Tipy do kuchyně: Jak na skladování chlazených ryb u vás doma?

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Každý, kdo rád vaří, ví, že nejlepší ryba je ta čerstvá. Jak ji ale skladovat, aby se vám doma před svou úpravou nezkazila? Skladování chlazených ryb v domácích podmínkách není žádná věda.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Tipy do kuchyně: Jak na skladování chlazených ryb u vás doma? | foto: IMAGE CZ

Nejlepší variantou je koupit chlazenou rybu v ten samý den, kdy si na ní hodláte pochutnat, často to ale nejde a musíme ji uschovat na další den. Máme pro vás návod, jak na to.

Bezpečná teplotní zóna

Chlazené ryby z obchodu byly při zpracování zchlazeny na teplotu tajícího ledu a takto dodány do sítě. Neměli byste je tedy doma skladovat příliš dlouho, protože rybí maso obsahuje velké množství vody. Ztrácí tak rychleji svou kvalitu.

Tipy do kuchyně: Jak na skladování chlazených ryb u vás doma?

Kapr obsahuje přibližně 70 % vody, a proto je nutné ho skladovat maximálně 48 hodin v lednici v takzvané bezpečné teplotní zóně znemožňující rozmnožování bakterií, což je teplota pod 5 °C.

Při skladování chlazených ryb si dejte pozor na jejich specifický pach

Rybí maso nejenže velmi aromaticky voní a zanechává svůj pach na potravinách ve své blízkosti, ale také velmi rádo přijímá okolní pachy. Proto rybu v ledničce od ostatních surovin oddělte. Vhodné je skladovat rybí maso v uzavíratelné plastové krabičce nebo v sáčku s uzavíratelným koncem. Nejdelší trvanlivost a ochranu před ztrátou hmotnosti zaručuje vakuové balení.

Celá ryba, nebo filety?

Pokud si chcete být jistí, co kupujete, zvolte celou chlazenou rybu, u které vidíte její barvu. Rybí sliz by měl být průhledný, oči jasné, nezamlžené a žábry jasně červené, nesmí být zašedlé ani na okrajích.

Tipy do kuchyně: Jak na skladování chlazených ryb u vás doma?

Snadnější pro kuchaře je zakoupit již hotové filety, kdy je maso oddělené od hlavy, ploutví, páteře a žeberních kostí. Filety z obchodu jsou díky strojovému prořezávání zbaveny také mezisvalových kůstek. V každém případě, u celé ryby i filet, musí být při mírném tlaku prstem na masitou část ryby znát odpor a cítit musíte jen rybí vůni.

Moderně zamrazené ryby mají také vysokou kvalitu

Pokud nemáte možnost si opatřit čerstvou chlazenou rybu, můžete si vybrat z velké nabídky mražených ryb. V takovém případě dávejte přednost rybám ve vakuovém balení a zmrazeným při prvním zpracování. Je to ta nejvyšší kvalita, kterou můžete za své peníze dostat.

Uvidíte-li v balení ledovou tříšť, nekupujte takovou rybu, v průběhu distribuce došlo vlivem nevhodných teplot k jeho částečnému rozmrazení a opětovnému zamrazení. Pokud byste rybu rozmrazily a maso bylo blátivé, oddělovalo se od kostí a mělo nepříjemnou vůni, je to spolehlivý důvod k jeho reklamaci nebo vyhození.

Tipy do kuchyně: Jak na skladování chlazených ryb u vás doma?

Moderní způsob zmrazování tzv. šokovou metodou a jeho skladování za vhodných podmínek umožňuje ale zachování vysoké kvality rybího masa. Pečlivě vybírejte!

Ryba na talíř

Projekt na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře.

Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb. A budete-li si chtít kdykoliv koupit čerstvou rybu, vyberte si nejbližší místo prodeje ve svém okolí.


Nejčtenější

Tři ženy úspěšně zhubly. Jak ale vypadají o půl roku později?

Ke konci projektu se účastnice sešly při závěrečném společném focení. Zleva...

Díky programu Cambridge Weight Plan změnily tři ženy životní styl a odměnou jim bylo, že po pár měsících oblékly menší...

Začalo Australian Open. Bookmakeři a sázkaři se shodují na favoritech

Začalo Australian Open. Bookmakeři a sázkaři se shodují na favoritech

Mezi hlavní vrcholy sázkařské sezóny budou patřit v roce 2019 tenisové grandslamy. Prvním z nich, který tradičně začíná...

Moderní inkousty nahrazují klasické chodbové tiskárny

Moderní inkousty nahrazují klasické chodbové tiskárny.

Uvažujete o koupi nové flotily tiskáren a nevíte si rady při výběru? Inkoustová technologie HP PageWide je něco jako...

Udělejte něco pro sebe, pořiďte si infrasaunu

Infrasauna Rowen pro 4 osoby nabízí saunování pro celou rodinu. Má 11...

Ta je skvělá nejen pro parádní relaxaci v teple, což přijde v zimních měsících opravdu vhod, ale pečuje i o zdraví. A...

Obchodování online – vysoké zisky a vysoká rizika, Díl 1.

trading

Uživatelé tradingových platforem mají k dispozici nástroje profesionálních obchodníků s akciemi, ale podceňují často...

Další z rubriky

Pět vlastností dobrého obchodního zástupce

Pět vlastností dobrého obchodního zástupce

Jak se pozná spolehlivý a důvěryhodný obchodní zástupce bankovních i nebankovních společností? Poradíme vám, na co se...

Jste to co pijete

Jste to co pijete

Lidské tělo tvoří ze tří čtvrtin voda, tuto informaci do sebe nasává každý žák základní školy. Víme ale přesně, CO je...

Diskuze s tatínkem Janem: O hraní i péči o nemocné dítě

S tatínky si děti užijí spoustu legrace.

Pojďte si popovídat do diskuze na eMiminu s tatínkem, který po narození druhého syna skončil v zaměstnání, aby se mu...

Najdete na iDNES.cz