Ryba na talíři stokrát jinak: tučné ryby jsou nejlepší vyuzené

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Vyuzením získávají sladkovodní ryby výborné chuťové vlastnosti, navíc jim tak prodloužíte trvanlivost. Správným vyuzením bude jejich kůže také krásně zlatavá. Do udírny určitě patří tučné ryby.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ryba na talíři stokrát jinak: Tučné ryby jsou nejlepší vyuzené. | foto: Ryba na talíř

Na přípravě ryb k uzení si dejte záležet

Očištěné, dobře vymyté a osušené ryby před vlastním uzením nasolte a nechte 6-12 hodin odležet při teplotě 5 °C. Správné nasolení je alfou a omegou úspěchu. Při suchém nasolování je třeba hřbet ryby nasolit silněji než tenké břišní stěny. Rovnoměrného nasolení docílíte také naložením do solného láku v poměru cca 10:1. Jestliže chcete více či méně potlačit rybí chuť, můžete použít koření, jako jsou roztlučené jalovcové bobule, rozemletý pepř, jemně nasekaná cibule nebo dokonce česnek. V případě nouze je ale i pouhé nasolení dostačující. Poté ryby osušte a nechte prohřát na pokojovou teplotu.

Ryba na talíři stokrát jinak: Tučné ryby jsou nejlepší vyuzené.

Vyberte správné dřevo

Na roztopení udírny použijte jakékoliv čisté měkké dřevo, bez kůry, hniloby a hlavně bez jakýchkoliv nátěrů a barev! Na uzení používejte zdravé a čisté tvrdé dřevo bez kůry, nejlépe dubové nebo bukové, ale lze použít i březové, olšové, jasanové, topolové a z ovocných stromů dřevo z jabloně. Dřevo zasypávejte navlhčenými pilinami z tvrdého dřeva k získání požadovaného kouře a regulaci teploty na 75 °C. Na konci uzení můžete přitopit v malém množství švestkovým dřevem, pouze ale pro aromatizování masa, protože pokud byste jím topili po celou dobu, získalo by maso štiplavou chuť.

Servírovat budete voňavou rybu se zlatavou kůžičkou

Do roztopené udírny vložte rošty a připravené ryby o pokojové teplotě tak, aby se vzájemně nedotýkaly a aby k nim měl kouř přístup po celé jejich ploše. Rozevírat břišní dutiny není třeba, kouř tam i tak pronikne. Drobné rybky jako plotice, malé cejny apod. napíchněte přes oči na dráty, větší ryby zavěšujte na provázky nebo háčky, které povedete přes tlamu do břicha a prošijete je i mezi žebry přes hřbet. Největší ryby nakrájejte na podkovy a pověste je na provázky nebo drátky podvázané pod žebry. Tak máte záruku, že neskončí v ohništi nebo v lepším případě na dně udírny. Ryby uďte teplým kouřem po dobu 1-4 hodiny, podle jejich velikosti. Během uzení ryby alespoň dvakrát převěste, protože na různých místech udírny se udržuje různá teplota. Hotové výrobky pak nechejte volně pověšené mimo udírnu, aby řádně vychladly a nedošlo k jejich zapaření.

Ryba na talíři stokrát jinak: Tučné ryby jsou nejlepší vyuzené.

Uchování uzených ryb

Vyuzené ryby nemají neomezenou trvanlivost, je možné je uchovávat v chladu maximálně po dobu 3 týdnů. Další prodloužení použitelnosti lze dosáhnout zavařením. Maso zbavené kostí, nebo v případě menších ryb celé tělo bez hlavy, naložte do zavařovacích sklenic, zalijte rostlinným olejem a zavařujte po dobu asi jedné hodiny při 120°C. Přidat můžete další koření podle vlastní chuti. Takto sterilované maso lze skladovat po dobu 12 měsíců a používat místo kupovaných uzených olejovek na pomazánky apod.

Ryba na talíři stokrát jinak: Tučné ryby jsou nejlepší vyuzené.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.


Nejčtenější

Tři ženy úspěšně zhubly. Jak ale vypadají o půl roku později?

Ke konci projektu se účastnice sešly při závěrečném společném focení. Zleva...

Díky programu Cambridge Weight Plan změnily tři ženy životní styl a odměnou jim bylo, že po pár měsících oblékly menší...

Moderní inkousty nahrazují klasické chodbové tiskárny

Moderní inkousty nahrazují klasické chodbové tiskárny.

Uvažujete o koupi nové flotily tiskáren a nevíte si rady při výběru? Inkoustová technologie HP PageWide je něco jako...

Začalo Australian Open. Bookmakeři a sázkaři se shodují na favoritech

Začalo Australian Open. Bookmakeři a sázkaři se shodují na favoritech

Mezi hlavní vrcholy sázkařské sezóny budou patřit v roce 2019 tenisové grandslamy. Prvním z nich, který tradičně začíná...

Udělejte něco pro sebe, pořiďte si infrasaunu

Infrasauna Rowen pro 4 osoby nabízí saunování pro celou rodinu. Má 11...

Ta je skvělá nejen pro parádní relaxaci v teple, což přijde v zimních měsících opravdu vhod, ale pečuje i o zdraví. A...

Cesty začínají na veletrzích Go a Regiontour, za poznáním i za jídlem

Cesty začínají na veletrzích, za poznáním i za jídlem

Na brněnském výstavišti se ve dnech 17.–20. ledna odehrají veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour. První den patří...

Další z rubriky

Tři ženy úspěšně zhubly. Jak ale vypadají o půl roku později?

Ke konci projektu se účastnice sešly při závěrečném společném focení. Zleva...

Díky programu Cambridge Weight Plan změnily tři ženy životní styl a odměnou jim bylo, že po pár měsících oblékly menší...

Přivýdělek k důchodu: Až 25 000 Kč měsíčně

Přivýdělek k důchodu: Až 25 000 Kč měsíčně

Zajímavá odměna, méně pracovních hodin, žádné dojíždění. Nebojte se v důchodu začít s novou prací a zjistěte, jaké to...

Zahřívající čaje: zajímavý nápad s pepřem nebo papričkou

Zahřívající čaje

Teplý nápoj zahřeje už sám o sobě, ale je dobré zvolit čaje, které jsou obohaceny o přírodní zahřívací složky. Tyto...

Najdete na iDNES.cz