Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jaké víno k jídlu? Nebojte se zeptat, pití vína je malý obřad

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01
A co teprve, když se jeho chuť správně snoubí s chutí jídla! Jenže to vůbec není jednoduché. Prozradíme vám několik obecně přijímaných zásad, které vás provedou úskalím chuťových harmonií.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Exkluzivní vína | foto: Mountfield

Co se k čemu hodí

Kyselé: Kombinace jídla a vína se sčítá, svěží suché víno udělá z kyselého jídla ještě kyselejší. Umocní také hořkost či chuť koření. Zato s tuky reaguje vinná kyselinka jedna radost: rozpustí je a vydatné pokrmy zlehčí. Dobře se snáší i se sladkým, kterému dodá větší svěžest.

Hořké: Hořké a hořké – to nejde k sobě. Vína s vysokým obsahem tříslovin zvyšují hořkost jídla. Zato se skvěle druží s uzenými a grilovanými masy. Pomáhají také rozkládat tuky a chutnají i se sladkými jídly.

Slané: Slané jídlo zvyšuje vnímání kyselosti, takže tuto kombinaci nelze doporučit. Nesnáší se moc ani s hořkými tříslovinami, zato dobře vychází se zbytkovými cukry - klasikou je v tomto směru osvědčená kombinace slaného sýra Roquefort a sladkého vína Sauternes.

Sladké: Sladké jídlo a sladké víno, toť skvělá kombinace! Pocit sladkosti se totiž nesčítá, ale harmonizuje. Dezertní víno sluší nejen dezertům, ale také nasládlým smetanovým omáčkám, sladkokyselé asijské kuchyni či pikantním pokrmům s kokosovým mlékem.

Jak a s čím podávat bílé a růžové víno

  • Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán s rozšířeným dnem a zúženým hrdlem na vyšší stopce, objem 200 – 400 ml
  • Správná teplota při podávání vína: 7 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 9 - 11 °C (kvalitním, silným vínům neuškodí teplota o 1 °C vyšší)
  • Servírování: Bílá vína se pro udržení nízké teploty doporučuje servírovat v nádobě s ledem nebo chladicím tubusu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve.
  • Vhodná jídla: ryby, plody moře, kaviár, drůbež, kuřecí a telecí maso, zelenina, šunka, sushi, dezerty (ovocný koláč), ovoce, pizza, sýry měkké, tavené, kozí, ovčí, pařené, hermelín, čedar, parmazán, primátor.
Náš tip: Sauvignon Blanc, Vitral, Reserva...

Náš tip: Sauvignon Blanc, Vitral, Reserva 2015

Intenzivní vůně má nádech angreštu a zeleného ovoce. Chuť je výrazná, minerální, s podtóny limetek a grepů, které společně dotvářejí dlouhou a harmonickou dochuť.

Jak a s čím podávat červené víno

Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán nebo široký sklenka Balon na vyšší stopce, objem 400 – 600 ml

  • Správná teplota při podávání vína: 10 – 12 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 12 - 14 °C (kvalitním, silným vínům neuškodí teplota až o 6 °C vyšší - podle obsahu taninu)
  • Servírování: U červených vín se provádí tzv. dekantace. Víno se při ní přelije do karafy, čímž se provzdušní a harmonizuje. Navíc můžete oddělit případný sediment. Pokud nemáte karafu, nechte víno alespoň „vydýchat“ v otevřené láhvi. Dekantace by měla trvat alespoň půl hodiny, u starých robustních vín však klidně až dvanáct hodin.
  • Vhodná jídla: zvěřina, steaky, pečená kachna a husa, hovězí, vepřové, skopové, těstoviny, klobásy, sýry typu Niva, sýry s tmavou plísní, zrající a výrazné, hermelín, čedar, parmazán, primátor.
Náš tip: Cabernet Sauvignon, Petirrojo, Reserva...

