Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tři hospody, kam v Praze vyrazit na svatomartinskou husu

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03
Příjezd svatého Martina na bílém koni je asi největším gastronomickým svátkem, který česká kuchařská tradice má. Svatomartinskou husu, kaldoun, paštiky a další pochoutky připravuje v Praze řada podniků. Největší jistotu kvality ale nabízejí restaurace Lokál, U Veverky a v Selském dvoře.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Takovouto svatomartinskou husu si můžete dát v restauraci Lokál. | foto: Restaurace Lokál

V Hostivaři je schovaný poklad

Asi nejméně známou restaurací z výběru je pravděpodobně restaurace Selský dvůr a to pouze proto, že se nachází až na Hostivařském náměstí. Krásná venkovská atmosféra, dvorek s mlýnským kolem a staročeský interiér s kachlovými kamny, to vše by už samo o sobě stálo za návštěvu. Navíc tu ale mají skvělé jídlo a to díky šéfkuchaři Patrikovi Bečvářovi, který vařil americkým prezidentům i hostům michelinské restaurace a několikrát získal titul Kuchař roku.

V létě se tu dá při sezení na dvoře poslouchat klokotání vody z mlýnského kola.

V létě se tu dá při sezení na dvoře poslouchat klokotání vody z mlýnského kola.

V restauraci Selský dvůr vaří jeden z nejlepších českých kuchařů Patrik Bečvář.

V restauraci Selský Dvůr vaří jeden z nejlepších českých kuchařů Patrik Bečvář.

Restaurace je spojená s hotelem.

Restaurace je spojená s hotelem.

Na svatého Martina chystá menu, kde se budou o přízeň hostů prát české a slovenské svatomartinské speciality. Vedle typické husy s jablky, bílým a červeným zelím, si tu můžete dát například konfitované husí stehno s macerovanými švestkami, červeným vínem, lokšemi a praženými kaštany. V šesti si tu navíc můžete dát klidně celou husu a zapíjet jí skvostně čepovanou Plzní. Z menších pochoutek pak nechybí klasický kaldoun, méně obvyklé foie gras a nevídané husí prosciutto.

Zvířátka a Dejvičtí

Husa U Veverky, to je jak z nějaké pohádky, ale Bubeneč, to je taky pohádková čtvrť. Hospoda U Veverky je legenda, která je tu už bezmála sto let, a nedivil bych se, kdyby tady byla ještě nejméně sto dalších. Je to totiž přesně prototyp typické české hospody.

Restaurace U Veverky je nově nekuřácká.

Restaurace U Veverky je nově nekuřácká.

Kuchyně tady jede v režimu klasická česká za slušnou cenu, ale co sem láká spousty hostů, je vynikající tanková Plzeň, ošetřená a čepovaná jako v těch nejvyhlášenějších pražských pivnicích. Restaurace je také poměrně nově nekuřácká, takže vás od degustování piva nebude nic rušit.

Kuchaři tu sice nejsou ověnčení cenami, ale pokud chcete dobré jídlo za dobrou cenu, jste na správném místě. To platí i na svatého Martina, kdy od 11. do 13. listopadu budou servírovat svatomartinskou husičku s domácím špekovým knedlíkem, červeným zelím s brusinkami a vídeňskou cibulkou.

K tomu bude na čepu čekat nefiltrovaný plzeňský ležák, což je výjimečná pochoutka sama o sobě. Majitelé ale hlavně doporučují včas si zamluvit místo.

V Lokálu se nespletete

Lokál Hamburk je docela malý, takže si na husu určitě rezervujte místo.

Lokál Hamburk je docela malý, takže si na husu určitě rezervujte místo.

Svatomartinské hody pak plánují i v celém řetězci hospod Lokál. Poptával jsem se v karlínském Lokálu Hamburk a na menu by měla být jak husa s dvěma typy zelí a knedlíků, tak kaldoun. Navíc čepování Plzně tady mají vycepované od mistra výčepního Lukáše Svobody, takže pravý gastronomický zážitek je zaručen.

Vojtěch Kolář

Hledám podniky, co mají srdce

Když přijde na jídlo a pití, dokážu o něm mluvit hodiny. Fascinuje mě dozlatova grilovaná křupavá zelenina, jemně propečené steaky, perfektně se táhnoucí holandská omáčka a krása čerstvě načepovaného piva, jehož vznášejcími se bublinkami probleskují sluneční paprsky. Stejně jako se dokážu rozplývat nad perfektním kulinářským zážitkem, dokáže mě do ruda rozčílit lenost a falešnost, která se z českých hospod ještě zdaleka nevytratila tak, jak bychom si všichni přáli. V restauracích nehledám jenom dobré jídlo a pití, ale hlavně zážitky a příběhy lidí, které do své práce dávají srdce, aby nám tyto zážitky mohli zprostředkovat.

Autor:


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zatoulaný kocour se usadil na kraji Petrova.
Zatoulejte se na svatomartinskou husu k Toulavému kocourovi

I když má svatý Martin tradičně přijet na bílém koni a přinést tu pravou pohádkovou zimu, v Brně by zatím přijel spíše na kaštanovém ryzákovi s příslibem...  celý článek

Na mnoha místech hospody to vypadá jako v galerii.
V La Casa Blů se potkávají lidé ze všech koutů světa

Restaurace La Casa Blů na Josefově je sice latinsko-americká, ale dennodenně se tu prolínají různí lidé a kultury z celého světa. Peruánský barman tu čepuje...  celý článek

Zlatý klas najdete jen pár desítek metrů od Anděla.
Ve Zlatém klasu ctí tradici obřích porcí

Pokud někdy budete mít opravdu velký hlad, zajděte si na oběd do Zlatého klasu jen kousek od Anděla. Udržují tu totiž typickou tradici starých českých hospod,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.