Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tuny plodů cestují přes celou zeměkouli, abychom je v Česku vyhodili?

  14:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Každý den velké množství plodů míří z různých koutů světa do České republiky, kde na ně čekají zákazníci v obchodech a restauracích. Jenže ne všechny se prodají a mnohé z nich končí v koši. Některé ale dostanou druhou šanci.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Umíme je zachránit - dáváme ovoci a zelenině druhou šanci! | foto: Archiv Titbit

Česká společnost Titbit, která do ČR dováží ovoce a zeleninu, využívá zralé nebo neprodané plody k výrobě kvalitních produktů, jako je voňavá mangovice, chutné chutney nebo originální mangová pasta či ratatuj. Tímto způsobem zachránili v loňském roce přes 9 tun ovoce a zeleniny. A to není jediný příklad, jak firmy hledají cestu k udržitelnosti v potravinářství.

Nejdřív jsme přemlouvali, pak vymysleli vlastní projekt

Česká společnost Titbit představuje rozšíření svého cirkulárního projektu. V celém projektu Beze Zbytku je již celkem 25 druhů skleniček plných chutí ze zachráněného ovoce a zeleniny. „Projekt Beze Zbytku vznikl po mnoha pokusech prodeje, darování a nakonec i přemlouvání výrobců a různých organizací, aby si od nás odebírali tzv. 2. jakost. Což jsou plody, které nesplňují specifikace marketů. Jelikož se ale jedná o fresh, neboli zboží rychle podléhající zkáze, nebyli jsme moc úspěšní. Příroda je však mocná čarodějka a byla by velká škoda, kdybychom například jen kvůli vzhledu museli vyhodit tuny potravin. Proto jsme se rozhodli vyrábět z těchto neprodejných plodů, které nebyly do prodejen zavezeny, například z důvodu křivého tvaru či úplné zralosti, skleničky plné chutí. Ty jsou bez éček a zbytečných barviv či dochucovadel. Plody jsou pečlivě vybírané a podléhají přísné kontrole,“ říká Barbora Skřivanová, product manažerka firmy Titbit a tvůrkyně projektu Beze Zbytku. Firma díky tomu za minulý rok dokázala zpracovat téměř 6 tun ovoce i zeleniny do téměř 15 tisíc skleniček, ve kterých najdete i exotické chutě jako je například mango. Dalším cirkulárním projektem společnosti Titbit je spolupráce s palírnou a lihovarem Bohuslavice, kde vzniká exotická pálenka z manga a granátového jablka. Na mangovici bylo v loňském roce použito 3,5 tuny zralého manga. Výsledný produkty z takto zachráněných plodů lze pak zakoupit ve farmářských prodejnách, na košík.cz nebo na firemním eshopu.

Umíme je zachránit - dáváme ovoci a zelenině druhou šanci!

„I přes veškeré snahy dochází ke ztrátám, které jsou často způsobeny dlouhou dobou exportu či rozhodnutím nákupčích marketů. Ročně jde jen u nás o pět až šest set tun ovoce a zeleniny, které však místo na skládce, končí v bioplynu, kde má další využití“, říká Vojtěch Havránek, spolumajitel firmy Titbit. Číslo by bylo mnohem vyšší, kdyby se firmy nezamýšlely nad udržitelností. „Naštěstí jsou zde i takové projekty jako je Sibrin market, kde nad vzhledem vyhrává kvalita. Na místní tržnici ročně dodáme přes 13 tun ovoce a zeleniny rozličných tvarů, které jsou v komerčním světě handicapovány pro pár vad na kráse“, říká Havránek. Bestsellerem v projektu Beze zbytku je cibulové chutney s názvem ciburger. Cibulového chutney v Titbitu vyrobili v roce 2023 přesně 3 263 kusů.

Kompost je fajn, ale není o něj velký zájem

V potravinářství se v poslední době objevuje několik trendů, které směřují k udržitelnosti, inovaci a tradici. „Jako společnost neustále hledáme cesty, aby jídlo neskončilo na smetišti. I kompost z ovoce a zeleniny je potřeba, ale jen málokdo si pro něj chce jezdit. Do budoucna máme jasný cíl. V ideálním případně chceme jednou zpracovávat 70 % svého odpisového zboží a zbytek použít na energetickou soběstačnost. Optimalizovat na maximum nakládání s odpady, vymýšlet obaly na naše produkty, které lze recyklovat a ideálně snižovat celkovou produkci odpadů, aby další projekty nebyly třeba,“ plánuje Skřivanová.

Skleničky plné chutí

Novinkou a rozšířením řady je pak maďarské lečo.

Titbit

Tradiční pokrm z kuchyně střední a východní Evropy, který se hodí jako příloha nebo hlavní jídlo. Směs restované zeleniny s kořením obsahuje 95 % zeleniny jako jsou rajčata, papriky různých druhů a cibule. Nechybí ani špetka maďarské papriky, která leču dodá chuť a barvu. TIP: Máte rádi rychlovku z jednoho hrnce, zkuste přidat klobásu s vajíčkem a rychlá večeře je na světě.

Pro více informací o zpracování zachráněných plodů, navštivte web: www.titbit.cz/bezezbytku

  • Nejčtenější

Hypotéka 2,99 % od Central Group se splátkami stejnými jako nájemné

Komerční sdělení Při úrokových sazbách hypoték okolo 3 % ročně se měsíční splátky hypotéky zhruba vyrovnají obvyklému nájemnému. K této...

Český rekordman Sky Bridge 721 je i v roce 2024 světovou jedničkou

Komerční sdělení Světovým rekordem se tentokrát může pochlubit Česko. V malé horské obci Dolní Morava v Pardubickém kraji narazíte na...

Vojtko, Geislerová, vztahy a duševní zdraví na VŠEM

Komerční sdělení “Pro Vysokou školu ekonomie a managementu (VŠEM) je zdraví, i to duševní, prioritou. Proto pořádáme Den duševní pohody...

OC Lužiny – včera, dnes a zítra

Komerční sdělení Původní experimentální stavba věhlasných architektů – dnešní Obchodí centrum Lužiny. Před deseti lety doznalo radikální...

Přijeďte si zasportovat s celou rodinou do Rodinného areálu na Lipně!

Komerční sdělení Ať už hledáte místo pro relaxování nebo pořádné sportovní vyžití. Rodinný areál na Lipně splňuje všechny parametry,...

Svěží ginová novinka pro jaro a léto

Komerční sdělení Ginová rodina G’vine řady JUNE se rozrůstá o nejnovější JUNE Watermelon, perfektní volbu pro přicházející teplé měsíce....

Procházka galerií v nové éře

Komerční sdělení Americká značka Skechers a světově známý belgický umělec VEXX představují spolupráci, která překračuje hranice módy a...

Tady chutná …!

Komerční sdělení Ochutnejte koktejly z dob první republiky

Jaro klepe na dveře a s ním přichází čas na nové zážitky

Komerční sdělení Starbucks proto přináší novou nabídku osvěžujících ledových nápojů s názvem Iced Oat Shaken Espresso. Užijte si tyto...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...