Do projektu patří restaurace Mincovna, Tiskárna – Jindřišská, Národní a U Tellerů, které sdílejí filozofii „Jíst zdravě a tradičně“. Každý měsíc přinášejí sezónní menu inspirované historií české kuchyně, udržitelností a lokálními surovinami. Co pro vás připravili v březnu?
„Suroviny ze sklepa,“ říká šéfkuchař David Kalina
S příchodem jara tělo potřebuje kvalitní živiny. A jak říká šéfkuchař David Kalina, odpověď znali už naši předci – stačilo se podívat do sklepa.“V zimě a na jaře se vařilo z toho, co vydrželo – zelí, kapusta, jablka nebo křen. Tyto suroviny nejsou jen chutné, ale i výživné a mají blahodárné účinky na zdraví,“ vysvětluje Kalina.
Tradiční suroviny: chutné a prospěšné
Sezónní potraviny, které znali už naši předkové, prospívají zdraví i dnes. Kapusta posiluje imunitu, kysané zelí podpoří trávení probiotiky. Křen pomáhá při nachlazení, jablka chrání buňky antioxidanty a zabijačkové speciality dodají tělu potřebné bílkoviny a minerály.
Březnová nabídka restaurací projektu „Tady chutná“ staví právě na těchto surovinách. Přijďte ochutnat poctivá jídla, která nejen skvěle chutnají, ale také prospívají zdraví!
To máte z předkrmů
Krémová polévka z Mělnického křenu s farmářským vejcem, houbovým ragú a hráškem
Lahodná a hřejivá polévka, která spojuje sílu křenu, jemnost houbového pyré a bohatost farmářského vejce.
Zauzená jaternice, smažené kysané zelí, kapusta s majoránkou, omáčka s hrubozrnnou hořčicí, opečený chléb
Autentická chuť první republiky v moderním podání. Tradiční jaternice doplněná kysaným zelím a kapustou s majoránkou je ukázkou, že zdravá kuchyně může být zároveň sytá a chutná.
Z hlavních pokrmů
Brasírovaný hovězí chuck roll s pikantní salsou, nakládanou dýní s koriandrovým semínkem, krémovou polentou a parmazánem
Šťavnaté hovězí maso podtržené pikantní salsou a doplněné lehkými a výživnými přílohami.
Grilovaný mufloní hřbet v bránici s omáčkou z uzených kostí a jalovcem, černý kořen na másle, zapečené smetanové brambory s rozmarýnem
Zvěřinová delikatesa s bohatou chutí, která se snoubí s jemnými smetanovými brambory a aromatickým kampotským pepřem.
Sladká tečka
Trdelník s pečenými jablky, zmrzlina z lískových ořechů a karamel
Sladká tečka, která spojuje nostalgickou chuť tradičního trdelníku s moderním pojetím v podobě jemné zmrzliny a karamelové omáčky.
Jak poznat kvalitní a zdravé jídlo v restauraci?
Někdy je těžké rozlišit, kde se vaří skutečně poctivě. Jak poznáte restauraci, kde se klade důraz na kvalitu a zdravé suroviny? Tady je deset tipů, které vám pomohou při výběru:
- Čerstvé a sezónní suroviny – Kvalitní restaurace mění menu podle sezóny a používá lokální produkty.
- Jednoduché složení – Čím méně umělých dochucovadel a polotovarů, tím lépe.
- Transparentnost – Restaurace, která si zakládá na kvalitě, se nestydí uvádět původ surovin.
- Domácí výroba – Pečivo, omáčky nebo dezerty připravené přímo v restauraci jsou znakem poctivé kuchyně.
- Zdravá úprava pokrmů – Pečení, vaření v páře nebo grilování jsou zdravější alternativy ke smažení.
- Kvalitní maso – Ideálně z farem nebo ekologického chovu, bez nadbytečných hormonů a antibiotik.
- Bez přemíry soli a cukru – Přirozená chuť surovin by měla být v hlavní roli.
- Rovnováha na talíři – Pokrm by měl obsahovat vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a zdravých tuků.
- Dostatek zeleniny – Každé kvalitní jídlo by mělo obsahovat čerstvou nebo tepelně upravenou zeleninu.
- Atmosféra a přístup personálu – Profesionální a znalý personál vám rád poradí a vyhoví vašim požadavkům.
Chcete ochutnat českou kuchyni v moderním, zdravém pojetí? Přijďte si užít březnovou nabídku do restaurací „Tady chutná“!