Středa 6. prosince 2023, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 6. prosince 2023 Mikuláš

Kvalita hospod šla hodně nahoru, říká obchodní sládek Ostravaru

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Hospoda neodmyslitelně patří k naší národní kultuře. Pověstné „zajít na jedno” využil Ostravar na začátku listopadu, když si na 80 provozovnách připomínal založení pivovaru.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Vojtěch Slivoň | foto: Pivovary Staropramen s.r.o.

Čím jsou tuzemské hospody jedinečné, jak se jim daří a co pivovary dělají pro jejich podporu, popisuje v rozhovoru obchodní sládek Ostravaru Vojta Slivoň.

Vojtěch Slivoň

Vojto, k profesi obchodního sládka patří mít velmi dobře přečtené hospody a vědět, jak fungují. V čem podle vás spočívá tajemství jedinečnosti pravé české hospody?

Hospoda byla u nás odjakživa místem, kde se lidé setkávali, bavili se a vlastně si i předávali informace. A to platí dodnes. Přestože se doba mění, lidé se v hospodách stále rádi potkávají s přáteli. V mnoha podnicích pořád zůstává pravá hospodská zábava. Zahrát si fotbálek nebo šipky je moc fajn.

Co je pro vás osobně největší odměnou?

Pro obchodního sládka je pochopitelně největší satisfakcí, když má hospodský perfektně ošetřené pivo. Já sám si nejvíce užívám chvíle, když přijdu do hospody plné lidí. Vidím na čepu dobře ošetřené pivo a takové to spokojené hučení. To bývá signálem, že se lidé dobře baví a že jim tady pivo chutná. Víte, poslední roky nebyly pro hospody snadné. Nejprve covid, pak zdražování energií. Některé provozovny samozřejmě skončily, ale jiné naopak vznikly nebo rostly. To byl případ například Tankovny U koně v Zábřehu, která otevírala mezi lockdowny. A i když bylo načasování nepříznivé, rychle si pro svůj nezaměnitelný styl a koncept získala celou řadu pravidelných hostů.

Jak jsou na tom hospody v dnešní době?

Současná situace s cenami energií není pro nikoho jednoduchá. Jsem moc rád, že i v této době Ostravar hospodám pomáhá. Od začátku října jsme spustili akci Pivní pasy 2022, kdy lidé za razítka v pivním pasu mohou získávat okamžité výhry. Plně jsme obnovili také vaření pivních speciálů, abychom hospodám zatraktivnili jejich nabídku pro hosty. Partnerské provozovny samozřejmě podporujeme dlouhodobě. V oblasti péče o pivo, vzhledu provozoven, ale i hospodské zábavy. Většina hospod za poslední roky prošla velmi pozitivní změnou. Myslím, že můžu říct, že jsou dnes hospody a restaurace na výrazně lepší kvalitativní úrovni než dříve. Je to tím, že většina provozovatelů hospod a restaurací chce své služby vylepšovat a čepovat pivo v co nejlepší kondici. A daří se jim to.

Souhlasíte s rčením, že sládek pivo vaří a hospodský pivo dělá?

Rozhodně. Role hospodského je velmi důležitá. Hospody dnes mají kvalitní výčepy a na pípě často rozmanitou nabídku. My se jim snažíme pomáhat s proškolením, někteří se na nás obracejí také ohledně skladby menu, pivní nabídky nebo designu interiéru. Samozřejmě naší hlavní rolí je dodat do hospod pivo v té nejlepší kondici. Náš vrchní sládek Honza Řehůřek v tomto směru odvádí skvělou práci.

Vojtěch Slivoň

Jaké pivo se nyní v hospodách pije nejvíce?

V posledních letech chodí lidé do hospod hlavně na ležáky. V našem případě to je vylepšená dvanáctka Ostravar nebo Mustang. V obchodech je to podobné. Nejvíce lidé kupují půllitrová balení Ostravar 12. V hospodách také neustále roste počet lidí, kteří chtějí vyzkoušet něco jiného. Třeba naši Černou Barboru, což je vlastně tmavý třináctistupňový speciál. Bára má letos rekordní prodeje. Také kategorie pivních speciálů pořád roste. Já jsem rád, že k tomu přispívají i naše Speciály ze spilky, které vaříme v limitovaných várkách. Zrovna teď je v našich hospodách na čepu Grifel.

