Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak Český chřest obnovil tradici „buržoazní“ zeleniny

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Příběh společnosti Český chřest je příběhem o udržení prastaré zelinářské tradice v Česku. Úplní nováčci v oboru koupili chřestová pole pár týdnů před sklizní, aniž by o pěstování něco věděli, a dnes nabízejí chuťově jedinečný bílý i zelený chřest.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jak Český chřest obnovil tradici „buržoazní“ zeleniny | foto: Česká spořitelna a.s.

České bílé zlato – tak charakterizují chřest vypěstovaný v lehkých písčitých půdách v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku majitelé společnosti Český chřest Jiří Šafář a Petr Šandera. Tamější chřest byl oblíbený už za Habsburků, kdy se z českých zemí dovážel přímo do vídeňské císařské kuchyně.

„Pro nás je chřest srdeční záležitost. Začalo to v březnu 2012, kdy jsem těsně před začátkem chřestové sezony volal do Hostína, abych chřest objednal pro hotely a restaurace, kam jsem ho dodával. Tam mi v žertu řekli, že pokud chci chřest, mám si ho přijet sklidit, protože chřestovna končí a je na prodej,“ vzpomíná na dobu před šesti roky Petr Šandera.

Od elektroniky ke chřestu

Ani Jiří Šafář, který v té době obchodoval s elektronikou a provozoval restauraci, nevěděl o pěstování chřestu prakticky nic. Přesto se s Petrem Šanderou rozhodli, že chřestovnu koupí. Ve víře, že činí správně, je utvrzovala dlouhá tradice pěstování zeleniny v regionu, kterou v 50. letech přerušila násilná kolektivizace. Po roce 1989 pěstování chřestu na Mělnicku obnovili nizozemští velkoobchodníci, kteří věděli, že český chřest byl v minulosti pojmem.

„Problém byl, že jsme chřestovnu koupili měsíc před sklizní. To je vždy nápor, kdy se denně pracuje dvacet hodin a sklízíte až devět tun chřestu. Předchozí majitelé si navíc odvezli veškerou techniku, takže první sklizeň byla neskutečně náročná. Nestíhali jsme. Ale nestěžujeme si, naopak nám to pomohlo získat respekt k celému podniku,“ vysvětluje Jiří Šafář.

Rozvoj skrze techniku

Významným počinem v historii firmy byl nákup nové třídicí a balicí linky, která v době sklizně výrazně zrychluje celý proces zpracování. Rychlost je přitom klíčová, protože chřest vydrží čerstvý jen 7 dní.

Jak Český chřest obnovil tradici „buržoazní“ zeleniny

„Pořízení nových linek jsme financovali prostřednictvím úvěrů od České spořitelny, která je s námi od úplného začátku. Věří našemu projektu, vidí, že rosteme, a vychází nám maximálně vstříc,“ tvrdí Petr Šandera.

Firma, která celoročně zaměstnává pět zaměstnanců, ale při sklizni dává práci až čtyřem stovkám sezonních brigádníků, by v budoucnu ráda investovala do přikoupení nové mechanizace na pole a do rozšíření svého sídla.

Chřestová renesance

Velkou výzvou pro Český chřest je znovu dostat tuto zeleninu do českých kuchyní – a pokud možno v co nejčerstvějším stavu. I proto firma pořádá každým rokem takzvané chřestové slavnosti, které ročně navštěvují tisíce lidí.

Oba společníci se shodují v tom, že základem jejich úspěchu nejsou jen píle, pracovitost a zájem o věc, ale i to, že si při řízení firmy dokážou všechno otevřeně a férově vyříkat.

Chcete vědět víc o příběhu znovuzrození českého chřestu? Navštivte stránky www.csas.cz/korporace.

Nejčtenější

Dá se při zařizování interiéru spolehnout na jediného partnera?

Luxusní prémiová kuchyně a sestava skříní HANÁK FOTO: HANÁK NÁBYTEK

A kde ho najít? Vyhněte se stresu, ztrátě času i špatným rozhodnutím a najměte jednoho spolehlivého dodavatele. Obraťte...

Jak si poradit s podzimním úklidem zahrady?

Jak si poradit s podzimním úklidem zahrady?

Chcete mít zahradu před zimou uklizenou stejně dobře jako obývací pokoj v neděli odpoledne? Poradíme vám, jak si s tím...

Sledujte Tipsport extraligu na TV Tipsport a získejte zdarma 150 Kč

Sledujte Tipsport extraligu na TV Tipsport a získejte zdarma 150 Kč

Tipsport extraliga se už zase blíží! 14 týmů, 52 kol, 364 zápasů v základní části a elektrizující bitvy v play off....

Rybářství Třeboň: Staráme se o klenoty v české krajině

Rybářství Třeboň: Staráme se o klenoty v české krajině

Na Třeboňsku je přibližně 500 rybníků, které tvoří geniálně důmyslný systém propojený desítkami kilometrů vodních...

Objevte krásy přírody a pohádkového světa se značkou PANDORA

Objevte krásy přírody a pohádkového světa se značkou PANDORA

Šperkařský dům PANDORA letos na podzim představuje hned dvě nové kolekce šperků s názvy Zrnka života a Královské...

Další z rubriky

Vylepšete si firemní systémy díky integrovaným datům D&B

Bisnode

Chcete, aby vaše firemní systémy byly opravdu chytré? Potřebujete mít správné informace vždy po ruce? Rádi byste...

Státní hypotéky byly i po týdnu k mání. Mladí lidé o ně nemají zájem

Státní hypotéky byly i po týdnu k mání. Mladí lidé o ně nemají zájem.

O státní hypotéky nebyl takový zájem, se kterým se počítalo. Před prvním dnem podání žádostí se někteří nezdráhali...

Moderní catering je i o zážitcích

Moderní catering je i o zážitcích

Svatby, teambuildingy, firemní večírky, kongresy a konference, meetingy. Tam všude je zapotřebí dobrého jídla....

Najdete na iDNES.cz