Stojí za to si zapamatovat, že sklenice 100% džusu (200 ml) může představovat jednu z doporučených porcí. To znamená, že v případě konzumace jedné sklenice džusu za den by za jeden rok každá osoba vypila 73 l džusu!
Nejvíce 100% džusů konzumují Němci, Švédové, Norové a Finové, nejméně mj. Rumuni, Slováci, Češi a Litevci2. Výživoví specialisté a lékaři tvrdí, že důvodem je nedostatek důvěry k těmto výrobkům a také skutečnost, že spotřebitelé nevědí, jaké důležité vitamíny a výživové látky džusy obsahují.
Co je to džus?
Džus je zcela přírodní produkt, který se vyrábí výhradně ze zdravé, zralé, čerstvé nebo ve vhodných podmínkách uchovávané zeleniny a ovoce. Při výrobě džusu producenti pečují o to, aby jejich kvalita a složení byly srovnatelné s kvalitou šťávy získávané přímo z ovoce či zeleniny.
Jak vznikají džusy?
Džusy se vyrábějí lisováním šťávy z dužniny nebo mechanickým pasírováním ovoce a zeleniny. Směrnice EU z roku 2012 zakazuje přidávat do džusů barviva, konzervační látky, umělá aromata a také cukry nebo sladidla (pokud se jedná o ovocné džusy)3.
Druhy džusů:
Na trhu jsou dostupné různé džusy:
- 100% džusy, např. 100%
z jablek nebo pomerančů, - džusy s dodatkem zákonem povolených látek, např. vitamínu C, minerálních solí, a v případě zeleninových
a zeleninovo-ovocných džusů s dodatkem soli a koření
– např. rajčatový džus, - pasírované džusy
s charakteristickou konzistencí, jsou mnohem hutnější, protože vznikají pasírováním celého nebo oloupaného ovoce či zeleniny, - čiré džusy jsou pomocí moderních odstředivek a filtrů zbaveny nerozpustných částic a kalů tvořených pektiny a polyfenoly,
- kalné džusy – neprocházejí procesem klarifikace a filtrace, proto obsahují přírodní zakalení – např. kalné jablečné džusy, džusy z citrusových plodů.
Džus ze zahuštěné šťávy
Řada spotřebitelů je chybně přesvědčena o tom, že džus ze zahuštěné šťávy je horší nebo obsahuje umělé látky. Džusy na bázi šťávy nebo zahuštěného pyré se vyrábí doplněním stejného množství kvalitní vody, které z nich bylo dříve odstraněno a případně přidáním aroma stejného druhu ovoce nebo zeleniny. Odpařování vody snižuje náklady a usnadňuje přepravu.
Kolem džusů vznikla během let řada mýtů. Proto je velmi důležitá osvěta na téma výživových hodnot, způsobů výroby a různých druhů džusů. V našem jídelníčku bychom měli každý den najít místo pro sklenici 100% džusu.
Dobrou chuť!
*Zpráva Evropského sdružení ovocných džusů AIJN (za rok 2016).
2Zpráva Ústavu zemědělské ekonomiky a potravinářského sektoru, Státní výzkumný ústav (PR), 2015.
3Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/12/EU ze dne 19. dubna 2012, o ovocných šťávách.