Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jaké víno k jídlu? Nebojte se zeptat, pití vína je malý obřad

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01
A co teprve, když se jeho chuť správně snoubí s chutí jídla! Jenže to vůbec není jednoduché. Prozradíme vám několik obecně přijímaných zásad, které vás provedou úskalím chuťových harmonií.

Exkluzivní vína | foto: Mountfield

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Co se k čemu hodí

Kyselé: Kombinace jídla a vína se sčítá, svěží suché víno udělá z kyselého jídla ještě kyselejší. Umocní také hořkost či chuť koření. Zato s tuky reaguje vinná kyselinka jedna radost: rozpustí je a vydatné pokrmy zlehčí. Dobře se snáší i se sladkým, kterému dodá větší svěžest.

Hořké: Hořké a hořké – to nejde k sobě. Vína s vysokým obsahem tříslovin zvyšují hořkost jídla. Zato se skvěle druží s uzenými a grilovanými masy. Pomáhají také rozkládat tuky a chutnají i se sladkými jídly.

Slané: Slané jídlo zvyšuje vnímání kyselosti, takže tuto kombinaci nelze doporučit. Nesnáší se moc ani s hořkými tříslovinami, zato dobře vychází se zbytkovými cukry - klasikou je v tomto směru osvědčená kombinace slaného sýra Roquefort a sladkého vína Sauternes.

Sladké: Sladké jídlo a sladké víno, toť skvělá kombinace! Pocit sladkosti se totiž nesčítá, ale harmonizuje. Dezertní víno sluší nejen dezertům, ale také nasládlým smetanovým omáčkám, sladkokyselé asijské kuchyni či pikantním pokrmům s kokosovým mlékem.

Jak a s čím podávat bílé a růžové víno

  • Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán s rozšířeným dnem a zúženým hrdlem na vyšší stopce, objem 200 – 400 ml
  • Správná teplota při podávání vína: 7 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 9 - 11 °C (kvalitním, silným vínům neuškodí teplota o 1 °C vyšší)
  • Servírování: Bílá vína se pro udržení nízké teploty doporučuje servírovat v nádobě s ledem nebo chladicím tubusu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve.
  • Vhodná jídla: ryby, plody moře, kaviár, drůbež, kuřecí a telecí maso, zelenina, šunka, sushi, dezerty (ovocný koláč), ovoce, pizza, sýry měkké, tavené, kozí, ovčí, pařené, hermelín, čedar, parmazán, primátor.
Náš tip: Sauvignon Blanc, Vitral, Reserva...

Náš tip: Sauvignon Blanc, Vitral, Reserva 2015

Intenzivní vůně má nádech angreštu a zeleného ovoce. Chuť je výrazná, minerální, s podtóny limetek a grepů, které společně dotvářejí dlouhou a harmonickou dochuť.

Jak a s čím podávat červené víno

Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán nebo široký sklenka Balon na vyšší stopce, objem 400 – 600 ml

  • Správná teplota při podávání vína: 10 – 12 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 12 - 14 °C (kvalitním, silným vínům neuškodí teplota až o 6 °C vyšší - podle obsahu taninu)
  • Servírování: U červených vín se provádí tzv. dekantace. Víno se při ní přelije do karafy, čímž se provzdušní a harmonizuje. Navíc můžete oddělit případný sediment. Pokud nemáte karafu, nechte víno alespoň „vydýchat“ v otevřené láhvi. Dekantace by měla trvat alespoň půl hodiny, u starých robustních vín však klidně až dvanáct hodin.
  • Vhodná jídla: zvěřina, steaky, pečená kachna a husa, hovězí, vepřové, skopové, těstoviny, klobásy, sýry typu Niva, sýry s tmavou plísní, zrající a výrazné, hermelín, čedar, parmazán, primátor.
Náš tip: Cabernet Sauvignon, Petirrojo, Reserva...