Jak vy sám v hospodě poznáte, jak dobře se provozovatelé starají o pivo? Prozradíte nám svoje fígle?

To, jak se hospoda stará o pivo, poznáte dávno před prvním napitím. První vjem už získáte z pivního skla. Základem pro správný chuťový požitek je pochopitelně perfektně umytá, vychlazená a mokrá sklenice. V našich hospodách výčepní pivo čepují na hladinku. Pokud je pivo správně načepované, má krásnou smetanovou pěnu, která si udrží strukturu a ochrání pivo až několik minut. Dobře načepované pivo i správně umytou sklenici poznáte i podle toho, že se na stěně sklenice po dopiti drží kroužky. Podle počtu kroužků dokonce uvidíte, na kolikrát host pivo vypil.

  • Nejčtenější

Cestovatelská novinka desetiletí? Saúdská Arábie láká na nepoznané

Advertorial Představte si zemi, která má moře, hory, historická města, moderní metropole, spoustu kulturních památek a množství...

Šetření energiemi pomáhá. E.ON rozdělil mezi potřebné 17 milionů korun

Komerční sdělení Více než 17 milionů korun doposud vyplatila charitativním organizacím energetická společnost E.ON v rámci projektu...

Korejské multicity? Ruch Soulu společně s relaxem na ostrově Jeju

Komerční sdělení Korejské město Soul je rušnou metropolí, v níž si cestovatelé vychutnají to nej z asijských velkoměst. Kam však za...

Kvalitní český kotel na dřevo obstojí v náročných podmínkách

Komerční sdělení Jak univerzální může být vytápění dřevem, tedy ekologickým a obnovitelným zdrojem tepla, se můžeme přesvědčit na třech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na lyže do nejlepšího rodinného hotelu v Česku

Komerční sdělení Čtyřhvězdičkový Wellness hotel Vista umístěný přímo na sjezdovce je vysněným místem každé rodiny, která touží po...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Klobásy a temná ezoterika. Jak jsem si zajel s KSČM do Polska za nákupy

Premium Ještě že jsem dorazil s předstihem. Autobus z temného náměstí v Lysé nad Labem vyráží o dvě minuty dříve, než bylo...

Nová princezna. Herečka Sára Korbelová o vánoční pohádce i intimních scénách

Premium Je jí jednadvacet, ale už má za sebou slušnou řádku rolí. A zajímavých, od těhotné studentky po slečnu trpící úzkostmi....

Havířovská nemocnice má novou dětskou JIP

Komerční sdělení Po roce stavebních prací byla 8. listopadu v havířovské nemocnici slavnostně otevřena zcela nová přístavba jednotky...

DPO zmodernizuje jedenáct zastávek. Devět je na jihu

Komerční sdělení Nové přístřešky, zábradlí a nové vybavení jako třeba lavičky nebo odpadkové koše. Dopravní podnik Ostrava (DPO)...

Vítkovice slaví 195 let, jsou ale moderní firmou s novým byznysem

Komerční sdělení Proměna firmy VÍTKOVICE, a. s., která 7. prosince oslaví 195 let, je jedním z nejpozoruhodnějších příběhů českého...

Třinecké Gymnázium má novou moderní tělocvičnu

Komerční sdělení Z areálu Gymnázia Třinec zmizela stará budova tělocvičny z 50. let minulého století. Nahradila ji jednopodlažní moderní...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Zemřela slovenská zpěvačka Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara

Ve věku 43 let zemřela na Floridě slovenská zpěvačka Barbara Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara, které se v...

StarDance opustil cukrář Josef Maršálek. V děkovné řeči padla peprná slova

Osmé kolo StarDance bylo posledním pro cukráře Josefa Maršálka a Adrianu Maškovou. V rozstřelu byli s kajakářem...

Potvrzeno. Ceny elektřiny od ledna stoupnou kvůli regulované složce

Energetický regulační úřad potvrdil růst regulovaných cen energií od ledna 2024. Oproti před měsícem uváděnému růstu...

Po snížení DPH potraviny zdraží, zjistil od obchodníků ministr Výborný

Snížení DPH o tři procentní body u potravin na 12 procent nesníží ceny v obchodech. V pondělí to ohlásil po jednání s...