Nezapomínejte na večeři. Přináší zdravotní benefity i rodinnou pohodu

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Věděli jste, že pouhých 6 % občanů České republiky má denně teplou večeři? Češi jsou totiž stále méně ochotni trávit svůj volný čas vařením. Ideální doba přípravy jídla je podle nich maximálně 15 minut. Kvůli tomu roste obliba fastfoodů a trvanlivých jídel obsahujících spoustu soli a konzervantů.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Knäckebrot | foto: ČTK

Nejen tento negativní trend přispívá k tomu, že 52 % dospělé populace trpí nadváhou. „Přitom příprava večeře nemusí být nic těžkého. Pokud zvolíte vhodný recept, nemusíte v kuchyni strávit věčnost, její přínosy jsou pak k nezaplacení,“ říká Blanka Procházková, nutriční specialistka společnosti RACIO.

Večeřet je nejlepší zhruba 3 hodiny před spaním a jídlo by mělo pokrýt přibližně čtvrtinu celodenního kalorického příjmu. „Chybět by neměla bílkovina a pořádná porce zeleniny. Se sacharidy musíme být opatrnější. Vhodné je například celozrnné pečivo ale pouze v omezeném množství. Nicméně není vhodné je zcela vynechávat,“ vysvětluje Procházková s tím, že důležitý je vyvážený jídelníček.

Knäckebrot

Večeře by neměla postrádat především bílkoviny. Nejlepší je krůtí nebo kuřecí maso, případně jakékoli jiné libové, ryba či šunka s vysokým podílem masa. Můžete však použít i jinou formu bílkovin, a to třeba vejce, různé tvarohy, cottage, sýry nebo třeba luštěniny. Bílkoviny je dobré doplnit o pořádnou porci zeleniny. Můžete zvolit jak syrovou, tak i dušenou či pečenou. 

„Mnohé vitamíny obsažené v zelenině mají lepší využití ve spojení s tuky, takže ji můžete kombinovat například s olivovým olejem. Skvělou volbou je i avokádo, které obsahuje množství vitamínů a prospěšných rostlinných tuků, jež napomáhají správné funkci kardiovaskulárního aparátu a chrání tak i naše srdce,“ radí Blanka Procházková ze společnosti RACIO. 

Jako přílohu je nejlepší zvolit menší množství celozrnného pečiva či knäckebrotů. Můžete také vyzkoušet například pohanku či quinou, dnes řazené mezi tzv. superfoods.

„Je obecně známé, že pravidelná strava přispívá našemu zdraví. Proto bychom neměli večeři v žádném případě vynechávat nebo se odbývat nezdravými polotovary, které sníme u televize,“ upozorňuje Procházková na další benefit. Tím je, že pokud budete připravovat večeře pravidelně, můžete se setkávat se svou rodinou či partnerem, utužit váš vztah a navíc si i příjemně popovídat.

Základní pravidla pro vyváženou večeři:

1. Na prvním místě je bílkovina – mléčné výrobky, vejce, luštěniny, maso, ryba či šunka s vysokým podílem masa.

2. Zelenina – syrová, dušená nebo pečená. Nejlépe podávaná s rostlinnými oleji. Zeleninu lze příležitostně vyměnit za ovoce zhruba v polovičním množství. Pozor, mezi ovoce se stejně tak řadí i avokádo.

3. Jako přílohu můžeme použít: celozrnné pečivo, knäckebroty, těstoviny, rýži, kuskus, quinou, brambory, pohanku a další.

4. Vyhýbáme se tučnému masu, velkému množství sacharidů a také sladkým nápojům.

Tip: Jednoduchá koprová omáčka v odlehčeném pojetí. Maso si můžete připravit předem a omáčku pak máte hotovou raz dva.

