Atrakce Slavností Ostravaru: Ochutnávka z legendárního pivního tanku

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
V ležáckém sklepě pivovaru Ostravar najdete celkem 178 ležáckých tanků o objemu od 175 do 300 hektolitrů a Ostravar tady má zásoby piva na několik týdnů dopředu. Ale není tank jako tank. Přečtěte si příběh ležáckého tanku č. 94, kde podle legendy Ostravar uchovává své nejvyzrálejší a nejlepší pivo.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Atrakce Slavností Ostravaru: Ochutnávka z legendárního pivního tanku | foto: Pivovary Staropramen s.r.o.

Ležácké tanky se používájí v pivovarech k dozrávání piva. To zraje v tancích několik týdnů v závislosti na jeho stupňovitosti a typu. Když chce vrchní sládek pivovaru dát hostům ochutnat to nejlepší pivo, zavede je do ležáckého sklepa. Tam mladé pivo dozrává, nasycuje se oxidem uhličitým a harmonizuje se jeho chuť. Z procesního hlediska je proces dozrávání hotová věda. Výsledek však stojí za to.

Když chce současný vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter dát svým významným hostům ochutnat pivo, vede je nejčastěji k tanku číslo 94. I když po procesní stránce probíhá zrání piva ve všech tancích stejně, a laboratorní výsledky to mimochodem potvrzují, podle legendy chutná pivo hostům nejvíce právě z tohoto tanku. Degustovali z něj pivo primátoři, hejtmani, hudební hvězdy, sportovci, novináři, filmaři a podle pamětníků pivo z tanku číslo 94 miloval třeba i oblíbený ostravský herec Karel Vochoč.

Proč je právě pivo z tanku číslo 94 tak oblíbené? A opravdu zde zraje Ostravar lépe než na jiných místech? Pro odpověď jsme se vypravili po stopách této záhady.

Ležácký tank číslo 94 se nachází ve sklepním oddíle číslo 9. Zatímco tanky v jiných sklepních prostorách jsou podle původního architektonického návrhu z roku 1896 umístěny nad sebou v úzkých sklepních místnostech (kdysi byly tyto tanky dřevěné a říkalo se jim bodňáky a satlíky), sklep číslo devět byl postaven později. Je mnohem širší a pivní tanky jsou zde o 20% větší. Rozdílná velikost však na vyzrálost piva žádný vliv nemá.

Za záhadou lepší chuti Ostravaru z tanku číslo 94 stojí jiná fyzikální veličina. A tou je teplota. „Zatímco všechny naše sklepní prostory jsou chlazeny na tři stupně Celsia, v devítce máme dvakrát vyšší teplotu,“ vysvětluje sklepmistr Ostravaru Vladimír Růžička. „Když chtěli naši vrchní sládci zjistit, jak bude lidem chutnat naše pivo v hospodách, chodili zpravidla sem. Doporučená servírovací teplota Ostravaru je totiž šest stupňů,“ doplňuje Vladimír Růžička. Po čase se začalo mezi lidmi v pivovaru tradovat, že na devítce Ostravar ukrývá nejlepší a nejvyzrálejší pivo. „K tomuto mýtu navíc přispěl i fakt, že na devítce většinou zrají i naše vymazlené pivní speciály. Tak se zrodila legenda tanku číslo 94.“

Organizátoři nadcházejících Slavností pivovaru letos degustaci Ostravaru z legendárního tanku zařadili poprvé jako samostatný bod programu. „Každý, kdo bude chtít ochutnat pivo z tanku číslo 94, se může přihlásit na degustaci dopředu. Stačí, když si najede na naše webové stránky a zaregistruje se k návštěvě,“ říká Pavla Ličková z organizačního týmu Slavností Ostravaru.

Hlavní zprávy

Nejčtenější

V Praze může vzniknout unikátní projekt od Evy Jiřičné. Podívejte se

V Praze může vzniknout unikátní projekt od Evy Jiřičné. Podívejte se

Eva Jiřičná zvítězila ve velké mezinárodní architektonické soutěži na komplex budov po dosluhující telekomunikační věži...

Češi se možná konečně dočkají povinné pauzy na kafe

Češi se možná konečně dočkají povinné pauzy na kafe

Krátké a pravidelné pauzy na kafe jsou v mnoha zemích samozřejmostí. Jako třeba „fika“. Švédská pauza na kafe, která je...

O čtvrt milionu náklaďáků méně – díky betonárnám v centru Prahy

Lodní doprava

Denně do Prahy po silnicích proudí plno stavebního materiálu. Těžké náklaďáky zhoršují již tak přeplněnou pražskou...

Bydlení ve Vochově - venkovský klid a Plzeň na dosah

Bydlení ve Vochově   - venkovský klid a Plzeň na dosah

Plzeň jako čtvrté největší město republiky přináší spoustu pracovních příležitostí a patří k sídlům, která nabízejí...

Druhá kvalifikace na Velkou pardubickou se poběží výjimečně v neděli

Druhá kvalifikace na Velkou pardubickou se poběží výjimečně v neděli

Kvalifikační seriál na 129. Velkou pardubickou steeplechase pokračuje druhým dílem. „Červená“ kvalifikace je na pořadu...

Další z rubriky

Stezka Valaška nabízí adrenalin i nejkrásnější výhledy do tří států

Stezka Valaška nabízí adrenalin i nejkrásnější výhledy do celkem tří států

Stezka Valaška je dlouhá 660 metrů, přičemž 40 metrů je její přístupová část, následuje lesní stezka po věž dlouhá 395...

Atrakce Slavností Ostravaru: Ochutnávka z legendárního pivního tanku

Atrakce Slavností Ostravaru: Ochutnávka z legendárního pivního tanku

V ležáckém sklepě pivovaru Ostravar najdete celkem 178 ležáckých tanků o objemu od 175 do 300 hektolitrů a Ostravar...

Turisté se mohou projet po Slezské Hartě na elektrolodi

Loď Harta sveze až 45 výletníků, také kola a kočárky

Od letošní sezóny je dalším lákadlem pro turisty unikátní elektroloď. Zájemci si od poloviny tohoto měsíce mohou užít...

Najdete na iDNES.cz