Náš tip: Cabernet Sauvignon, Petirrojo, Reserva 2014

Aroma evokuje vůni červeného ovoce, koření a čokolády, podporované tóny černého pepře a černého rybízu. Chuť je elegantní a středně plná se sametovou tříslovinou a dominantními tóny drobného bobulového ovoce, doplněná strukturovaným kořenitým závěrem.

Jak a s čím podávat šumivé víno

  • Vhodné sklo: úzká a vysoká sklenka tvaru Flétna o objemu 150 - 250 ml., která nechá vyniknout řetízkování bublinek ze dna
  • Správná teplota při podávání vína: 5 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 7 – 9 °C
  • Servírování: Šumivá vína by se pro udržení nízké teploty měla podávat v chladicím kbelíku s ledem a vodou.
  • Vhodná jídla: ústřice, humr, langusta, mořské plody, uzený losos, drůbež, vařená zelenina, omeleta, slané pečivo, dezert (pudink, pěna, suflé).
Náš tip: Prosecco, Doc Treviso Extra...

Náš tip: Prosecco, Doc Treviso Extra Dry

Delikátní a zároveň velmi intenzivní aroma připomene vůni jablek a vyzrálých banánů. Harmonická chuť je na patře bohatá, se šťavnatou pěnou, protkaná jemnou ovocností se suchým závěrem.

zdroj a foto: Mountfield
http://www.mountfield.cz/exklusivni-vina

Témata: balon, Mountfield

Komerční sdělení

Komerční sdělení je placená služba portálu zprávy.iDNES.cz, která měsíčně osloví 650 000 uživatelů. Další informace najdete ZDE

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Třetina Generace Z nespoří

Třetina Generace Z nespoří

Mladí lidé si v převážné většině představují, že budou v penzi žít z úspor a investic. Zároveň ale třetina Generace Z...

Sledujte Australian Open na TV Tipsport živě a vsaďte si!

Sledujte Australian Open na TV Tipsport živě a vsaďte si!

Je tady první sportovní vrchol roku! V Melbourne probíhá 106. ročník Australian Open, který od začátku až po finále...

Hubnutí: malé změny přináší velké výsledky

Hubnutí: malé změny přináší velké výsledky

Zdravý životní styl patří v posledních letech mezi horká témata. Denně vycházejí články o tom, jaký výživový směr je...

Sedm důvodů, proč je dovolená na lodi zajímavější než v hotelu u moře

7 důvodů, proč je dovolená na lodi zajímavější než v hotelu u moře

Stále ještě váháte, je-li pro vás okružní plavba lodí to pravé? Pokud vyznáváte tradiční plážovou dovolenou na jednom...

Netrapte se zbytečně. Hojení vám výrazně urychlí ActiMaris

Netrapte se zbytečně. Hojení vám výrazně urychlí ActiMaris.

Trápí vás akné, afty, opary, řezné rány, bodnutí hmyzem, popáleniny, bércové vředy nebo puchýře? Vyzkoušejte švýcarský...

Další z rubriky

Ve znovuotevřeném domě Brouk a Babka najdete nový obchod SNOWBITCH

Ve znovuotevřeném domě Brouk a Babka najdete nový obchod SNOWBITCH

Hledáte kvalitní snowboardové nebo skate oblečení? Pak vás určitě potěší, že se brzy v libereckém obchodním domě Brouk...

Alitalia nabízí lety z Prahy do Říma 5x týdně v zimním řádu 2017-18

Létejte s Alitalia z Letiště Václava Havla Praha

Během zimní sezóny 2017-18 společnost Alitalia provozuje lety z Letiště Václava Havla Praha do Říma 5x týdně, což je o...

El Clásico na vlastní oči. Dokáže Real zastavit rozjetou Barcelonu?

El Clásico na vlastní oči: Dokáže Real zastavit rozjetou Barcelonu?

Zhlédnout ta nejkvalitnější fotbalová utkání je snem nejen mnohých mužů. V minulosti to byl problém, jelikož nebylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz