Zájem lidí nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu či kvalitní maso a další produkty od farmářů v posledních letech roste. Češi dnes míří za nákupy nejen na farmářské trhy, ale rádi nakupují místní potraviny i přímo na farmách nebo využívají možností nákupů on-line. Farmářské trhy ale pořád zůstávají volbou číslo jedna možná i proto, že nejde jen o prosté nakupování. Zajít na trhy má zkrátka svou atmosféru.
Trhy nabízejí širokou škálu sezonních produktů, které nejsou vždy v supermarketech dostupné. Farmářská tržnice vyrostla i v Losiné u Plzně. Prodej tu začal jarními sazenicemi z vlastní produkce provozovatelů tržnice. Pokračoval přes letní ovoce od moravských pěstitelů a teď tu prodávají vynikající cibuli.
Jde o cibuli Račetickou, což je doslova Miss mezi českými cibulemi. Pěstuje se nikoli z cibulek, ale ze semínek. Díky tomu není tak vodnatá, má pevnější strukturu a nevysychá. Je to tedy ideální cibule na uskladnění. Vydrží od září do září. A určitě zaujme i svojí chutí. Račetická cibule má totiž výrazné silice a hodně pálí. Kuchař si tedy při vaření asi víc popláče, ale nadšení strávníků nad chutí pokrmu mu určitě vykouzlí úsměv na tváři.
Podobně silný koupíte na farmářské tržnici v Losiné i česnek. I ten pochází od malých pěstitelů rozsetých po celé republice, vydrží bez problémů řadu týdnů a pokud ho použijete na topinky, do pomazánky nebo pod maso, určitě budete sklízet jen slova uznání.
Na podzim přijdou na tržnici na řadu i brambory na uskladnění. V nabídce bude osm odrůd včetně dvou červených. Všechny budou pocházet od malých farmářů ze severního Plzeňska a z vyhlášené šlechtitelské stanice VESA Velhartice. Tyhle brambory vydrží celý rok až do nové úrody díky tomu, že jdou z pole až jako poslední. Sklízejí se až v říjnu a v prodeji jsou do konce listopadu.
Kromě toho můžete na tržnici v Losiné koupit i více než 130 druhů koření a kořenicích směsí, med, domácí sirupy a marmelády nebo rozmanité hořčice.
Chybět nebude ani burčák, který se sem bude přivážet od moravských vinařů třikrát v týdnu. Je nefiltrovaný a pracuje, takže postupně ubývá cukr a zvyšuje se množství alkoholu. S ním dorazí vždy i produkty z domácí zabijačky. Najdete zde 100% masové klobásy. Jemné s medvědím česnekem i hrubší na gril. Ty obsahují více tuku, který se při grilování krásně rozpustí a klobása pak není vysušená, ale krásně šťavnatá. Tlačenka s libovým masem neobsahuje chrupavky jako z obchodu a společně s cibulí potěší všechny gurmány. Jitrnice a jelítka? Na ty samozřejmě nelze zapomenout.