Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Ruku na srdce, jak často máte na stole rybu? Rybí maso je velmi zdravé, ale mezi Čechy převládá názor, že je moc drahé a samá kost. Přitom kvalitní česká ryba nestojí mnoho a správnou úpravou můžete získat ryby bez kosti. Jak připravit sladkovodní rybu k vaření, aby si celá rodina pochutnala?

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření? | foto: Projekt Ryba na talíř

Provoňte svou kuchyni zdravou večeří! Rybí maso je dobře stravitelné a bohaté na nenasycené mastné kyseliny, především omega 3. Obsahují také vitamíny, fosfor, zinek a selen. Příznivě tak působí nejen na náš srdečně-cévní systém. V našem jídelníčku by rybí maso nemělo chybět alespoň dvakrát do týdne.

Investice do kvalitního rybího masa se vyplatí. Jak moc vám záleží na vašem zdraví? Nebo na zdraví vašich blízkých? Dopřejte si pravidelně rybí maso a ušetříte za léky a doplňky stravy.

Od živé ryby až po připravené maso

Příprava je rychlá a snadná. Určitě to zvládnete i vy. Vezmeme to pěkně od začátku, tedy od usmrcení. Ryba je velmi kluzká, proto ji pro lepší přidržení zabalte do utěrky. Postavte ji na břicho na kuchyňské prkénko a omračte ji úderem paličky do hlavy těsně nad očima, pokud možno kolmo k povrchu hlavy. Následně přeřízněte žaberní oblouky – nůž zasuňte pod skřele, tedy kostnatá víčka, kterými ryba dýchá.

Počkejte asi dvě minuty, než ryba vykrvácí, a položte ji na rozprostřené noviny. Tupou stranou nože pak odstraňte první řadu šupin u ocasní ploutve. Zasuňte nůž mezi šupiny a kůži a odřezávejte šupiny obloukovitými pohyby nože směrem od hřbetu k břichu. Postupně pokračujte až k hlavě a poté stejným způsobem očistěte druhou stranu ryby.

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?
Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?

Rybu zbavenou šupin opláchněte, osušte a pusťte se do jejího vykuchání. Vsuňte jí špičku nože do řitního otvoru a prořízněte po celé délce břicha až k hlavě. Důležité je, abyste prořízli kůži a maso, ale nepoškodili střeva. Břišní dutinu rozevřete a objeďte rukou z obou stran vnitřnosti. Oddělte je od stěn a vyjměte odtržením střívka od řitního otvoru. Zároveň odštípněte pomocí nehtů jícen od hlavy. Opatrně, abyste nepoškodili žlučový váček.

Vykuchanou rybu pak opláchněte a osušte. Na spodní straně bloku vnitřností se nacházejí jikry a mlíčí. Odloupněte je, budou se hodit do polévky.

I ryby mohou být bez kostí

Určitě víte, že nejméně kostí najdeme ve filetovaných rybách, levnější variantou je ale koupě celé ryby, kterou si naporcujeme sami a zbavíme přebytečných kůstek.

Nejprve rybě odkrojte hlavu, vykrojte žábry a vyloupněte oči. Odstraňte také ploutve. Nejprve obřízněte tenkým a ostrým nožem z obou stran hřbetní a řitní ploutev, abyste uvolnili i kosti, se kterými jsou spojeny. Potom je i s kostmi vytrhněte. Ocasní ploutev odsekněte přibližně 1 cm od jejích prvních vnějších paprsků.

Jak připravit sladkovodní rybu? Na filety, podkovy, nebo ploché porce?

V případě plochých porcí odřízněte polovinu ryby i se žebry od páteře, totéž proveďte na její druhé straně. Poloviny ryby pak podél žeber nakrájejte na jednotlivé porce.

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?

Na filetování použijte tenký a ostrý nůž. Seříznutou polovinu ryby položte žeberními kostmi vzhůru a odříznutím je odkrojte od masa. Poté pokrájejte hřbet příčnými řezy, abyste slyšeli křupnutí překrajovaných kostí. Řezy by měly být maximálně 3 mm od sebe, aby po tepelné úpravě filet působil, jako by byl naprosto bez kostí. Řezy ale nedokrajujte, aby se maso nerozpadlo.

Podkovy krájejte mírně zešikma mezi žeberními kostmi, aby kosti zůstaly vcelku. Lépe se tak z masa vybírají.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací, jak připravit sladkovodní rybu nebo kde ji pořídit, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.


Nejčtenější

Užívejte si oblíbené aplikace bez čerpání dat

Užívejte si oblíbené aplikace bez čerpání dat

Sedíte v dálkovém autobuse z Ostravy do Prahy. Vlak má zase zpoždění. Potřebujete zabavit děti při čekání u lékaře nebo...

Samsung, nebo iPhone, to je oč tu běží

Black friday

Sparta, nebo Slavia? Blondýnky, nebo brunetky? Kančí se šípkovou, nebo se zelím? Svět je plný dilemat, což platí...

John Quinn, tvář whiskey Tullamore D.E.W. v Praze

John Quinn, tvář whiskey Tullamore D.E.W. v Praze

Při příležitosti festivalu Whisky Life Prague navštívil Prahu John Quinn, Global Brand Ambassador irské whiskey...

Moderní stavební systém spoří čas i peníze

Moderní stavební systém spoří čas i peníze

Sedíte právě nad výpočty a cenami svého budoucího domu či přestavby? Myslete na to, aby se úspora v materiálu...

Bestseller s velkým B

Bestseller s velkým B

Oblíbená dodávka značky Ford již dlouhá desetiletí určuje standard užitkových automobilů. Aktuálně ji značka nabízí za...

Další z rubriky

V soutěži Nastartujte se uspěl nápad na originální Priessnitzovy zábaly

V soutěži Nastartujte se uspěl nápad na originální Priessnitzovy zábaly

V již šestém ročníku grantového programu Komerční banky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP...

Co to znamená, když onemocní dítě?

Co to znamená, když onemocní dítě?

Málokdo si dovede představit, co všechno s sebou přinášejí vážné životní situace, jako jsou nemoci a těžké úrazy. U...

Dedoles není e-shop bez činů, přírodu bere vážně

Dedoles není e-shop bez činů, přírodu bere vážně

Mnohé e-shopy, které se prezentují jako ekologicky uvědomělé, ve skutečnosti v důležitých bodech selhávají. Jejich...

Najdete na iDNES.cz