Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Ruku na srdce, jak často máte na stole rybu? Rybí maso je velmi zdravé, ale mezi Čechy převládá názor, že je moc drahé a samá kost. Přitom kvalitní česká ryba nestojí mnoho a správnou úpravou můžete získat ryby bez kosti. Jak připravit sladkovodní rybu k vaření, aby si celá rodina pochutnala?

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření? | foto: Projekt Ryba na talíř

Provoňte svou kuchyni zdravou večeří! Rybí maso je dobře stravitelné a bohaté na nenasycené mastné kyseliny, především omega 3. Obsahují také vitamíny, fosfor, zinek a selen. Příznivě tak působí nejen na náš srdečně-cévní systém. V našem jídelníčku by rybí maso nemělo chybět alespoň dvakrát do týdne.

Investice do kvalitního rybího masa se vyplatí. Jak moc vám záleží na vašem zdraví? Nebo na zdraví vašich blízkých? Dopřejte si pravidelně rybí maso a ušetříte za léky a doplňky stravy.

Od živé ryby až po připravené maso

Příprava je rychlá a snadná. Určitě to zvládnete i vy. Vezmeme to pěkně od začátku, tedy od usmrcení. Ryba je velmi kluzká, proto ji pro lepší přidržení zabalte do utěrky. Postavte ji na břicho na kuchyňské prkénko a omračte ji úderem paličky do hlavy těsně nad očima, pokud možno kolmo k povrchu hlavy. Následně přeřízněte žaberní oblouky – nůž zasuňte pod skřele, tedy kostnatá víčka, kterými ryba dýchá.

Počkejte asi dvě minuty, než ryba vykrvácí, a položte ji na rozprostřené noviny. Tupou stranou nože pak odstraňte první řadu šupin u ocasní ploutve. Zasuňte nůž mezi šupiny a kůži a odřezávejte šupiny obloukovitými pohyby nože směrem od hřbetu k břichu. Postupně pokračujte až k hlavě a poté stejným způsobem očistěte druhou stranu ryby.

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?
Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?

Rybu zbavenou šupin opláchněte, osušte a pusťte se do jejího vykuchání. Vsuňte jí špičku nože do řitního otvoru a prořízněte po celé délce břicha až k hlavě. Důležité je, abyste prořízli kůži a maso, ale nepoškodili střeva. Břišní dutinu rozevřete a objeďte rukou z obou stran vnitřnosti. Oddělte je od stěn a vyjměte odtržením střívka od řitního otvoru. Zároveň odštípněte pomocí nehtů jícen od hlavy. Opatrně, abyste nepoškodili žlučový váček.

Vykuchanou rybu pak opláchněte a osušte. Na spodní straně bloku vnitřností se nacházejí jikry a mlíčí. Odloupněte je, budou se hodit do polévky.

I ryby mohou být bez kostí

Určitě víte, že nejméně kostí najdeme ve filetovaných rybách, levnější variantou je ale koupě celé ryby, kterou si naporcujeme sami a zbavíme přebytečných kůstek.

Nejprve rybě odkrojte hlavu, vykrojte žábry a vyloupněte oči. Odstraňte také ploutve. Nejprve obřízněte tenkým a ostrým nožem z obou stran hřbetní a řitní ploutev, abyste uvolnili i kosti, se kterými jsou spojeny. Potom je i s kostmi vytrhněte. Ocasní ploutev odsekněte přibližně 1 cm od jejích prvních vnějších paprsků.

Jak připravit sladkovodní rybu? Na filety, podkovy, nebo ploché porce?

V případě plochých porcí odřízněte polovinu ryby i se žebry od páteře, totéž proveďte na její druhé straně. Poloviny ryby pak podél žeber nakrájejte na jednotlivé porce.

Jak připravit sladkovodní rybu k vaření?

Na filetování použijte tenký a ostrý nůž. Seříznutou polovinu ryby položte žeberními kostmi vzhůru a odříznutím je odkrojte od masa. Poté pokrájejte hřbet příčnými řezy, abyste slyšeli křupnutí překrajovaných kostí. Řezy by měly být maximálně 3 mm od sebe, aby po tepelné úpravě filet působil, jako by byl naprosto bez kostí. Řezy ale nedokrajujte, aby se maso nerozpadlo.

Podkovy krájejte mírně zešikma mezi žeberními kostmi, aby kosti zůstaly vcelku. Lépe se tak z masa vybírají.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací, jak připravit sladkovodní rybu nebo kde ji pořídit, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.


Nejčtenější

Nová platební metoda v kryptoměně Bitcoin

Nová platební metoda v kryptoměně Bitcoin

Společnost Pražská plynárenská se od června zařadila mezi společnosti, které se nebojí využívat nové technologie a svým...

Dá se při zařizování interiéru spolehnout na jediného partnera?

Luxusní prémiová kuchyně a sestava skříní HANÁK FOTO: HANÁK NÁBYTEK

A kde ho najít? Vyhněte se stresu, ztrátě času i špatným rozhodnutím a najměte jednoho spolehlivého dodavatele. Obraťte...

Fresh Corner expanduje na stanicích MOL i do měst

Fresh Corner expanduje na stanicích MOL i do měst

Fresh Corner nabízející řidičům příjemný prostor s kvalitní kávou a širokou nabídkou čerstvého občerstvení bylo dosud...

Dáváte školákům kapesné? Odbornice radí, jak na to

Dáváte školákům kapesné? Odbornice radí, jak na to

Se začátkem školního roku vyvstává ve většině rodin se školáky otázka kapesného. Měly by děti dostávat svoje peníze,...

Rybářství Třeboň: Staráme se o klenoty v české krajině

Rybářství Třeboň: Staráme se o klenoty v české krajině

Na Třeboňsku je přibližně 500 rybníků, které tvoří geniálně důmyslný systém propojený desítkami kilometrů vodních...

Další z rubriky

Zelený čaj: účinný spalovač tuků a elixír mládí

Zelený čaj – účinný spalovač tuků a elixír mládí

Moderní žena pije zelený čaj. O moderní ženě, která si chce udržet štíhlou linii a být vitální, to platí dvojnásobně....

Objevte krásy přírody a pohádkového světa se značkou PANDORA

Objevte krásy přírody a pohádkového světa se značkou PANDORA

Šperkařský dům PANDORA letos na podzim představuje hned dvě nové kolekce šperků s názvy Zrnka života a Královské...

Lepení křečových žil/varixů metodou VenaSeal vás jich navždy zbaví

Lepení křečových žil/varixů metodou VenaSeal vás jich navždy zbaví

Hledáte nejšetrnější, ale zároveň také účinné odstranění křečových žil? Přestavujeme vám lepení křečových žil revoluční...

Najdete na iDNES.cz