Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor na výběr octa při zavařování

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01
Sladká, slaná, hořká, kyselá – správná harmonie těchto čtyř základních chutí je tajemstvím nejednoho mistra kulinářského umění. Každá z nich je totiž výjimečná a nenahraditelná. A jednoduchým prostředkem k získání té poslední, kyselé chuti, je ocet.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Výběr Bzeneckých octů | foto: Bzenecký ocet

Pozor na výběr octa při zavařování

Sladká, slaná, hořká, kyselá – správná harmonie těchto čtyř základních chutí je tajemstvím nejednoho mistra kulinářského umění. Každá z nich je totiž výjimečná a nenahraditelná. A jednoduchým prostředkem k získání té poslední, kyselé chuti, je ocet. Ten sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr.

Lihové octy především pro zavařování a nakládání

Na trhu existuje celá řada octů. Těmi nejznámějšími jsou lihové octy, především nejrozšířenější kvasný lihový ocet v 8% koncentraci. Mnohé hospodyně jej používají pro nakládání, zavařování i jako dochucovadlo do omáček, salátů, vyvařují s ním kámen z rychlovarných konvic - prostě univerzál na všechno.

Bzenecký ocet - recept

Ve skutečnosti je lihový ocet nejvhodnější pro nakládání, a to proto, že svým složením je pro zavařování nejen chuťově nejlepší, ale svou koncentrací též dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy.

Naopak pro dochucování majonéz, salátů či dressingů použijte octy ovocné, s výraznější a pro různé druhy jídel i vhodnější chutí.

Ocet pro zavařování dobře vybírejte

Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím sami vypěstujete nebo za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování, a s chutí do toho.

Výběr Bzeneckých octů

Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použila stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! Kde se stala chyba?

Rozdíl může být v octu

V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhla po tradičním českém octu. Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad.

Výběr Bzeneckých octů

Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.

Na octu rozhodně nešetřete

Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může cenu okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit.

Takže když v obchodě narazíte na ocet za osm korun, měli byste zpozornět. Z etikety nepoznáte, jak přesně byl vyroben, ale váš zdravý rozum vám napoví, že není možné za pár korun vyrobit ocet tradiční, a tedy náročnější cestou. Vyhněte se tedy raději rizikům a věřte chuti a vysoké kvalitě tradičních octů, ať se pro pár ušetřených haléřů nedočkáte zklamání z šedých a rozměklých okurků. A nakonec je tu ještě poslední bod – špatnou volbu při zavařování nelze už nahradit. Okurky jsou totiž sezónní zelenina a jakmile po pár měsících zjistíte, že vaše nakládačky nejsou jaksi „ono“, už to v letošním roce nenapravíte.

Ovocné octy – ideální dochucovadlo

Mnohé hospodyně používají pro všechna dochucení jeden jediný typ octa – kvasný lihový. Na trhu však existují pro dochucování i vhodnější druhy - ovocné octy. Například vinný ocet je vhodný na přípravu majonéz, omáček či salátových dressingů, jablečný ocet je zase charakteristický silnou a výraznou chutí, vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience. Ovocné octy mohou změnit váš jednoduchý zeleninový salát na gurmánskou lahůdku. Pojďme se s jednotlivými druhy ovocných octů blíže seznámit. Jsou zdravé, chutné a ty vysoce kvalitní, se značkou Bzenecký ocet, do vaší kuchyně hezky zapadnou i díky pohlednému designu láhví.

Jablečný kvasný ocet

Má blahodárný vliv na naše zdraví - přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. V jablečném octu se nachází jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jablečný ocet je 100% ze zcela zralých jablek a vyrábí se biologickým kvasným procesem. Přidává se do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou, silnou a ostrou chuť.

Vinný kvasný ocet

Vinné octy se vyrábí z bílého nebo červeného vína. Jejich kvalita závisí na kvalitě vína, takže existuje tolik druhů octů, kolik je druhů vín. Jsou vyráběny přímým biologickým kvasným procesem, kdy veškerý alkohol z vína je přeměněn na kyselinu octovou. V takto vyrobeném octě jsou obsaženy všechny příznivě působící komponenty obsažené v původním víně před kvašením.

Vinné octy jsou ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného vína je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni.

Ocet Balsamico – originál z Modeny

Bzenecký ocet

Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.Ten pravý Balsamico ocet pochází z Modeny, kde má svou dlouholetou tradici již od počátku 17. století. Jeho výroba se řídí speciálními italskými předpisy. S přihlédnutím k tradici a zvláštním klimatickým podmínkám v pěstitelské oblasti, bylo Balsamico octu z Modeny propůjčeno chráněné zeměpisné označení, které poznáte podle loga.

Mnoho dalších rad a tipů na zavařování, nakládání a použití octa v moderní kuchyni najdete na www.bzeneckyocet.cz.

Nejčtenější

PORG Ostrava má už 8 ročníků, přibyla anglická školka a základka
PORG Ostrava má už 8 ročníků, přibyla anglická školka a základka

PORG Ostrava se stabilizoval jak počtem studentů, tak pedagogickým sborem. V letošním roce jsme úplným gymnáziem, máme už osm ročníků.   celý článek

Radiátor TOMTON R3
Radiátory nové generace

Topná sezona je již doslova za dveřmi a vy možná uvažujte, jak ještě na poslední chvíli snížit náklady na topení, které v běžné domácnosti činí minimálně...  celý článek

Na druhém ročníku konference Výzvy pro Evropu vystoupí baronka Kishwer Falkner.
Na druhém ročníku konference Výzvy pro Evropu vystoupí baronka Kishwer Falkner

Institut pro politiku a společnost pořádá s partnery druhý ročník úspěšné mezinárodní konference Výzvy pro Evropu, která se uskuteční 25. září v...  celý článek

Erik Štefanovič, jednatel projektantsko-manažerské kanceláře DELTA...
Udržitelná výstavba jde ruku v ruce s hospodárností

Závěr měsíce září patří celosvětovému svátku trvale udržitelných budov. Jak taková udržitelná výstavba probíhá v praxi jsme se zeptali Erika Štefanoviče,...  celý článek

Jak připravit děti na 21. století?
Jak připravit děti na 21. století?

Vývoj jde neustále kupředu. Proto je důležité, aby nezaostával ani styl výuky. Pro život v dnešním hektickém světě vašeho potomka kvalitně připraví program...  celý článek

Další z rubriky

Vyměňte mísu toalety, zvládne to i začátečník
Vyměňte mísu toalety, zvládne to i začátečník

Sanitární keramika má sice dlouhou životnost. Ale nevydrží věčně. Ať už vaše toaleta dosluhuje, nebo se vám zdá její tvar či barva zastaralá, výměna je snazší,...  celý článek

Obložte stěnu kamenem
Obložte stěnu kamenem

Keramický obklad sice díky kvalitnímu tisku může docela věrně napodobit i kamenné struktury. Pravý kámen však svou přírodní surovostí dokáže vyvolat silnější...  celý článek

Nemáte čas vařit? Zachrání vás Pomalý hrnec Crock-Pot®.
Nemáte čas vařit? Zachrání vás Pomalý hrnec Crock-Pot®

Zastavme se v dnešní uspěchané době a připravme si své oblíbené jídlo poctivým způsobem - pomalým vařením. Že na zdlouhavé vyváření nemáte dostatek času?...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.