Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak si vánoční cukroví bez výčitek dopřát i při dietě?

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Také se těšíte na Vánoce, ale bojíte se, že zase přiberete? Pečete několik druhů cukroví, kterým zkrátka nedokážete odolat? Pojďme vánoční cukroví upéct zdravěji a mlsat tak bez výčitek!

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jak si vánoční cukroví bez výčitek dopřát i při dietě? | foto: Biogen Praha, s.r.o.

Bez vánočního cukroví by to zkrátka nebyly Vánoce, stejně jako bez nazdobeného stromečku, koled a jinovatky na oknech. Je nádherné sedět v teple domova, když venku padá sníh, a při pohádkách uzobávat rozmanité druhy vlastnoručně upečených sladkostí. Nebo ty krásné chvíle, kdy děti pomáhají s vykrajováním z těsta! Mlsejte o Vánocích bez výčitek, máme pro vás několik rad, jak péct zdravěji.

1.Bílý cukr zaměňte za přírodní sirupy

Stačí jen snížit množství cukru na polovinu oproti původnímu receptu nebo ho nahradit jiným sladidlem jako je přírodní třtinový cukr nebo sirupy. Na trhu máte široký výběr, například javorový, agávový, kukuřičný či rýžový. Dále můžete použít ječmennou sladěnku, fruktózu nebo stévii.

Nezapomínejme ale také na med, který oproti cukru obsahuje vedle glukózy a fruktózy také minerální látky – fosfor, vápník, hořčík a zinek, vitaminy B a enzymy. Dobrým trikem jsou také rozinky máčené ve vodě. Voda z rozinek nasládne a získáte tak „sladkou vodu“.

Místo obalování cukroví v moučkovém cukru zkuste obalovat v sušeném ovesném mléce – má jemně sladkou chuť.

2.Sáhněte po jiné mouce

Bílá mouka neobsahuje cenné vitaminy, minerály a vlákninu. Naopak zhoršuje trávení a překyseluje organismus. V kombinaci s cukrem zvyšuje glykemický index potravin, proto máme neustále chuť na sladké. Klasickou bílou mouku můžete vyměnit za špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo celozrnnou pšeničnou. Bojíte se, jak těsto při vašich experimentech se zdravou moukou dopadne? Nakombinujte ji s bílou moukou.

3.Rostlinný olej hravě nahradí máslo

Máslové vánoční cukroví je plné nasycených tuků, které přispívají k ukládání tuku v těle, zvyšují riziko nemocí srdce a cév i nádorových onemocnění. Zvyšují také cholesterol. Zdravější náhradou másla je rostlinný olej v biokvalitě. Nejlepším řešením je však pro nepečené cukroví nebo to s krátkou dobou pečení, jinak hrozí znehodnocení tuků.

4.Kakao a čokoláda

Zdravější variantou kakaa a čokolády je karob, kterému se také říká svatojánský chléb. Obsahuje méně tuků než čokoláda a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu. Pokud používáte kakao, vybírejte kvalitní, nejlépe se značkou Fair Trade.

5.Nahraďte krémy a tučné pomazánky

Vyzkoušejte třeba karobovou pomazánku s ořechy, kterou můžete dosladit přírodními sladidly nebo rozinkami. Výborné je také mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo džem bez přidaného cukru.

6.Pořiďte si kypřicí prášek bez fosfátů

Klasický kypřicí prášek obsahuje fosfáty, které pro naše tělo představují zátěž. Nedostatek, ale i nadbytek fosforu může být příčinou řady zdravotních komplikací. Vhodnou alternativou je takzvaný vinný kámen neboli kypřicí prášek bez fosfátů. Nahradit ho můžete také jedlou sodou.

9.Kandované a sířené ovoce nahraďte vlastním

Nejlepší volbou je nasušit své vlastní ovoce, koupit můžete i nesířené sušené ovoce, nejlépe v bio kvalitě. Síření se používá pro zachování jeho barvy, ale u citlivějších lidí může oxid siřičitý vyvolat bolesti hlavy nebo nevolnost. U astmatiků dokonce alergické reakce. Kandované ovoce navíc obsahuje přidané jednoduché cukry. Proč si ale cukroví ještě více přislazovat, když je už sladké dost?

Zdravé vánoční cukroví zvládnete hravě upéct pomocí Celidia

Internetový portál Celidia je zde pro všechny, kteří hledají bezlepkové potraviny, zdravou výživu a potraviny pro diabetiky. Najdete tu kompletní sortiment zdravých potravin, včetně rad, tipů a dalších zajímavých informací.

Vyberte si oleje, oříšky a další zdravé suroviny na

www.celidia.cz

Autor:

Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vybíráte výtah? Pozvěte si mobilní showroom Schindler.
Vybíráte výtah? Pozvěte si mobilní showroom Schindler

Výtah je v domě užitečným pomocníkem, který si můžete podle vlastních potřeb vyladit do naprostých detailů. Jejich výběr usnadní nový mobilní showroom...  celý článek

Pět pravidel pro bezpečnou platbu na internetu
Pět pravidel pro bezpečnou platbu na internetu

On-line platby jsou každým rokem populárnější, protože jsou pohodlnější, levnější a ve svém důsledku i bezpečnější než například platba na dobírku. Jen je...  celý článek

Je pro vás postup založení s.r.o. zdlouhavý? Máme pro vás tip
Je pro vás postup založení s.r.o. zdlouhavý? Máme pro vás tip

Postup založení s.r.o. je časově i finančně velmi náročný, navíc je zde riziko odmítnutí zápisu vaší firmy do obchodního rejstříku. Vyhněte se byrokracii a...  celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
PLÁNOVAČ VÝROBY - VYSOČINA

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 27 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.