Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Lidé platí za obědy více, víme díky Ticket Restaurant Card

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Češi přestali šetřit na obědech. Ukazují to statistiky společnosti Edenred, sestavené z útrat více než 110 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří obědvají s platební stravenkovou kartou Ticket Restaurant.

Lidé platí za obědy více, víme díky Ticket Restaurant Card | foto: Ticket Restaurant

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Pryč jsou časy, kdy lidé v Česku hledali v nabídkách restaurací jen ta nejlevnější jídla nebo si ve velkém nakoupili do práce zásoby na celý týden. Češi si dobrý oběd dopřávají mnohem častěji a jsou ochotni si za kvalitu i připlatit. Dokazuje to Ticket Restaurant Card Index. Ten je sestaven z více než 1,2 milionu útrat, které s kartou v restauracích každý měsíc lidé zaplatí. V prvním čtvrtletí se průměrná útrata za oběd zvýšila na březnových 113,60 koruny, což je o 1,80 koruny více než loni v prosinci.

„Češi letos na začátku roku na obědech nijak nešetřili. V předchozích letech vždy na začátku roku útraty téměř nerostly, nyní šly nahoru poměrně významně. Důvodů je několik. Ten hlavní je, že díky rostoucí ekonomice se již nebojíme utrácet. V restauracích si dopřáváme jídla, na která máme chuť, a méně hledíme na to, kolik co stojí. To je velmi potěšitelné, protože dražší jídla jsou připravována z lepších surovin. To, že se neodbýváme, prospívá zdraví, což potvrzují i mnohé průzkumy. Spokojení jsou i zaměstnavatelé, je totiž prokázáno, že kvalitní a pravidelné stravování zvyšuje pracovní výkonnost zaměstnanců,“ říká manažer Ticket Restaurant Card Jiří Brych.

Lidé platí za obědy více, víme díky Ticket Restaurant Card

Dalším důvodem rostoucích útrat Čechů je i růst cen v restauracích. „Zvyšují se ceny potravin, zároveň je tlak na růst mezd, který se nevyhnul ani pohostinství. Ceny jídel se tak se zdražujícími vstupy zvyšují. Tempo cenového růstu je ale pomalejší, než o kolik rostou reálné útraty. Naše ochota připlatit si za kvalitu tak zkrátka hraje hlavní roli,“ doplňuje Jiří Brych.

Údaje Ticket Restaurant Card Indexu podle něj zároveň ukazují, že naprostá většina tuzemských zaměstnanců platí za obědy více, než kolik dostávají na stravném od zaměstnavatelů. Stravenku v hodnotě nad 100 korun totiž poskytuje pracovníkům pouze 27 procent firem, jen málokdo tak nemusí doplácet ze svého.

„Situace se ale postupně zlepšuje. Firmy totiž v době růstu ekonomiky a nízké nezaměstnanosti hledají cesty, jak si zajistit loajalitu zaměstnanců. A jednou z nejefektivnějších cest je zvýšení daňově zvýhodněného příspěvku na stravování. V posledních měsících tuto formu zvýšení odměny volí všechny typy firem, od malých až po ty největší,“ konstatuje Jiří Brych. Prostor pro zvyšování stravného je přitom nyní poměrně výrazný, neboť od začátku letošního roku vstoupila v platnost nová vyhláška o sazbě stravného, zvyšující její denní sazbu na 118 Kč z loňských 109 Kč. „Taková je i hodnota ideální stravenky, u které dosáhne firma i zaměstnanec nejvyšší daňové úspory,“ říká Jiří Brych.

Nejčtenější

Pět žhavých trendů automobilismu

Pět žhavých trendů automobilismu

Když se řekne „auto budoucnosti“, co vás napadne? Nejspíše elektromobilní samořídící Tesla, která vám cestou přečte...

Výběr školního batohu není věda, ale jen když víte, na co se zaměřit

Výběr školního batohu není věda - ale jen, když víte, na co se zaměřit

Prázdniny pomalu končí a blíží se další školní rok. Rodiče nejen prvňáčků by měli dobře rozmyslet, jaký batoh či...

Dřevními peletami se dá vytápět pohodlně i levně

Dřevními peletami se dá vytápět pohodlně i levně

Topení dřevním peletami v naší zemi už dávno není exotická záležitost. Několik desítek tisíc domů v ČR je tímto...

Péče o bazén ve velkém horku. Pouze chemie nestačí

Péče o bazén ve velkém horku: Pouze chemie nestačí

Teploty venku v podstatě každým dnem atakují třicítku, a tak se frekvence koupání ve vlastním bazénu rapidně zvýšila....

Přicházejí dny dopravy zdarma. Víme, kdy to vypukne

Přicházejí dny dopravy zdarma. Víme, kdy to vypukne

Nakupujte výhodně bez poštovného. Online porovnávač Herueka se rozhodl podpořit online nákupy i během aktuální sezóny a...

Další z rubriky

Češi cestují stále více, rádi sáhnou po celoročním cestovním pojištění

Češi cestují do ciziny jako nikdy dříve

Češi mají obrovskou chuť ve volném čase cestovat. 64 % Čechů vyráží na pobytové zájezdy a mnoho jich jezdí i na vlastní...

Moderní firmy umožňují práci odkudkoliv

Moderní firmy umožňují práci odkudkoliv

Přibývá firem, které nemají žádné své sídlo. Nenutí své zaměstnance chodit každý den do kanceláře a sedět tam osm hodin...

Soutěžte s Patrií a užijte si zápas fotbalového Juventusu nebo Borrusie

Soutěžte s Patrií a užijte si zápas fotbalového Juventusu nebo Borrusie!

Akcie fotbalových klubů Juventus Turín nebo Borussia Dortmund můžete spolu s dalšími atraktivními zahraničními akciemi...

Najdete na iDNES.cz