Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01
Ruku na srdce, jak často máte na stole rybu? Rybí maso je velmi zdravé, ale mezi Čechy převládá názor, že je moc drahé a samá kost. Přitom kvalitní česká ryba nestojí mnoho a správnou úpravou můžete získat ryby bez kosti. Jak připravit sladkovodní rybu k vaření, aby si celá rodina pochutnala?

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření? | foto: Projekt Ryba na talíř

Provoňte svou kuchyni zdravou večeří! Rybí maso je dobře stravitelné a bohaté na nenasycené mastné kyseliny, především omega 3. Obsahují také vitamíny, fosfor, zinek a selen. Příznivě tak působí nejen na náš srdečně-cévní systém. V našem jídelníčku by rybí maso nemělo chybět alespoň dvakrát do týdne.

Investice do kvalitního rybího masa se vyplatí. Jak moc vám záleží na vašem zdraví? Nebo na zdraví vašich blízkých? Dopřejte si pravidelně rybí maso a ušetříte za léky a doplňky stravy.

Od živé ryby až po připravené maso

Příprava je rychlá a snadná. Určitě to zvládnete i vy. Vezmeme to pěkně od začátku, tedy od usmrcení. Ryba je velmi kluzká, proto ji pro lepší přidržení zabalte do utěrky. Postavte ji na břicho na kuchyňské prkénko a omračte ji úderem paličky do hlavy těsně nad očima, pokud možno kolmo k povrchu hlavy. Následně přeřízněte žaberní oblouky – nůž zasuňte pod skřele, tedy kostnatá víčka, kterými ryba dýchá.

Počkejte asi dvě minuty, než ryba vykrvácí, a položte ji na rozprostřené noviny. Tupou stranou nože pak odstraňte první řadu šupin u ocasní ploutve. Zasuňte nůž mezi šupiny a kůži a odřezávejte šupiny obloukovitými pohyby nože směrem od hřbetu k břichu. Postupně pokračujte až k hlavě a poté stejným způsobem očistěte druhou stranu ryby.

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?
Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?

Rybu zbavenou šupin opláchněte, osušte a pusťte se do jejího vykuchání. Vsuňte jí špičku nože do řitního otvoru a prořízněte po celé délce břicha až k hlavě. Důležité je, abyste prořízli kůži a maso, ale nepoškodili střeva. Břišní dutinu rozevřete a objeďte rukou z obou stran vnitřnosti. Oddělte je od stěn a vyjměte odtržením střívka od řitního otvoru. Zároveň odštípněte pomocí nehtů jícen od hlavy. Opatrně, abyste nepoškodili žlučový váček.

Vykuchanou rybu pak opláchněte a osušte. Na spodní straně bloku vnitřností se nacházejí jikry a mlíčí. Odloupněte je, budou se hodit do polévky.

I ryby mohou být bez kostí

Určitě víte, že nejméně kostí najdeme ve filetovaných rybách, levnější variantou je ale koupě celé ryby, kterou si naporcujeme sami a zbavíme přebytečných kůstek.

Nejprve rybě odkrojte hlavu, vykrojte žábry a vyloupněte oči. Odstraňte také ploutve. Nejprve obřízněte tenkým a ostrým nožem z obou stran hřbetní a řitní ploutev, abyste uvolnili i kosti, se kterými jsou spojeny. Potom je i s kostmi vytrhněte. Ocasní ploutev odsekněte přibližně 1 cm od jejích prvních vnějších paprsků.

Jak připravit sladkovodní rybu? Na filety, podkovy, nebo ploché porce?

V případě plochých porcí odřízněte polovinu ryby i se žebry od páteře, totéž proveďte na její druhé straně. Poloviny ryby pak podél žeber nakrájejte na jednotlivé porce.

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?

Na filetování použijte tenký a ostrý nůž. Seříznutou polovinu ryby položte žeberními kostmi vzhůru a odříznutím je odkrojte od masa. Poté pokrájejte hřbet příčnými řezy, abyste slyšeli křupnutí překrajovaných kostí. Řezy by měly být maximálně 3 mm od sebe, aby po tepelné úpravě filet působil, jako by byl naprosto bez kostí. Řezy ale nedokrajujte, aby se maso nerozpadlo.

Podkovy krájejte mírně zešikma mezi žeberními kostmi, aby kosti zůstaly vcelku. Lépe se tak z masa vybírají.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací, jak připravit sladkovodní rybu nebo kde ji pořídit, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.

Kapr by neměl chybět na vašem stole nejen na Vánoce.

Nejčtenější

Vydejte se s CK SEN na poznávací zájezdy do exotiky s 13% slevou.
Vydejte se s CK SEN na poznávací zájezdy do exotiky s 13% slevou

125 zemí světa, 25 let zkušeností, špičkoví průvodci – to nabízí Cestovní kancelář SEN, která startuje prodej poznávacích zájezdů first minute s rekordní 13%...  celý článek

Radiátor TOMTON R3
Radiátory nové generace

Topná sezona je již doslova za dveřmi a vy možná uvažujte, jak ještě na poslední chvíli snížit náklady na topení, které v běžné domácnosti činí minimálně...  celý článek

PORG Ostrava má už 8 ročníků, přibyla anglická školka a základka
PORG Ostrava má už 8 ročníků, přibyla anglická školka a základka

PORG Ostrava se stabilizoval jak počtem studentů, tak pedagogickým sborem. V letošním roce jsme úplným gymnáziem, máme už osm ročníků.   celý článek

Erik Štefanovič, jednatel projektantsko-manažerské kanceláře DELTA...
Udržitelná výstavba jde ruku v ruce s hospodárností

Závěr měsíce září patří celosvětovému svátku trvale udržitelných budov. Jak taková udržitelná výstavba probíhá v praxi jsme se zeptali Erika Štefanoviče,...  celý článek

Sledujte derby Slavia – Sparta živě na TV Tipsport a vsaďte si.
Sledujte derby Slavia – Sparta živě na TV Tipsport a vsaďte si

Nejvyhecovanější zápas podzimu je tady! Souboj o krále Prahy se odehraje v neděli od 18:00 ve vršovickém Edenu a vy můžete přímý přenos sledovat živě na TV...  celý článek

Další z rubriky

Jak se vyhnout rybí kosti v krku?
Jak se vyhnout rybí kosti v krku?

Také často míváte chuť na dobrou rybu, ale odradí vás představa vybírání kostí? Bojíte se, že skončíte na pohotovosti? Nebojte, při správné úpravě masa pro vás...  celý článek

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?
Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?

Ruku na srdce, jak často máte na stole rybu? Rybí maso je velmi zdravé, ale mezi Čechy převládá názor, že je moc drahé a samá kost. Přitom kvalitní česká ryba...  celý článek

Nemáte čas vařit? Zachrání vás Pomalý hrnec Crock-Pot®.
Nemáte čas vařit? Zachrání vás Pomalý hrnec Crock-Pot®

Zastavme se v dnešní uspěchané době a připravme si své oblíbené jídlo poctivým způsobem - pomalým vařením. Že na zdlouhavé vyváření nemáte dostatek času?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.