Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když jsem vážil skoro dva metráky, řekl jsem si dost

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Vedoucí žďárského Obchodního domu Kinský Jaroslav Žwak zhubl díky pohybu a změně stravovacích návyků 85 kilo. Opustil milované sladkosti, naopak objevil kouzlo čerstvých ryb.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Když jsem vážil skoro dva metráky, řekl jsem si dost“ | foto: KINSKÝ Žďár, a.s.

Neřešil životosprávu, pohyb omezil na minimum a přibývající pracovní stres „léčil“ horami sladkostí. Proto není divu, že váha Jaroslava Žwaka letěla strmě vzhůru až ke dvěma metrákům a úměrně tomu přibývaly i zdravotní problémy. Před více než rokem však dokázal něco, k čemu se každý nerozhoupe. Neskončil jen u předsevzetí, že změní svůj životní styl, ale převedl ho do reality. Od základů překopal své stravovací návyky, každý den minimálně hodinu cvičí a shodil už úctyhodných 85 kilogramů. „Myslím, že na sebe můžu být i maličko hrdý. Že jsem se odhodlal k takovému kroku a pustil se do něčeho úplně nového,“ usmívá se za pár dní devětačtyřicetiletý muž, který pracuje jako vedoucí Obchodního domu Kinský ve Žďáře nad Sázavou.

Vybavíte si konkrétní moment, kdy jste si uvědomil, že takhle to dál nejde?

Spíš všechno vygradovalo postupně. Pochopitelně jsem nebyl spokojený se vleklými problémy se srdcem, kvůli arytmii a tachykardii jsem podstupoval různé zákroky na kardiologii. Dlouho jsem tyhle potíže svaloval spíš na svoji předchozí práci, kde jsem byl permanentně ve stresu, ale chyba byla hlavně ve mně.

Jenže tohle si spousta lidí nepřizná…

Vždyť i já si říkal, že tohle horší období zase skončí, ale ono se táhlo pořád dál a dál. Navíc jsem se v té době úplně přestal hýbat – když jsem za den udělal 1 500 kroků, což je stejně zoufale málo, tak to byl úspěch. K tomu si připočtěte nezdravou stravu a nemůžete se divit, že jsem vypadal, jak jsem vypadal. Když jsem si pak jednoho dne stoupl na váhu, už jsem si opravdu řekl dost.

Co jste udělal jako první?

Začal jsem s pohybem, to bylo na přelomu předloňského a loňského roku. Chodil jsem na procházky, ale i ty pro mě byly strašně náročné. Přiznám se, že po sto metrech jsem oddychoval pořádně, tedy spíš funěl jako parní lokomotiva. Ale byl jsem do toho hodně zapálený a odhodlaný nepřestat. Doma jsem měl také běžecký pás, tehdy spíš chodicí. Takže hlavní aktivita byla chůze, chůze a zase chůze.

Byl už i v téhle fází vidět nějaký progres k lepšímu?

Po jednom nebo dvou měsících jsem natahoval vzdálenosti, kdy jsem si musel při procházkách dávat pauzu. A největší úspěch pro mě byl, když jsem při jedné z pravidelných obchůzek po okolí poprvé vyšel bez přestávky takový dlouhý prudký kopec. To jsem měl opravdu radost.

Ale jen u procházek dlouho nezůstalo…

Další životní zlom přišel v březnu, kdy jsem se na doporučení setkal s Věrkou Mikulcovou, trenérkou a výživovou poradkyní z Fitness Factory Jihlava. U ní bylo od začátku všechno super – domluvili jsme se, co a jak mám dělat, jak cvičit i jíst, čeho se vyvarovat, na co se naopak zaměřit… Do fitka, kam jsem loni přišel snad po třiceti nebo pětatřiceti letech, se mnou navíc začal chodit můj kamarád Pavel, který měl taky problémy s nadváhou. Začali jsme se doplňovat, podporovat a všechno už se rozjelo samo. A teď je nejkrásnější, když přijdeme do fitka a Věrka už na nás volá: Nazdar hubeňouři! I když já mám pořád velké rezervy, protože s poměrem své váhy a výšky stále patřím mezi obézní lidi.

Chodíte na procházky, navštěvujete fitcentrum. Jak jinak ještě sportujete? A dá se spočítat, kolik času pohybu věnujete?

Ještě jsem si doma udělal takovou miniposilovnu, kde cvičím, když se zrovna nudím. Ale jinak každý den v týdnu se hýbu minimálně hodinu, ať je to procházka, nebo fitko. A čím víc pohybu, tím líp.

Co vaše problémy se srdcem?

Musím to zaklepat, ale srdíčko drží – hlavně díky velkému úbytku hmotnosti. Navíc mi prospěla změna práce. Teď jsem sice na vyšší pozici, ale ve firmě, kde je úplně jiná atmosféra.

