Lidé platí za obědy více, víme díky Ticket Restaurant Card

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Češi přestali šetřit na obědech. Ukazují to statistiky společnosti Edenred, sestavené z útrat více než 110 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří obědvají s platební stravenkovou kartou Ticket Restaurant.

Lidé platí za obědy více, víme díky Ticket Restaurant Card | foto: Ticket Restaurant

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Pryč jsou časy, kdy lidé v Česku hledali v nabídkách restaurací jen ta nejlevnější jídla nebo si ve velkém nakoupili do práce zásoby na celý týden. Češi si dobrý oběd dopřávají mnohem častěji a jsou ochotni si za kvalitu i připlatit. Dokazuje to Ticket Restaurant Card Index. Ten je sestaven z více než 1,2 milionu útrat, které s kartou v restauracích každý měsíc lidé zaplatí. V prvním čtvrtletí se průměrná útrata za oběd zvýšila na březnových 113,60 koruny, což je o 1,80 koruny více než loni v prosinci.

„Češi letos na začátku roku na obědech nijak nešetřili. V předchozích letech vždy na začátku roku útraty téměř nerostly, nyní šly nahoru poměrně významně. Důvodů je několik. Ten hlavní je, že díky rostoucí ekonomice se již nebojíme utrácet. V restauracích si dopřáváme jídla, na která máme chuť, a méně hledíme na to, kolik co stojí. To je velmi potěšitelné, protože dražší jídla jsou připravována z lepších surovin. To, že se neodbýváme, prospívá zdraví, což potvrzují i mnohé průzkumy. Spokojení jsou i zaměstnavatelé, je totiž prokázáno, že kvalitní a pravidelné stravování zvyšuje pracovní výkonnost zaměstnanců,“ říká manažer Ticket Restaurant Card Jiří Brych.

Lidé platí za obědy více, víme díky Ticket Restaurant Card

Dalším důvodem rostoucích útrat Čechů je i růst cen v restauracích. „Zvyšují se ceny potravin, zároveň je tlak na růst mezd, který se nevyhnul ani pohostinství. Ceny jídel se tak se zdražujícími vstupy zvyšují. Tempo cenového růstu je ale pomalejší, než o kolik rostou reálné útraty. Naše ochota připlatit si za kvalitu tak zkrátka hraje hlavní roli,“ doplňuje Jiří Brych.

Údaje Ticket Restaurant Card Indexu podle něj zároveň ukazují, že naprostá většina tuzemských zaměstnanců platí za obědy více, než kolik dostávají na stravném od zaměstnavatelů. Stravenku v hodnotě nad 100 korun totiž poskytuje pracovníkům pouze 27 procent firem, jen málokdo tak nemusí doplácet ze svého.

„Situace se ale postupně zlepšuje. Firmy totiž v době růstu ekonomiky a nízké nezaměstnanosti hledají cesty, jak si zajistit loajalitu zaměstnanců. A jednou z nejefektivnějších cest je zvýšení daňově zvýhodněného příspěvku na stravování. V posledních měsících tuto formu zvýšení odměny volí všechny typy firem, od malých až po ty největší,“ konstatuje Jiří Brych. Prostor pro zvyšování stravného je přitom nyní poměrně výrazný, neboť od začátku letošního roku vstoupila v platnost nová vyhláška o sazbě stravného, zvyšující její denní sazbu na 118 Kč z loňských 109 Kč. „Taková je i hodnota ideální stravenky, u které dosáhne firma i zaměstnanec nejvyšší daňové úspory,“ říká Jiří Brych.

Nejčtenější

Mountfield překvapuje: ve velkém se pustil do vánočních dekorací

Vánoční dekorace Mountfield.

Mountfield letos pojímá Vánoce ve velkém stylu. Připravil pro zákazníky ohromný výběr vánočních dekorací. Od LED...

Líbí se vám minimalistické betonové stěrky? Splňte si svůj sen

Betonepox

S přicházejícím podzimem, kdy trávíme všichni mnohem více času uvnitř domova, vám přinášíme inspiraci pro zvelebení...

Na televizorech QLED se nevypaluje obraz, potvrdily zahraniční testy

Na televizorech QLED se nevypaluje obraz, potvrdily zahraniční testy

Společnost RTINGS připravila už tři testy týkající se vypalování a retence obrazu.* Z výsledků jasně vyplynulo, že u...

Raketově rychle. Tak funguje půjčka od lidí

Raketově rychle. Tak funguje půjčka od lidí

O tom, že je půjčka od lidí levnější, už všichni vědí. Že mají peníze do pěti minut na účtu, si teprve lidé zvykají....

Myslete na budoucnost, nikdy není brzy začít spořit na důchod

Myslete na budoucnost – nikdy není brzy začít spořit na důchod

Dnes už víme, že do důchodu odejdeme nejpozději v 65 letech. Nikdo nám ale nezaručí, že to bude platit i za pár let....

Další z rubriky

Intenzivní jazykové kurzy angličtiny rozmluví i věčné začátečníky

Intenzivní jazykové kurzy angličtiny rozmluví i věčné začátečníky.

V dnešní době je znalost cizích jazyků nezbytná. Potřebujeme ji nejen pro práci, ale i v běžném životě. Vyzkoušeli jste...

Financování exportu vyžaduje finančního experta

Financování exportu vyžaduje finančního experta

Vývoz služeb nebo produktů na trhy za hranice České republiky je lákavý pro většinu firem. Větší trhy, větší objemy,...

API rozhraní a databáze vám pomohou při rozhodování

API rozhraní a databáze vám pomohou při rozhodování

Na internetu lze dnes najít celou řadu tzv. „open dat“, která jsou zdarma. Proč tedy využívat často komerční API...

Najdete na iDNES.cz