Jak se člověk chová v restauraci, o něm prozradí mnoho

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Kultura stolování má ustálená pravidla stará stovky let. Moderní doba samozřejmě přináší novinky. Legendární arbitr dobrého chování Guth-Jarkovský například nemusel řešit, zda je vhodné mít mobil položený na jídelním stole. To podstatné se však nezměnilo.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jak se člověk chová v restauraci, o něm prozradí mnoho. | foto: Značka Q

Vstupujeme do restaurace

Začněme od úplného začátku, tedy od vstupu do restaurace. Dnes už většina podniků není považována za nebezpečné prostředí, proto není nijak velkým přestupkem, jestliže jako první vstoupí žena. Držme se však raději tradičního modelu, kdy muž jako potenciální ochránce vstupuje první. Pokud jde o větší společnost, měly by za ním následovat všechny ženy, teprve za nimi ostatní muži.

Šatna a příchod ke stolu

Z kabátu nejprve pomáhá muž ženě, teprve pak si odloží sám. Je-li muž ve společnosti více žen, pomáhá z kabátu jen té nejstarší. Ostatní na jeho pomoc nečekají, postarají se o sebe samy. Komfortnější místa u stolu, ta s lepším výhledem po místnosti a zády ke stěně, patří vždy ženám, nadřízeným nebo starším osobám. Při usedání odsune muž ženě židli od stolu a posléze ji přisune tak, aby žena mohla pohodlně usednout. V restauracích, kde ke stolům uvádí číšník, přebírá tuto povinnost on. Přichází-li muž se ženou ke stolu, kde sedí jejich známí, měli by muži povstat a po vzájemných pozdravech s případným podáním ruky znovu usednout až poté, co je usazena příchozí žena.

Co nepatří na jídelní stůl

Na jídelní stůl si žena může položit pouze psaníčko, kabelku větších rozměrů však nikoli. Muž svá zavazadla a tašky na stůl také nepokládá. Pokud jde o mobilní telefony, měly by být ztlumeny a uklizeny do kabelky nebo do saka. Vyřizovat zprávy a telefonáty během stolování je naprosto nevhodné.

Potkáváme známé

Společnost u stolu by se měla věnovat sama sobě. Jedním z častých projevů nezdvořilosti je, baví-li se někdo místo toho s kolemjdoucími známými. Pokud není zbytí a taková situace nastane, zdravíme tyto známé vsedě. Muž povstane jen v případě, kdy chce někoho pozdravit podáním ruky a prohodit s ním několik společenských vět. Pokud by však mělo jít o delší rozhovor, je povinností muže pozvat známého ke stolu a vstoje všechny přítomné vzájemně představit.

Jak se člověk chová v restauraci, o něm prozradí mnoho.

Pokud potkáme někoho známého v restauraci na toaletě, je nezdvořilé navazovat s ním v tomto prostředí hovor, podávat mu ruku, nebo se dokonce snažit domluvit schůzku. Správné je počkat na danou osobu před vstupem na toalety a oslovit ji teprve tady.

Přichází chvíle placení

Placení se podle ustálené etikety ujímá muž. Výjimkou jsou pouze manažerské schůzky, kdy žena může svého obchodního partnera pozvat. I v takovém případě je však jeho povinností o ženu v restauraci společensky pečovat. Avšak pouze v roli kolegy, nikoli v úloze kavalíra. V každém případě by mělo být už před příchodem do restaurace všem ve dvojici i větší skupině jasné, jsou-li pozváni a platí hostitel, nebo jde o přátelské setkání, kdy každý platí sám za sebe.

Opouštíme restauraci

Při odchodu z restaurace se uplatňuje opačné pravidlo než při příchodu. Muž tedy pouští ženu (případně nadřízeného nebo výrazně starší osobu) do dveří jako první.

Znát pravidla se vyplatí

Člověk, který zná společenská pravidla, se rozhodně v řadě situací cítí lépe a komfortněji a také snadněji vyvolává příznivý dojem. Obeznámenost s příslušnými vzorci chování se samozřejmě nejlépe získává osobní zkušeností. Rodiče, kteří se dětem věnují i v tomto směru, chodí s nimi do různých typů restaurací a vysvětlují jim vše potřebné, dávají potomkům do života důležitý vklad.

Značka kvality Q

Tento článek je součástí značky „Q“. Tato značka kvality je udělována českým hotelům, penzionům, restauracím, informačním centrům a dalším firmám působícím v cestovním ruchu. Ti, kteří již tuto prestižní značku získali, na sobě aktivně pracují a znamenají pro své klienty záruku certifikované kvality služeb. Kdo všechno značku získal, najdete na webu Služby Q. Značka je udělována v rámci Českého systému kvality služeb a organizace, které splní stanovené parametry, obdrží certifikát kvality a s ním právo užívat značku „Q“.

Značka Q přitahuje klienty.

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Užívejte si oblíbené aplikace bez čerpání dat

Užívejte si oblíbené aplikace bez čerpání dat

Sedíte v dálkovém autobuse z Ostravy do Prahy. Vlak má zase zpoždění. Potřebujete zabavit děti při čekání u lékaře nebo...

Plzeňské překvapení? Ne! Tipéři to vidí na druhou výhru Realu

Plzeňské překvapení? Ne! Tipéři to vidí na druhou výhru Realu

Druhá prohra s Realem, nebo plzeňské překvapení? Největší komunita sázkařů žene za druhou výhrou Real.

Samsung, nebo iPhone, to je oč tu běží

Black friday

Sparta, nebo Slavia? Blondýnky, nebo brunetky? Kančí se šípkovou, nebo se zelím? Svět je plný dilemat, což platí...

John Quinn, tvář whiskey Tullamore D.E.W. v Praze

John Quinn, tvář whiskey Tullamore D.E.W. v Praze

Při příležitosti festivalu Whisky Life Prague navštívil Prahu John Quinn, Global Brand Ambassador irské whiskey...

Moderní stavební systém spoří čas i peníze

Moderní stavební systém spoří čas i peníze

Sedíte právě nad výpočty a cenami svého budoucího domu či přestavby? Myslete na to, aby se úspora v materiálu...

Další z rubriky

P2P nabízí lidem možnost vydělávat jako banka

P2P nabízí lidem možnost vydělávat jako banka

Každý už ví, že si na Zonky může nejlevněji půjčit od lidí. To nabízí příležitost pro spoustu dalších lidí, kteří mohou...

Vítězové ankety Český výrobek roku 2018 převzali své ceny

Vítězové ankety Český výrobek roku 2018 převzali své ceny

Dvacátého sedmého října byl Den českých výrobků. Při této příležitosti a na počest 100. výročí založení republiky byly...

Obrana republiky nekončí na našich hranicích, říká ministr obrany

Ministr obrany Lubomír Metnar

Závazky České republiky vůči spojencům jsou stejné jako závazky našich spojenců vůči nám. Mají stejnou hodnotu a...

Najdete na iDNES.cz