Hovězí vařené s koprovkou Free style

Suroviny na 6 porcí:

Koprovka

2 balení RACIO Free style kopr a smetana
500 g hovězího masa
500 ml hovězího vývaru
150 ml mléka
250 ml smetany na vaření
3 ks mrkve
2 ks petržele
¼ celeru
1 cibule
1 stroužek česneku
Svazek čerstvého kopru
Petrželová nať
3 PL másla
4 PL hladké mouky
2 ČL krystalového cukru
2 ČL citrónové šťávy
2 ks bobkového listu
900 g brambor
Sůl, celý pepř podle potřeby

Hovězí maso umyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a svazeček petrželové natě. Vaříme, dokud není hovězí maso měkké. Maso vyjmeme a odložíme na teplé místo, z vývaru odlijeme půl litru, který použijeme k přípravě koprové omáčky. Zbytek vývaru a zeleninu můžeme použít k přípravě polévky. Hovězí maso s vývarem si můžeme připravit i den předem.

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme mlékem a metličkou dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přilijeme hovězí vývar, přimícháme a vaříme asi 20 minut. Přilijeme smetanu, dochutíme cukrem, solí, a citrónovou šťávou. Kopr umyjeme, najemno nasekáme, přidáme do omáčky a už jen krátce povaříme. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky a dáme prohřát do omáčky.

Jídlo podáváme s pyramidkou protlačených brambor s čerstvým koprem, prokládaných free style kolečky s RACIO free style s příchutí kopru a smetany.

NUTRIČNÍ HODNOTY: 1 porce s použitím smetany na vaření (12 % tuku) a včetně brambor na pyramidky: 1764 kJ, 28 g bílkovin, 13 g tuků, 54 g sacharidů


Nejčtenější

Tři ženy úspěšně zhubly. Jak ale vypadají o půl roku později?

Ke konci projektu se účastnice sešly při závěrečném společném focení. Zleva...

Díky programu Cambridge Weight Plan změnily tři ženy životní styl a odměnou jim bylo, že po pár měsících oblékly menší...

Moderní inkousty nahrazují klasické chodbové tiskárny

Moderní inkousty nahrazují klasické chodbové tiskárny.

Uvažujete o koupi nové flotily tiskáren a nevíte si rady při výběru? Inkoustová technologie HP PageWide je něco jako...

Začalo Australian Open. Bookmakeři a sázkaři se shodují na favoritech

Začalo Australian Open. Bookmakeři a sázkaři se shodují na favoritech

Mezi hlavní vrcholy sázkařské sezóny budou patřit v roce 2019 tenisové grandslamy. Prvním z nich, který tradičně začíná...

Udělejte něco pro sebe, pořiďte si infrasaunu

Infrasauna Rowen pro 4 osoby nabízí saunování pro celou rodinu. Má 11...

Ta je skvělá nejen pro parádní relaxaci v teple, což přijde v zimních měsících opravdu vhod, ale pečuje i o zdraví. A...

Cesty začínají na veletrzích Go a Regiontour, za poznáním i za jídlem

Cesty začínají na veletrzích, za poznáním i za jídlem

Na brněnském výstavišti se ve dnech 17.–20. ledna odehrají veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour. První den patří...

Další z rubriky

Lehké a rychlé silvestrovské pohoštění

Lehké a rychlé silvestrovské pohoštění

Každoročně vymýšlíte vánoční pohoštění tak, abyste své hosty ohromili a překvapili něčím novým? Trendem je sahat po...

Zahřívající čaje: zajímavý nápad s pepřem nebo papričkou

Zahřívající čaje

Teplý nápoj zahřeje už sám o sobě, ale je dobré zvolit čaje, které jsou obohaceny o přírodní zahřívací složky. Tyto...

Thajské masáže pro relaxaci a zdraví

Thajské masáže pro relaxaci a zdraví

Býváte často vyčerpaní, trpíte bolestmi hlavy či zad nebo vás v práci zaplavuje stres? Úporné bolesti i nejrůznější...

Najdete na iDNES.cz