Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Přijďte na kuchařské hrátky s molekulami do Obchodního centra Letňany

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Termín „molekulární gastronomie“ vymysleli fyzici ze slavné Oxfordské univerzity Nicholas Kurti a Hervé This již v roce 1988. Že jste ještě nic podobného neochutnali? To můžete brzy napravit!

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Kuchařské hrátky s molekulami v Obchodním centru Letňany | foto: Petr Koukolíček

Petr Koukolíček

Sobotní odpoledne 22. listopadu bude patřit vaření! OC Letňany na tuto kulinářskou akci pozvalo mistra Molekulární kuchyně Petra Koukolíčka. Jeden z vrcholů moderní gastronomie připomíná seriálové amarouny, je tedy ve formě aspiku či želé. Připravte se na přímý útok na chuťové buňky!

Pokrmy molekulární gastronomie se připravují zásadně z čerstvých surovin, které běžně koupíte v každém obchodě s potravinami. Ze zeleniny to jsou nejčastěji okurky nebo rajčata, ale i hovězí vývar nebo máta.

Rozličné tvary molekulární gastronomie

Pro molekulární kuchyni není žádná konkrétní surovina typická, vždy záleží na fantazii kuchaře. Hlavním znakem molekulární gastronomie je změna skupenství jednotlivých surovin a snaha zmást konzumenta pomocí rozličných tvarů.

Okurkový salát tak dostává podobu zeleného kaviáru, za který by se nestyděl ani režisér sci-fi filmu nebo kantýna NASA. Do poslední chvíle tak netušíte, co se právě chystáte ochutnat.

Alkohol ve formě želé? Proč ne!

Podstatou této kuchyně je práce s lidskými smysly. Molekulární kuchyně popírá naši představu o jídle v zažitých tvarech, během přípravy jednotlivých pokrmů se mimo jiné používá tekutý dusík o teplotě -196 °C. Ponořením do něj jsou suroviny okamžitě hluboce zmrazeny a získají tím pevné skupenství. Můžete tak připravit i ztužené alkoholické nápoje ve formě „návštěvnických“ amarounů.

Největší vývoj zaznamenala molekulární gastronomie ve Francii, ale rozšířila se do restaurací po celém světě. Pochutnat si na jejích produktech můžete například v manhattanské restauraci, která má podobu lodi Enterprise, v pražském Starém Městě nebo i v OC Letňany, kde v sobotu 22. 11. 2014 proběhnou od 14:00 a od 16:00 hod. dvě kuchařské show v podání mistra Petra Koukolíčka.

drink lucky tini

drink lucky tini

drink lichi martini

drink lichi martini

drink french 75 gin

drink french 75 gin

drink cosmopolitan s grepfruitem

drink cosmopolitan s grepfruitem

Kuchařské show pod vařečkou gastronomického mistra

„Fascinuje mě, co vše se dá zkombinovat do lahodných chutí. A proto rád jím, vařím a experimentuji nejen s jídlem, ale i nápoji v podobách molekulárních koktejlů. Jídlo je pro mě doslova vášeň. A o tu bych se s vámi rád podělil,“ říká Petr Koukolíček, který je v současné době spoluvlastníkem gastronomické společnosti MANIHI s.r.o. zabývající se vedle tradičních jídel i exotickými pokrmy a avantgardní či molekulární kuchyní.

Mezi jeho další výčet gastronomických činností patří i distribuce vlastní značky ingrediencí pro molekulární kuchyni Molecular base a pořádá i kurzy „standardního“ vaření ve studiu Poggenpohl a molekulárního vaření v bistru Chuťpoint.

Petr Koukolíček je držitelem ocenění CzechSpecials „Nejlepší svíčková omáčka v Praze“ a získal také prestižní cenu „Vizionář 2013“ za přínos v gastronomii.

Více informací o kuchařské show najdete na www.oc-letnany.cz.

Autor:

Nejčtenější

Jak vidí sázkaři volby prezidenta? Tipér Sequential míří na 518 000 Kč

Jak vidí sázkaři volby prezidenta? Tipér Sequential míří na 518 000 Kč!

Po pěti letech jsou tady opět volby prezidenta republiky. Hned osm uchazečů se utká v prvním kole a pokud nikdo nezíská...

Nepoťte se při výběru sauny, ale až v ní. Naučte se poznat kvalitu

Nepoťte se při výběru sauny, ale až v ní. Naučte se poznat kvalitu

Při koupi domácí sauny máte před sebou vidinu nerušené pohody a ozdravného pocení. Potit se však často začnete už u...

Sledujte Australian Open na TV Tipsport živě a vsaďte si!

Sledujte Australian Open na TV Tipsport živě a vsaďte si!

Je tady první sportovní vrchol roku! V Melbourne probíhá 106. ročník Australian Open, který od začátku až po finále...

Třetina Generace Z nespoří

Třetina Generace Z nespoří

Mladí lidé si v převážné většině představují, že budou v penzi žít z úspor a investic. Zároveň ale třetina Generace Z...

Hubnutí: malé změny přináší velké výsledky

Hubnutí: malé změny přináší velké výsledky

Zdravý životní styl patří v posledních letech mezi horká témata. Denně vycházejí články o tom, jaký výživový směr je...

Další z rubriky

Soutěž Vymysli slogan pro Český výrobek už má své výherce

Soutěž Vymysli slogan pro Český výrobek už má své výherce

Také v letošním ročníku soutěže „Vymysli slogan a vyhraj s českým výrobkem“ se sešlo mnoho originálních soutěžních...

Proč lék Wobenzym pomáhá u tolika zdravotních problémů

Proč lék Wobenzym pomáhá u tolika zdravotních problémů

Enzymy, které lék Wobenzym obsahuje, zlepšují tekutost krve a lymfy a vůbec činnost krevního a lymfatického systému....

Nepomíjející ozdravná krása dřeva

Nepomíjející ozdravná krása dřeva

Kontakt se dřevem má pozitivní vliv na naše psychické a fyzické zdraví. A nejenom živé, ale i to, které máme doma v...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Lednová očista
Lednová očista

5 zdravých receptů, na kterých si opravdu pochutnáte

Najdete na iDNES.cz