Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tři hospody, kam v Praze vyrazit na svatomartinskou husu

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Příjezd svatého Martina na bílém koni je asi největším gastronomickým svátkem, který česká kuchařská tradice má. Svatomartinskou husu, kaldoun, paštiky a další pochoutky připravuje v Praze řada podniků. Největší jistotu kvality ale nabízejí restaurace Lokál, U Veverky a v Selském dvoře.

Takovouto svatomartinskou husu si můžete dát v restauraci Lokál. | foto: Restaurace Lokál

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

V Hostivaři je schovaný poklad

Asi nejméně známou restaurací z výběru je pravděpodobně restaurace Selský dvůr a to pouze proto, že se nachází až na Hostivařském náměstí. Krásná venkovská atmosféra, dvorek s mlýnským kolem a staročeský interiér s kachlovými kamny, to vše by už samo o sobě stálo za návštěvu. Navíc tu ale mají skvělé jídlo a to díky šéfkuchaři Patrikovi Bečvářovi, který vařil americkým prezidentům i hostům michelinské restaurace a několikrát získal titul Kuchař roku.

V létě se tu dá při sezení na dvoře poslouchat klokotání vody z mlýnského kola.

V létě se tu dá při sezení na dvoře poslouchat klokotání vody z mlýnského kola.

V restauraci Selský dvůr vaří jeden z nejlepších českých kuchařů Patrik Bečvář.

V restauraci Selský Dvůr vaří jeden z nejlepších českých kuchařů Patrik Bečvář.

Restaurace je spojená s hotelem.

Restaurace je spojená s hotelem.

Na svatého Martina chystá menu, kde se budou o přízeň hostů prát české a slovenské svatomartinské speciality. Vedle typické husy s jablky, bílým a červeným zelím, si tu můžete dát například konfitované husí stehno s macerovanými švestkami, červeným vínem, lokšemi a praženými kaštany. V šesti si tu navíc můžete dát klidně celou husu a zapíjet jí skvostně čepovanou Plzní. Z menších pochoutek pak nechybí klasický kaldoun, méně obvyklé foie gras a nevídané husí prosciutto.

Zvířátka a Dejvičtí

Husa U Veverky, to je jak z nějaké pohádky, ale Bubeneč, to je taky pohádková čtvrť. Hospoda U Veverky je legenda, která je tu už bezmála sto let, a nedivil bych se, kdyby tady byla ještě nejméně sto dalších. Je to totiž přesně prototyp typické české hospody.

Restaurace U Veverky je nově nekuřácká.

Restaurace U Veverky je nově nekuřácká.

Kuchyně tady jede v režimu klasická česká za slušnou cenu, ale co sem láká spousty hostů, je vynikající tanková Plzeň, ošetřená a čepovaná jako v těch nejvyhlášenějších pražských pivnicích. Restaurace je také poměrně nově nekuřácká, takže vás od degustování piva nebude nic rušit.

Kuchaři tu sice nejsou ověnčení cenami, ale pokud chcete dobré jídlo za dobrou cenu, jste na správném místě. To platí i na svatého Martina, kdy od 11. do 13. listopadu budou servírovat svatomartinskou husičku s domácím špekovým knedlíkem, červeným zelím s brusinkami a vídeňskou cibulkou.

K tomu bude na čepu čekat nefiltrovaný plzeňský ležák, což je výjimečná pochoutka sama o sobě. Majitelé ale hlavně doporučují včas si zamluvit místo.

V Lokálu se nespletete

Lokál Hamburk je docela malý, takže si na husu určitě rezervujte místo.

Lokál Hamburk je docela malý, takže si na husu určitě rezervujte místo.

Svatomartinské hody pak plánují i v celém řetězci hospod Lokál. Poptával jsem se v karlínském Lokálu Hamburk a na menu by měla být jak husa s dvěma typy zelí a knedlíků, tak kaldoun. Navíc čepování Plzně tady mají vycepované od mistra výčepního Lukáše Svobody, takže pravý gastronomický zážitek je zaručen.

Vojtěch Kolář

Hledám podniky, co mají srdce

Když přijde na jídlo a pití, dokážu o něm mluvit hodiny. Fascinuje mě dozlatova grilovaná křupavá zelenina, jemně propečené steaky, perfektně se táhnoucí holandská omáčka a krása čerstvě načepovaného piva, jehož vznášejcími se bublinkami probleskují sluneční paprsky. Stejně jako se dokážu rozplývat nad perfektním kulinářským zážitkem, dokáže mě do ruda rozčílit lenost a falešnost, která se z českých hospod ještě zdaleka nevytratila tak, jak bychom si všichni přáli. V restauracích nehledám jenom dobré jídlo a pití, ale hlavně zážitky a příběhy lidí, které do své práce dávají srdce, aby nám tyto zážitky mohli zprostředkovat.

Autor:

Nejčtenější

Znepokojivá pravda o sportování v dětském věku

Znepokojivá pravda o sportování v dětském věku

Nastal čas změnit nebezpečnou praxi. Omezme hlavičkování míče u dětí ve fotbale: chraňme vyvíjející se mozek dítěte.

Elektrický pečící hrnec Pečenka vám připraví jídlo i na zahradě

Elektrický pečící hrnec Pečenka vám připraví jídlo i na zahradě

Venku je nádherně, tak proč strávit půl dne vařením doma v kuchyni, když můžete připravit výtečné jídlo i venku na...

Jaké výhody nabízejí posuvné systémy balkónových dveří?

Jaké výhody nabízejí posuvné systémy balkónových dveří?

Posuvné systémy balkónových dveří vpustí do vašeho domova maximum slunečních paprsků a zajistí vám dostatek výhledu....

Zdražil vám dodavatel energie nebo změnil obchodní podmínky?

Zdražil vám dodavatel energie nebo změnil obchodní podmínky? Co s tím?

Ceny elektřiny na velkoobchodním trhu stoupají a vypadá to, že na lepší časy se v tomto směru neblýská. Zvýšení cen...

Univerzita VŠFS podporuje sport

Univerzita VŠFS podporuje sport

Nejen předávat vědomosti z ekonomie, ale i podporovat společensky přínosné aktivity, jakou je třeba sport, si klade za...

Další z rubriky

Hospoda U Jagušky je postavená na dobrém pivu

U Jagušky jako v jedné z prvních hospod v Praze bylo tankové pivo.

Středobodem Palmovky nejen pro milovníky plzeňského piva je pekelně vymalovaná restaurace U Jagušky. Stěny zde zdobí...

Zatoulejte se na svatomartinskou husu k Toulavému kocourovi

Zatoulaný kocour se usadil na kraji Petrova.

I když má svatý Martin tradičně přijet na bílém koni a přinést tu pravou pohádkovou zimu, v Brně by zatím přijel spíše...

Ve Zlatém klasu ctí tradici obřích porcí

Zlatý klas najdete jen pár desítek metrů od Anděla.

Pokud někdy budete mít opravdu velký hlad, zajděte si na oběd do Zlatého klasu jen kousek od Anděla. Udržují tu totiž...

Najdete na iDNES.cz