Již po tisíciletí je ceněna pro své jedinečné složení. Dnes je Reishi oblíbená nejen v Asii, ale také v Evropě, kde je běžně součástí doplňků stravy.
Reishi je dřevokazná houba, která roste převážně na pařezech a kmenech listnatých stromů, především dubů. Její charakteristický lesklý povrch a červenohnědá barva jí dodávají nezaměnitelný vzhled a také český název. V tradiční medicíně se používají zejména její plodnice, které obsahují vysoké množství biologicky aktivních látek, včetně betaglukanů, fytosterolů a významných triterpenoidů.
Účinky reishi: proč je tak oblíbená?
Jedním z hlavních důvodů, proč je reishi tak ceněná, je její vliv na imunitní systém. Aktivní látky, které tato houba obsahuje, přispívají k přirozené obranyschopnosti. To je důležité zejména v období zvýšené psychické a fyzické zátěže nebo sezonních změn, kdy může být imunita vystavena větší zátěži.
Kromě toho je reishi spojována také s podporou normálních funkcí oběhové soustavy, a to včetně srdce a cév. Tento prospěšný vliv je připisován již zmiňovaným triterpenoidům, bioaktivním látkám vyskytujícím se přirozeně v některých houbách, ale také v ženšenu nebo lékořici. Reishi navíc přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi tím, že podporuje zdravou rovnováhu metabolismu tuků a pomáhá udržet vyvážený poměr mezi tzv. „dobrým“ a „špatným“ cholesterolem.
Už jste vyzkoušeli reishi s kávou?
Reishi je možné koupit v různých formách. Mezi nejoblíbenější patří tablety a kapsle, které jsou nejen praktické, ale také usnadňují dávkování a eliminují specifickou a pro někoho nepříjemnou chuť houby. Možné je také pořídit si koncentrovanou formu v podobně tinktury. Ta se obvykle dávkuje po kapkách.
Na trhu jsou k dispozici doplňky stravy obsahující reishi samostatně, nebo v kombinaci s dalšími zdraví prospěšnými látkami. Jednat se může například o rakytníkový a meruňkový olej nebo další druhy hub včetně hlívy ústřičné a shiitake. Netradiční alternativou je reishi v podobě funkční kávy, která spojuje povzbudivé účinky kofeinu s výživovými vlastnostmi této houby.
Bez ohledu na to, jakou formu si vyberete, je vždy důležité dbát na kvalitu produktu, původ houby a způsob jejího zpracování zajišťující zachování jejích přirozených vlastností.
Zdroj: https://www.szpi.gov.cz/clanek/voditka-k-problematice-zdravotnich-a-vyzivovych-tvrzeni.aspx