Zmínil jste, že vám Věra Mikulcová pomohla změnit i stravovací návyky. Můžete prozradit, jak konkrétně?

Připravila mi nutriční plán, o spoustě věcí jsme se bavili. A já si díky tomu začal uvědomovat, co a kolik toho jím a piju. Některé věci jsem proto z jídelníčku vyškrtl úplně – alkohol, tučná jídla, sladkosti… Naopak jsem do něj zařadil hodně zeleniny, kterou jsem předtím skoro vůbec nejedl. Zároveň jsem si uvědomil kalorickou hodnotu každého jídla, abych věděl, co si za ten den můžu dát. A abych měl na všechno včetně cvičení dost energie.

Když se začne mluvit o škrtech v jídelníčku, spousta lidí se vyděsí, že bude muset držet nějakou drastickou dietu…

Přitom z toho nemusejí mít vůbec strach. Stačí, když řeknu, že v jakémkoli nutričním plánu se může maso. Dokonce ve vůbec prvním, který mi Věrka dala, bylo dvakrát denně 200 gramů masa, což byla pro mě jako masožrouta skvělá zpráva. I když samozřejmě masa libového.

Přesto, je něco, co vám z vašeho minulého jídelníčku pořád chybí?

Sladkosti, ty opravdu hodně. Dřív jsem vlastně veškeré stresové situace řešil tím, že jsem se uklidňoval sladkým – a ve velkém. A přiznám se, že ještě dneska někdy ulítnu a něco sladkého si koupím. Třeba nějakou tyčinku. Ale když už si ji dám, sáhnu po nějaké kvalitnější proteinové, která má minimální obsah cukru.

Co jste si naopak v poslední době oblíbil?

Ryby na jakýkoli způsob. Nevyhýbal jsem se jim ani předtím, ale poslední dobou jsem je začal jíst víc i co do rozmanitosti. A dbám také na čerstvost, protože když si dát rybu, tak opravdu jen čerstvou. Výhoda je, že v práci to mám do naší Rybárny Kinský pár metrů. A chci podotknout, že nikdo se nemusí bát, že by na čerstvou rybu neměl. Ty mořské jsou sice cenově výš, ale sladkovodní ryby, třeba náš Žďárský kapr, je cenově dostupný pro každého.

Máte na závěr nějakou radu pro ty, kteří jsou v podobné situaci jako vy před rokem, ale zdráhají se vyhledat pomoc?

Nestydět se, i když člověku skutečně stydno je. Dobře si vzpomínám, jak mi bylo, když jsem šel za Věrkou poprvé. Říkal jsem si: Já, starý chlap, se mám někomu svěřovat a začít chodit do fitka, kde budou samá děcka. Ale věřte tomu, že tyhle obavy jsou zbytečné a stojí za to je překonat.

Když jsem vážil skoro dva metráky, řekl jsem si dost“

OČIMA TRENÉRKY

„Jarda je pro mě borec, protože našel odvahu přijít do fitka, což se u takhle obézních lidí nestává. Většinou se stydí, neodhodlají se a pro pomoc si nepřijdou. Proto mu patří velká poklona, že tohle dokázal. A že má po celou dobu dostatek motivace a vůle na sobě pracovat. Díky tomu mu jde váha dolů, jak si přeje, navíc mu cvičení strašně zvedlo sebevědomí a je z něj úplně jiný člověk – v tom nejlepším slova smyslu.“ Věra Mikulcová, Fitness Factory Jihlava

Proč mít rybu na talíři 2x týdně a kde koupit čerstvou

Ryby jsou zdrojem kvalitních tuků, ve kterých najdete omega 3 mastné kyseliny. Jejich pravidelná konzumace slouží jako prevence proti mrtvici, infarktu myokardu, trombóze nebo artritidě. Pomáhají také snižovat vysoký krevní tlak nebo cholesterol.

Konzumace ryb je také prospěšná při nemocech spojených se sníženou funkcí štítné žlázy, při rakovině střev či Alzheimerově chorobě. Omega 3 mastné kyseliny a vitamin D, které obsahují tučné ryby, zároveň slouží jako prevence proti infekčním onemocněním a pozitivně ovlivňují imunitní systém. Ryby jsou i důležitým zdrojem bílkovin. Lidské tělo dokáže tyto bílkoviny strávit mnohem rychleji a snadněji než například kuřecí nebo hovězí maso.

Kromě vitaminu D obsahují ryby rovněž vitaminy B6, B12 nebo A. Jejich konzumací dodáváte tělu také důležitý vápník, draslík, fosfor, jód, selen nebo hořčík.

Ryby jsou nízkokalorické, v průměru obsahují jen 2 % tuku. Nebojte se při dietě zařadit do jídelníčku ani tučné ryby, jako je např. losos. I když má hodně tuku, je málo kalorický. Pro hubnutí se doporučuje také např. platýz nebo mořská treska.

