Oves se pomalu stává součástí čím dál více produktů včetně jogurtů a zakysaných nápojů, a tak zařadit jej do jídelníčku nemusí už být takový problém.
Vitamíny skupiny B a E, hořčík, fosfor, zinek nebo kyselina listová... To je jen ukázka toho, co všechno se v nenápadných zrnkách ovsa skrývá. Možná byste ale nečekali, že v něm najdete i bílkoviny. Jistě, oves není steak, ale určitě stojí za zmínku, že obsahuje ve srovnání s ostatními obilovinami o 20–30 % více bílkovin. Když se navíc spojí s jogurtem nebo mléčným drinkem, máte o bílkoviny ve svém jídelníčku postaráno. Sáhnout můžete třeba po Ovesce od Mlékárny Kunín, vybírat lze mezi fermentovanými zakysanými nápoji a mléčnými jogurty, které jsou doplněny o ovesná zrna, a tak vás skvěle zasytí a dodají energii i vlákninu.
Vláknina, která chrání naše srdce
Oves jakožto obilovina dokáže posloužit jako skvělý a bohatý zdroj vlákniny. Překvapí vás ale, co taková vláknina dokáže. Právě ta obsažená v ovsu je totiž skvělým pomocníkem při prevenci i v boji proti vyššímu cholesterolu. A stejně jako ostatní druhy vlákniny funguje jako potrava pro náš mikrobiom. Navíc ve spojení s prospěšnými bakteriemi v mléčných výrobcích ještě více napomáhá k lepšímu trávení a celkovému posílení imunitního systému. Zařaďte i vy jednoduše oves do svého jídelníčku, třeba formou rychlé svačinky v podobě řady Oveska od Mlékarny Kunín, a udělejte něco pro své zdraví.