Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se člověk chová v restauraci, o něm prozradí mnoho

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Kultura stolování má ustálená pravidla stará stovky let. Moderní doba samozřejmě přináší novinky. Legendární arbitr dobrého chování Guth-Jarkovský například nemusel řešit, zda je vhodné mít mobil položený na jídelním stole. To podstatné se však nezměnilo.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jak se člověk chová v restauraci, o něm prozradí mnoho. | foto: Značka Q

Vstupujeme do restaurace

Začněme od úplného začátku, tedy od vstupu do restaurace. Dnes už většina podniků není považována za nebezpečné prostředí, proto není nijak velkým přestupkem, jestliže jako první vstoupí žena. Držme se však raději tradičního modelu, kdy muž jako potenciální ochránce vstupuje první. Pokud jde o větší společnost, měly by za ním následovat všechny ženy, teprve za nimi ostatní muži.

Šatna a příchod ke stolu

Z kabátu nejprve pomáhá muž ženě, teprve pak si odloží sám. Je-li muž ve společnosti více žen, pomáhá z kabátu jen té nejstarší. Ostatní na jeho pomoc nečekají, postarají se o sebe samy. Komfortnější místa u stolu, ta s lepším výhledem po místnosti a zády ke stěně, patří vždy ženám, nadřízeným nebo starším osobám. Při usedání odsune muž ženě židli od stolu a posléze ji přisune tak, aby žena mohla pohodlně usednout. V restauracích, kde ke stolům uvádí číšník, přebírá tuto povinnost on. Přichází-li muž se ženou ke stolu, kde sedí jejich známí, měli by muži povstat a po vzájemných pozdravech s případným podáním ruky znovu usednout až poté, co je usazena příchozí žena.

Co nepatří na jídelní stůl

Na jídelní stůl si žena může položit pouze psaníčko, kabelku větších rozměrů však nikoli. Muž svá zavazadla a tašky na stůl také nepokládá. Pokud jde o mobilní telefony, měly by být ztlumeny a uklizeny do kabelky nebo do saka. Vyřizovat zprávy a telefonáty během stolování je naprosto nevhodné.

Potkáváme známé

Společnost u stolu by se měla věnovat sama sobě. Jedním z častých projevů nezdvořilosti je, baví-li se někdo místo toho s kolemjdoucími známými. Pokud není zbytí a taková situace nastane, zdravíme tyto známé vsedě. Muž povstane jen v případě, kdy chce někoho pozdravit podáním ruky a prohodit s ním několik společenských vět. Pokud by však mělo jít o delší rozhovor, je povinností muže pozvat známého ke stolu a vstoje všechny přítomné vzájemně představit.

Jak se člověk chová v restauraci, o něm prozradí mnoho.

Pokud potkáme někoho známého v restauraci na toaletě, je nezdvořilé navazovat s ním v tomto prostředí hovor, podávat mu ruku, nebo se dokonce snažit domluvit schůzku. Správné je počkat na danou osobu před vstupem na toalety a oslovit ji teprve tady.

Přichází chvíle placení

Placení se podle ustálené etikety ujímá muž. Výjimkou jsou pouze manažerské schůzky, kdy žena může svého obchodního partnera pozvat. I v takovém případě je však jeho povinností o ženu v restauraci společensky pečovat. Avšak pouze v roli kolegy, nikoli v úloze kavalíra. V každém případě by mělo být už před příchodem do restaurace všem ve dvojici i větší skupině jasné, jsou-li pozváni a platí hostitel, nebo jde o přátelské setkání, kdy každý platí sám za sebe.

Opouštíme restauraci

Při odchodu z restaurace se uplatňuje opačné pravidlo než při příchodu. Muž tedy pouští ženu (případně nadřízeného nebo výrazně starší osobu) do dveří jako první.

Znát pravidla se vyplatí

Člověk, který zná společenská pravidla, se rozhodně v řadě situací cítí lépe a komfortněji a také snadněji vyvolává příznivý dojem. Obeznámenost s příslušnými vzorci chování se samozřejmě nejlépe získává osobní zkušeností. Rodiče, kteří se dětem věnují i v tomto směru, chodí s nimi do různých typů restaurací a vysvětlují jim vše potřebné, dávají potomkům do života důležitý vklad.

Značka kvality Q

Tento článek je součástí značky „Q“. Tato značka kvality je udělována českým hotelům, penzionům, restauracím, informačním centrům a dalším firmám působícím v cestovním ruchu. Ti, kteří již tuto prestižní značku získali, na sobě aktivně pracují a znamenají pro své klienty záruku certifikované kvality služeb. Kdo všechno značku získal, najdete na webu Služby Q. Značka je udělována v rámci Českého systému kvality služeb a organizace, které splní stanovené parametry, obdrží certifikát kvality a s ním právo užívat značku „Q“.

Značka Q přitahuje klienty.

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Sledujte šlágr jara Plzeň – Sparta živě na TV Tipsport a vsaďte si

Sledujte šlágr jara Plzeň – Sparta živě na TV Tipsport a vsaďte si

Kdo zvládne lépe šlágr jara? Sázkaři věří spíš Spartě a Plzeň tak bude po dlouhé době v neděli v roli outsidera....

Víte, kde se najíst kvalitně, rozmanitě, bez čekání a každý den jinak?

nabídka bistra

Český řetězec supermarketů a bister DELMART otevřel koncem ledna novou pobočku v obchodním centru Quadrio na Národní...

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Nejjednodušší cestou, jak v současné době rostoucích cen elektřiny uspořit, je najít si vhodnou alternativu. Tedy...

Keramika Soukup: rodinné impérium zrozené z vize a houževnatosti

Jak Český chřest obnovil tradici „buržoazní“ zeleniny

Příběh Keramiky Soukup připomíná „americký sen“. Jejímu majiteli se podařilo vybudovat prosperující podnik navzdory...

Ideální čas proměnit váš sen o dokonalé koupelně ve skutečnost

Ideální čas proměnit Váš sen o dokonalé koupelně ve skutečnost

S příchodem jara nastává čas změn a nových začátků. Napadlo vás ale, že by změna vaší roky opotřebované koupelny mohla...

Další z rubriky

Česká advokátní komora komentuje tři aktuální novely zákonů

Tisková konference České advokátní komory

Česká advokátní komora (ČAK) zahájila nový koncept poskytování informací. Do budoucna chce nejen advokáty, ale i...

Kremace zvířat aneb důstojný odchod člena rodiny

Krematorium zvířat Brno

Když pánové Bezděk a Foltýn v roce 2003 zakládali první krematorium zvířat v České republice, nebylo mnoho lidí, kteří...

Víte, kde se najíst kvalitně, rozmanitě, bez čekání a každý den jinak?

nabídka bistra

Český řetězec supermarketů a bister DELMART otevřel koncem ledna novou pobočku v obchodním centru Quadrio na Národní...

Najdete na iDNES.cz