Pokud žijete aktivně a rádi cvičíte, nezapomeňte správně vyživovat svalovou hmotu. Bílkoviny v rybách vám budou dobrým pomocníkem. Rybí maso si dopřejte alespoň dvakrát týdně. Ryby samy o sobě skvěle chutnají, přípravu zvládne i začátečník.

V Rybárně Kinský ve Žďáru nad Sázavou u Obchodního domu Kinský lze koupit:

  • SLADKOVODNÍ RYBY – jsou k nám přiváženy každý den. Přes celý rok držíme na prodejně PSTRUHA DUHOVÉHO a ŽĎÁRSKÉHO KAPRA. Další ryby, např. AMURA, ŠTIKU, PSTRUHA POTOČNÍHO, SUMCE a JESETERA máme k dispozici po výlovech našich rybníků. Tyto ryby prodáváme živé i zpracované dle požadavku zákazníka (například usmrcené či kuchané).
  • MOŘSKÉ RYBY – každý den pro vás vozíme čerstvé ledované mořské ryby. Sortiment se obměňuje v závislosti na mořském výlovu. Aby si mořské ryby zachovaly všechny chuťové vlastnosti, jsou při převozu uloženy na ledu, nikdy nejsou mražené.
  • V neposlední řadě MOŘSKÉ PLODY – ty se na našich pultech objevují nejvíce o víkendech, tzn. od čtvrtka do soboty. Ať už jsou to krevety, kalamáry, slávky, ústřice, anebo také mušle sv. Jakuba.
  • UZENÉ RYBY – jsou naší specialitou. Každou rybku v rybárně vykucháme a důkladně opláchneme. Ručně ji naložíme do soli a česneku. Mořské ryby navíc nakládáme do bylinek, nejčastěji tymiánu a rozmarýnu. Plán uzení týdně obměňujeme a snažíme se, aby na našem pultě byla vždy nějaká novinka. Týdenní plány uzení můžete najít na našich facebookových stránkách.
  • VÝROBKY Z RYB – s těmi jsme v začátcích. Mimo rybí saláty, pomazánky, klobásy apod. od našich dodavatelů se vydáváme novým směrem – tvorbou vlastních produktů. Prvním takovým je naše Pomazánka z uzeného lososa. Příprava ryb je oproti jiným pokrmům poněkud složitější. Snažíme se vám práci co nejvíce ulehčit, a proto na místě nabízíme tyto služby:
  • zabití vámi vybrané živé ryby
  • kuchání, filetování (vykostění)
  • uzení ryb – vámi vybranou rybu vám můžeme na přání vyudit. Běžně udíme kapry, pstruhy, makrely, lososy.

https://kinsky-zdar.cz/rybarna-kinsky

  • Nejčtenější

Víte, jak spoří úspěšní Češi? Odpověď vás překvapí

18. dubna 2024

Komerční sdělení Úspory jsou základem finanční stability a zajištění do budoucna. Vytváříme si rezervy pro případ...

Pojišťovna úspěšně propojuje osobní kontakt a digitální služby

17. dubna 2024

Komerční sdělení Generali Česká pojišťovna se dlouhodobě etabluje jako klientsky nejdostupnější pojišťovna a klade...

Hezká prsa i po dvou dětech a dlouhém rozhodování, JOY!

19. dubna 2024

Komerční sdělení Povídali jsme si se Šárkou, maminkou dvou dětí, která se po dlouhém váhání před rokem rozhodla pro...

Dopřejte svým očím pohodlí s biometrickými brýlovými čočkami

22. dubna 2024

Komerční sdělení Nosíte brýle a znáte podobné situace? Neustálé čištění, které snad nikdy není dokonalé, dešťové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Připravte se na léto aneb 4 top trendy pro vaši zahradu

23. dubna 2024

Komerční sdělení Teplých slunečných dnů přibývá, a tak je nejvyšší čas vyladit venkovní prostor pro letní bydlení....

Umělecká zahrada v Nuslích slaví 100 let

24. dubna 2024

Komerční sdělení V roce 1924 zakoupil sochař Karel Novák (1871–1955) pozemek na okraji Nuselského údolí a vystavěl...

Investice do resortu alpského typu: výnos z vlastního minihotelu

24. dubna 2024

Komerční sdělení Klesající hypotéky aktuálně nabízejí příležitost, jak v oblasti nemovitostí opět výhodně...

Sjednáním pojištění práce poradce nekončí, ale teprve začíná

24. dubna 2024

Komerční sdělení Kvalitní pojišťovací poradci se svými klienty mnohdy vytvářejí partnerství na celý život. Jejich...

Atraktivní nabídka pro každého bez výjimky

23. dubna 2024

Komerční sdělení Ať už jste podnikatel nebo fyzická osoba, tento článek vám představuje zajímavou nabídku, jak si...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...