Úterý 25. února 2020, svátek má Liliana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 25. února 2020 Liliana

Ve Vřesině u Ostravy obnovili zaniklou pekařskou tradici

  7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Do poloviny minulého století existovala ve Vřesině věhlasná malá pekárna. Na tradici poctivé řemeslné výroby chleba a pečiva nyní navázala Vřesinská pekárna. Peče žitný kváskový chléb a její specialitou je ten s vlašskými ořechy.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ve Vřesině u Ostravy obnovili zaniklou pekařskou tradici | foto: EK Media s.r.o.

Martin Pešat, který s nápadem na obnovu pekárny ve Vřesině přišel, byl původně celkem spokojeným spotřebitelem tmavého celozrnného pečiva a standardních chlebů. Ale jen do té doby než potkal odbornici na výživu, která mu doporučila zařadit do jídelníčku kváskový, nejlépe žitný chléb. Ten ale nebylo jednoduché koupit. „Bylo to téma na pár večerů, aby nakonec moje žena prohlásila: Celý život si plánuješ v důchodu otevřít malou pekárnu, tak peč ten žitný kváskový chleba ty,“ líčí Pešat. „A protože jsem celý život ředitelem, manažerem, vlastníkem firem a nakonec i konzultantem, tak to byla výzva, kterou nebylo možné odmítnout,“ směje se nyní také i čerstvě vyučený pekař chleba.

Martin Pesat

Martin Pesat

Pronájem pekárny, nákup zařízení a získání všech povolení byla rutina. Recept se dával dohromady asi půl roku. Je totiž rozdíl upéct chléb doma v troubě, nebo vyrobit hromadu chlebů v profesionální peci. Navíc se musí zvládnout alchymie přípravy kvásku. „Za starých časů se kvásek, který vzniká smísením žitné mouky a vody, kultivoval průběžně doma. Jednou týdně se do něj přidala pšeničná mouka, sůl a koření. Připravily se pecny, které se pak upekly, a vznikl žitno-pšeničný kváskový chléb, který krásně voněl a dlouho vydržel. „My do žitného kvásku přidáváme pouze žitnou mouku, sůl, koření a případně ořechy, semínka apod. Vycházíme tak vstříc zákazníkům, kteří chtějí výrazným způsobem omezit lepek ve stravě. Naším základním pravidlem je používání jednodruhových přírodních surovin. Takže žádné směsi, zlepšující přípravky, žádný strouhaný starý chléb, žádná chemie, žádná éčka,“ vysvětluje Pešat. 

Ve Vřesině u Ostravy obnovili zaniklou pekařskou tradici
Ve Vřesině u Ostravy obnovili zaniklou pekařskou tradici

Vřesinská pekárna prozatím peče pět druhů žitného kváskového chleba. Základním typem je kmínový bochník a oblíbené jsou varianty se slunečnicovými nebo dýňovými semínky. Specialitou jsou chleby s ořechy nebo cibulkou. Ořechový chléb je zajímavostí sám o sobě a lidé ho vnímají jako skutečnou lahůdku. „Je to díky použitým surovinám. Dělá se pouze z žitné mouky, vody, himálajské soli a kvalitních vlašských ořechů,“ popisuje Pešat.

Přírodní kvásek je přirozeným konzervantem. Proto mají chleby z Vřesinské pekárny prodlouženou trvanlivost a jsou také vhodné na cesty. Majitel pekárny si to sám ověřil letos na treku v Himálajích. Žitný kváskový chléb vynesl až do výšky 3 500 metrů, do hlavního města Šerpů - Namče Bazaru. Tam si na chlebu z Vřesinské pekárny pochutnal místní kuchař, šerpský průvodce i ostatní trekaři z celého světa.

Ve Vřesině u Ostravy obnovili zaniklou pekařskou tradici

Chléb z Vřesinské pekárny je možné koupit hlavně v prodejnách zdravé výživy v Ostravě a v Opavě. Hodně se prodává v Biokošících na Alšově náměstí v Ostravě - Porubě, ve Zdravé proměně v OC Futurum v Mariánských Horách, v uzenářství Chodura na Nové Karolíně v centru Ostravy a také ve vyhlášeném masném krámě U Stračeny ve Svinově. 

Ve Vřesině u Ostravy obnovili zaniklou pekařskou tradici
Ve Vřesině u Ostravy obnovili zaniklou pekařskou tradici

Aktuální seznam prodejních míst a další informace najdou lidé na webu www.vresinskapekarna.cz a také na Facebooku nebo Instagramu. Ve Vřesině se opravdu podařilo obnovit staré dobré pekařské řemeslo. 

Ve Vřesině u Ostravy obnovili zaniklou pekařskou tradici
  • Nejčtenější

Peníze na bydlení předem? Ať vám už nikdo vaši nemovitost nevyfoukne

Věděli jste, že si můžete zajistit peníze až dva roky předtím, než se vůbec pustíte do hledání nebo do stavby vysněného...

Liga mistrů: Další show Reds? Vsaďte si a získejte 150 Kč zdarma!

Kolotoč fotbalových zápasů nejprestižnější klubové soutěže světa se opět roztáčí. Liga mistrů má na programu...

Následná péče o dlouhodobě nemocné v Humpolci a Ledči nad Sázavou

Se vzrůstajícím počtem seniorů vyvstává i otázka zdravotní a sociální péče o ně. Nedostatek následné lůžkové péče a...

Švestka nebo borůvky? Zahrada na jaře přeje výsadbě stromů i květin

Práce na zahradě na jaře je po zimě velmi náročná. Sluneční paprsky už probouzejí přírodu i milovníky zahradničení a je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní fasáda domu: tradiční materiály v současném pojetí

Obklady z přírodních materiálů mají v moderní architektuře své neopomenutelné místo. Luxusní vzhled, poutavé struktury...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Fokusová rázová vlna konečně v Ostravě

Pomůžeme vám s řešením vašich ortopedických obtíží. Fokusová rázová vlna (RV) - jedná se o poslední model švýcarských...

Jedna nová linka, ale 111 možností kam z letiště Ostrava vycestovat

Brusel, Amsterdam, Paříž, Frankfurt, Düsseldorf, ale také New York, Los Angeles, Chicago, Toronto, Soul nebo Peking, to...

Moje máma řídí tramvaj

Dopravní podnik Ostrava (DPO) podpoří rodiny s dětmi. Nově vytvořil celkem 15 zcela nových pracovních pozic...

Je vůbec možné prožít Vánoce v klidu? Ano! Víme, jak na to

Máte každý rok pocit, že Vánoce jsou hlavně stres a ve vzduchu je kdeco, jen ne pohoda a klid? Uklidit, napéct,...

Najdete na iDNES.cz