Náš tip: Cabernet Sauvignon, Petirrojo, Reserva 2014

Aroma evokuje vůni červeného ovoce, koření a čokolády, podporované tóny černého pepře a černého rybízu. Chuť je elegantní a středně plná se sametovou tříslovinou a dominantními tóny drobného bobulového ovoce, doplněná strukturovaným kořenitým závěrem.

Jak a s čím podávat šumivé víno

  • Vhodné sklo: úzká a vysoká sklenka tvaru Flétna o objemu 150 - 250 ml., která nechá vyniknout řetízkování bublinek ze dna
  • Správná teplota při podávání vína: 5 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 7 – 9 °C
  • Servírování: Šumivá vína by se pro udržení nízké teploty měla podávat v chladicím kbelíku s ledem a vodou.
  • Vhodná jídla: ústřice, humr, langusta, mořské plody, uzený losos, drůbež, vařená zelenina, omeleta, slané pečivo, dezert (pudink, pěna, suflé).
Náš tip: Prosecco, Doc Treviso Extra...

Náš tip: Prosecco, Doc Treviso Extra Dry

Delikátní a zároveň velmi intenzivní aroma připomene vůni jablek a vyzrálých banánů. Harmonická chuť je na patře bohatá, se šťavnatou pěnou, protkaná jemnou ovocností se suchým závěrem.

zdroj a foto: Mountfield
http://www.mountfield.cz/exklusivni-vina

Témata: balon, Mountfield

Komerční sdělení

Komerční sdělení je placená služba portálu zprávy.iDNES.cz, která měsíčně osloví 650 000 uživatelů. Další informace najdete ZDE

Hlavní zprávy

Nejčtenější

U O2 lítají tisícovky oknem. Ustojí to největší operátor?

U O2 lítají tisícovky oknem. Ustojí to největší operátor?

Všichni cpeme operátorům po celý rok nekřesťanské peníze. Nyní máte šanci si to od nich vybrat zpět! Vytáhnout z nich...

Do měst a obcí míří miliony proti suchu a povodním

Do měst a obcí míří miliony proti suchu a povodním.

Chránit obyvatele před následky sucha i extrémů počasí pomohou starostům nové dotace z fondů EU. Rezort životního...

Uspějí české týmy v Evropské lize? Tipér makula80 míří na 676 700 Kč

Uspějí české týmy v Evropské lize? Tipér makula80 míří na 676 700 Kč

Po Lize mistrů i o postup do play off zahrají i tři české týmy v Evropské lize. Plzni a Slavii tipéři věří, naopak Zlín...

Jak vybrat vánoční stromek a jak se o něj starat

Jak vybrat vánoční stromek a jak se o něj starat

Jen málokdo v ČR nemá na Štědrý den ozdobený stromeček. Většina lidí a určitě všechny rodiny s dětmi pak chtějí vánoční...

U O2 lítají tisícovky oknem. Ustojí to největší operátor?

U O2 lítají tisícovky oknem. Ustojí to největší operátor?

Všichni cpeme operátorům po celý rok nekřesťanské peníze. Nyní máte šanci si to od nich vybrat zpět! Vytáhnout z nich...

Další z rubriky

Nastává doba dřevěná. Dejte jí prostor, dáte ho i sobě

Nastává doba dřevěná. Dejte jí prostor, dáte ho i sobě.

Můžete namítnout, že doba dřevěná nikdy neskončila. Je to pravda, ale i není. Poslední desetiletí zatlačila dřevo do...

Český výrobek roku 2017 zná své vítěze. A hrajte o luxusní dovolenou

Český výrobek roku 2017 zná své vítěze. A hrajte o luxusní dovolenou.

Při příležitosti svátku českých výrobků, který se každoročně koná 27. října, byly vyhlášeny oficiální výsledky ankety...

Jak vybrat vánoční stromek a jak se o něj starat

Jak vybrat vánoční stromek a jak se o něj starat

Jen málokdo v ČR nemá na Štědrý den ozdobený stromeček. Většina lidí a určitě všechny rodiny s dětmi pak chtějí vánoční...

Najdete na iDNES.cz