Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

U Kaštanu mezi skalami

  0:03aktualizováno  0:03
Na jihu Pražské plošiny, půl hodiny cesty vlakem z centra Prahy, leží Vrané nad Vltavou, a v něm od první poloviny 20. století hostinec U Kaštanu, cílová destinace nejen většiny místních, ale i všech, kteří se na cyklostezce podél cesty potí v pestrobarevných trikotech.

Hosté se ke Kaštanu sjíždějí i kvůli pivu. | foto: Pilsner Urquell

Manželé Chvátalovi, kteří hostinec založili.

Manželé Chvátalovi, kteří hostinec založili.

Historie, která prošla hostincem U Kaštanu, je odleskem osudů lidí, kteří zažili poválečné Československo. Manželé Chvátalovi, kteří hospodu založili, o ni hned v začátcích přišli při znárodňování, a z vypiplaného podniku se pod taktovkou Jednoty začalo stávat něco, s čímž by se vlastníci neztotožnili, ani pod nátlakem kapitalistického kvasu let devadesátých.

Ze zadní části, kde nyní kralují kuchaři, se totiž stala šatna, v níž se převlékali místní fotbalisti. Ti potom před každým zápasem přes zadní dvorek vybíhali na nedaleké fotbalové hřiště. A budova chátrala a chřadla, slovy současného výčepního Luboše Kristka, který je tu už skoro třicet let: „Z nejlepší hospody ve Vraným se stalo nejhorší místo široko daleko. Každej stůl byl jinej, okna vymlácená, zkrátka děs.“

Fotbalová historie

Také on se ke Kaštanu dostal přes fotbal. Na konci osmdesátých let tu hrál zápas a po převratu tady začal čepovat pivo, a s potomkem manželů Chvátalových Josefem, tu válčí dodnes. Místo se zaběhlo, vaří tu klasická jídla a na hospodě je znát i hrdost na její původ. Na stěnách visí portréty zakladatelů, současné i historické snímky města.

Hosté se sjíždějí také kvůli pivu. Kvalitu výčepáka strvrzuje i jeho účast v soutěži Intenational Master Bartender Pilsner Urquell, kde uhájil šestou příčku. Dokáže natočit dobré pivo tak rychle, že se nestihnete začít nudit.

Výčepák Luboš Kristek, který se zůčastnil soutěže Master Bartender.

Výčepák Luboš Kristek, který se zůčastnil soutěže Master Bartender.

„S tim musíš pak takhle klepnout o stůl, a ono si to celý sedne,“ dodává Luboš Kristek a pokračuje, „Ze soutěže jsem si odnesl pár užitečných věcí kolem točení, a hlavně si člověk uvědomí, že natočit pivo neumí každý. Sládkové, ať ho vaří, hosti ať ho pijou, ale to pivo ve finálu udělá výčepní,“ dodává a na pult staví půllitr Plzně tak rychle, že nestíhám ostřit.

Kaštan je spjatý nejenom s místním fotbalem, pan Kristek několik let trénoval vraňácké juniorské týmy, ale i s hudbou. Fanoušek krautrocku a hardrocku a sběratel zámořských vinylových desek tu na centrálně umístěné ploché televizi smaží jednu pecku za druhou. Mezi nejoblíbenější řadí Primus a Hardcore Superstars.

Každý pátek v sedm večer se tu také schází výkvět místních mariášníků, ale pozor opravdových mistrů, z nichž nejmladšímu je 76 let.

Výběr z několika čerstvých jídel denně

Na své si tu přijdou jak tzv. „obědáři“, tak „jezdci“. Klasický výběr jídel zahrnuje kachnu, koleno, roštěnou i řízek. Najíst se můžete buď vevnitř, u stolu s ubrusem s červeným pepitovým vzorem pod stejně dekorovanou lampou, anebo venku, na přilehlém dvoře, nad nímž se tyčí, co jiného, než velký kmen jírovce maďalu, neboli kaštanu.

Jakub Brož

Vystudoval jsem střední odborné učiliště, obor kuchař, ale už na internátě jsem se zajímal o pohostinství a jeho problematiku z druhé strany pultu. Ve volném čase hraju kopanou, chodím do posilovny. Když počasí nepřeje, čtu dějiny umění nebo amatérsky mapuji současnou českou poezii.

Výběr několika čerstvých jídel denně, je tu známou věcí, na ceduli tak kolikrát stačí napsat prosté: „OBĚD, LIDI!“, ale nenechte se zmást.

Krásná poloha Vraného nad Vltavou položeného do údolí s řekou obklopeného skalami je zážitkem samo o sobě. Cesta vlakem, která vede přes Braník, Kačerov a Zbraslav, je více než vlídná pro pohodlné pražské výletníky dávající přednost dopravnímu podniku. A pro hosty z druhého břehu je připravený nedaleký přívoz.

Hostinec U Kaštanu se stal v současnosti tichou dominantou města. Dříve jí býval tovární areál papírny, který se ale po revoluci nepodařilo kompletně revitalizovat, a po pár letech zanikla. Teď místo začíná opět ožívat, do areálu se začínají stěhovat umělci a svépomocí začínají továrnu znovu budovat po nedávných povodních, a tak pod názvem Perla, potichu roste dominanta druhá, komplementární. Takže do budoucna, bude více důvodů proč se do Vraného vydat.

Autor:

Nejčtenější

Třetina Generace Z nespoří

Třetina Generace Z nespoří

Mladí lidé si v převážné většině představují, že budou v penzi žít z úspor a investic. Zároveň ale třetina Generace Z...

Sledujte Australian Open na TV Tipsport živě a vsaďte si!

Sledujte Australian Open na TV Tipsport živě a vsaďte si!

Je tady první sportovní vrchol roku! V Melbourne probíhá 106. ročník Australian Open, který od začátku až po finále...

Hubnutí: malé změny přináší velké výsledky

Hubnutí: malé změny přináší velké výsledky

Zdravý životní styl patří v posledních letech mezi horká témata. Denně vycházejí články o tom, jaký výživový směr je...

Sedm důvodů, proč je dovolená na lodi zajímavější než v hotelu u moře

7 důvodů, proč je dovolená na lodi zajímavější než v hotelu u moře

Stále ještě váháte, je-li pro vás okružní plavba lodí to pravé? Pokud vyznáváte tradiční plážovou dovolenou na jednom...

Netrapte se zbytečně. Hojení vám výrazně urychlí ActiMaris

Netrapte se zbytečně. Hojení vám výrazně urychlí ActiMaris.

Trápí vás akné, afty, opary, řezné rány, bodnutí hmyzem, popáleniny, bércové vředy nebo puchýře? Vyzkoušejte švýcarský...

Další z rubriky

V nejstarší chebské hospodě U Krále Jiřího se dveře netrhnou

U Krále Jiřího je hrdá plzeňská hospoda.

Husitského krále Jiřího z Poděbrad si v Chebu náležitě váží, a tak není divu, že je podle něj pojmenované nejen...

V La Casa Blů se potkávají lidé ze všech koutů světa

Na mnoha místech hospody to vypadá jako v galerii.

Restaurace La Casa Blů na Josefově je sice latinsko-americká, ale dennodenně se tu prolínají různí lidé a kultury z...

Hospody pod trolejemi: k Peronu už jen kvůli pivu

Restaurace U Peronu vypadá zvenku jako malá hospoda, ale je to obr o 250...

Když jsem do restaurace U Peronu kousek od zastávky Smíchovské nádraží přišel poprvé, žíznivý po zápasu v badmintonu,...

Najdete na iDNES.cz