Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zatoulejte se na svatomartinskou husu k Toulavému kocourovi

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
I když má svatý Martin tradičně přijet na bílém koni a přinést tu pravou pohádkovou zimu, v Brně by zatím přijel spíše na kaštanovém ryzákovi s příslibem pestrobarevného podzimu. Komu se nechce klepat kosu s drakem v ruce někde v polích, může vyrazit na procházku po Petrově, zakončenou příjemným rozmrzáním u půllitru plzeňského ve stylovém pubu Toulavý kocour.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Zatoulaný kocour se usadil na kraji Petrova. | foto: Pub Toulavý kocour

Pokud tak jako já patříte mezi milovníky podzimu a máte radost z červených a žlutých listů poletujících ve větrných vírech, určitě se nezdráhejte vydat na procházku po jednom z nejkrásnějších brněnských parků na Petrově, přesněji v Denisových sadech a Parku studánka. Zde můžete celou tu nádheru obdivovat, aniž by vám jim hned před nosem sklízely městské služby tak jako v centru Brna.

Vedle podzimní přírody je na Petrově také řada jinak zajímavých míst. Obrovský obelisk vystavený na počest Františka I., klasicistní kolonáda a katedrála Petra a Pavla dělají z Petrova jednu z nejoblíbenějších místních lokalit pro krátké výlety. Kdo tedy zná Petrov jenom z obrázku na desetikoruně, měl by na procházku kolem brněnské dominanty rozhodně vyrazit.

Když vám pak po cestě začnou protestovat nohy a zkřehlé prsty na rukou vám nedokáže zahřát vlastní vytrvalý dech, přichází čas si někam sednout a rozmrznout. Naštěstí je na kraji Petrova u vchodu do Dominikánské ulice pub Toulavý kocour.

Útulná hospůdka s vytrvalou zahrádkou

První vlna tepla přijde hned, jakmile se otevřou vchodové dveře, a není to způsobené pouze topením, ale celým útulným prostředím podniku, s nábytkem z tmavého dřeva a hřejivým osvětlením.

Vše doplňují klenuté stropy, kovaný zásobník na krígly a kamenná stěna rozdělující hospodu na spodní a vrchní část. Na té také visí televize na sportovní přenosy, ovšem pro ty, kteří pohyblivým obrázkům v barech neholdují, je u Kocoura dostatek stolečků, ze kterých na často zatracovanou bednu není vidět.

Interiér je útulný a sedět u Toulavého kocoura je radost. Celý pub je nekuřácký.

Interiér je útulný a sedět u Toulavého kocoura je radost. Celý pub je nekuřácký.

Plzeňské je v Toulavém kocourovi čepováno znamenitě.

Plzeňské je v Toulavém kocourovi čepováno znamenitě.

I v těchto studenějších dnech je stále ještě otevřena malá varianta jinak rozlehlé zahrádky, kde si u dvou stolečků mohou v klidu posedět kuřáci a otužilci. Vytrvale otevřená zahrádka a obsluha ochotná plnit hostům, co jim na očích vidí, dává jasně najevo, že zákazník je tu vždy na prvním místě. Důraz na kvalitu tu poznáte i na jediném kríglu.

Když Kocour peče husu

Lukáš Wiesner

Každé místo má své kouzlo. Pro někoho je to oku lahodící prostředí, někdo si potrpí na program a akci a někdo prostě potřebuje mít vše vypipané do puntíku. Pro mě tvoří atmosféru lidé, které přiláká místní genius loci. Je jedno, jestli s nimi hraji na kytaru nebo jen náhodou uslyším smích od sousedního stolu, kde někdo zrovna oslavuje prchavé vítězství v kartách nebo trousí záměrně snobské poznámky o jídle. U dobře načepovaného piva prostě stačí v klidu sedět a vnímat svět kolem sebe.

Lukáš Wiesner

Stejná pečlivost je vidět také v kuchyni. I když tu kuchaři myslí i na vegetariány, nabídka potěší hlavně každého milovníka perfektně ukuchtěného masa. Žebírka, steaky, guláš nebo pečené koleno, stačí si vybrat.

Navíc se sem můžete na svatého Martina vypravit na pořádné svatomartinské hody. „Kluci v kuchyni se rádi hecnou, tak jsem sám zvědavý, co všechno nám na Martina připraví,” odpovídá s úsměvem výčepní. Nezbývá tedy, než se nechat překvapit.

Jedno je ale jisté: I když se na Martina tradičně otevírá nejmladší víno, k huse a podobným mastnějším radostem rozhodně patří pivo a na to jsou u Kocoura specialisté. Husu nejlépe spláchne prověřená česká klasika, proto stojí za to dát si vynikající Plzeň, na kterou mají u Kocoura i zvláštní školení.

I pro milovníky pivních speciálů se ale u Kocoura také vždycky něco najde. Ať tedy svatý Martin přinese sníh nebo jen další spadané listí, u Toulavého kocoura bude určitě vonět sváteční večeře a hospodou se ponese zvonění půllitrů plných dobrého piva.

Autor:


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Takovouto svatomartinskou husu si můžete dát v restauraci Lokál.
Tři hospody, kam v Praze vyrazit na svatomartinskou husu

Příjezd svatého Martina na bílém koni je asi největším gastronomickým svátkem, který česká kuchařská tradice má. Svatomartinskou husu, kaldoun, paštiky a další...  celý článek

Příjemnější vstup je rozhodně z terasy.
V Jihlavském Parlamentu rozhodujete vy. A že je o čem rozhodovat

Je to už více než rok, co se v nové jihlavské čtvrti zvané Jihlavské terasy, otevřel podnik, který do metropole Vysočiny přinesl čerstvý gastronomický vítr v...  celý článek

Na mnoha místech hospody to vypadá jako v galerii.
V La Casa Blů se potkávají lidé ze všech koutů světa

Restaurace La Casa Blů na Josefově je sice latinsko-americká, ale dennodenně se tu prolínají různí lidé a kultury z celého světa. Peruánský barman tu čepuje...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.