

Komerční sdělení Když se řekne ovčí vlna, možná se vám vybaví ovčí kožešiny, deky nebo teploučké bačkory. Jenže mezi přednosti ovčí vlny...

Jak zaujmout díky průvodnímu dopisu k životopisu

Komerční sdělení Hledání nové práce může být docela zapeklitý oříšek. Od uchazeče o zaměstnání to vyžaduje věnovat tomu spoustu času,...

Korkový obklad působí efektně a zároveň je praktický

Komerční sdělení Korkový obklad je používán v českých domácnostech již desítky let. Za ty roky se jejich design přizpůsobil době a...

Vytetovaná sexuální instrukce zaráží i mého gynekologa, líčila dívka

Nesedí k ní, ale onen vulgární sexuální povel má na podbřišku opravdu vytetovaný. Vznikl jako rozpustilá, hrdá,...

Analytik: Evropa byla od blackoutu setiny. Bez ČR by to Rakousko nezvládlo

8. leden 2021 se mohl stát skutečným „černým dnem”. Evropě totiž hrozil blackout, tedy masivní výpadek dodávek...

Dalibor Janda leží ve vážném stavu v nemocnici na koronární jednotce

Dalibor Janda (67) byl hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zpěvák leží ve vážném stavu na...

PŘEHLEDNĚ: Od ledna kartou online postaru nezaplatíte. Jaké podmínky má vaše banka?

Otisk prstu či scan obličeje při placení kartou na internetu již dávno není sci-fi. Možná je po vás vaše banka chce...

Bezplatné jezdění po dálnici? Elektronické známky téměř nikdo nehlídá

Premium Druhý týden platí na českých dálnicích novinka v­ podobě elektronické dálniční známky. Zatímco lidé takzvané viněty...