Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Holba Premium je vítězem mezi ležáky. Patří jí Zlatá Pivní pečeť 2018

Komerční sdělení   10:02aktualizováno  10:02 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Degustátoři zpečetili kvalitu světlého ležáku Holba Premium a pasovali ho na vítěze největší degustační soutěže Zlatá Pivní pečeť. Ležák z Hanušovic se stal absolutní jedničkou v prestižní kategorii ležáků, do kterých pivovary přihlašují nejlepší piva ze své produkce.

Degustátoři zpečetili kvalitu světlého ležáku Holba Premium a pasovali ho na vítěze největší degustační soutěže Zlatá Pivní pečeť. | foto: Archiv pivovaru Holba

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Holba si ze soutěže odvezla celkem 5 medailí a zařadila se mezi nejúspěšnější pivovary soutěže.

Holbě Speciál 13, Holbě Kvasničák a Holbě Horské byliny patří stříbrná medaile v příslušných kategoriích a bronz nově zdobí také oblíbenou Holbu polotmavou 11.

Světlý ležák Holba Premium

Ležák Holba Premium přesvědčil degustátory svým mohutným tělem, vyváženou chutí, výborným dojmem po napití a vysokou pitelností. Ocenili také jeho fundament, který dnes piva postrádají, a stejně tak osobitou charakteristiku. „Stále vaříme pivo postaru a jsme na to hrdí. Dodržujeme klasické postupy tradiční výroby a pivu dáváme ty nejlepší suroviny i svoje nadšení. A stejně nadšení jsme také ze získaných medailí, komentuje úspěch ředitel pivovaru Vladimír Zíka.

V Holbě na pivo nespěchají a to se promítá do jeho vlastností. Osobitá charakteristika a jedinečná chuť jsou dílem vybraných lokálních surovin, horské vody a pivovarského fortele. Holba má vlastní zdroje hlubinné vody z horských pramenů, kterou není zapotřebí nijak upravovat. Důležité je i to, že každé pivo tady vaří na předem danou stupňovitost, takže je jeho ředění vodou předem vyloučeno, stejně jako třeba dobarvování či dosycování oxidem uhličitým. Říz totiž Holba získává přirozeným kvašením na otevřené spilce a pozvolným dozráváním v ležáckém sklepě. Proto nikdy nepřeráží chuť piva, ale naopak dá vyniknout její celkové vyváženosti.

Degustátoři zpečetili kvalitu světlého ležáku Holba Premium a pasovali ho na...

Pivovar Holba ročně prodá na 330 tisíc hl piva u nás i v zahraničí. Export piva se pohybuje kolem 10 procent produkce. K nejoblíbenějším pivům portfolia značky patří Holba Šerák, Holba Premium a Holba Horská 10. Produkce Holby Premium loni dosáhla na 42 000 hl, což představuje meziroční nárůst o 5 procent. Holba je regionální pivo s celorepublikovou distribucí. V Jeseníkách a okolí je neoblíbenější a nejprodávanější značkou piva.

Zlatou Pivní pečeť každoročně udělují degustátoři nejlepším pivům v rámci degustační soutěže v Českých Budějovicích. Letos proběhl její 28. ročník a zúčastnilo se ho celkem 250 pivovarů z 20 zemí světa. Jde o největší degustační soutěž u nás s rekordním počtem 1235 degustovaných pivních vzorků, které byly hodnoceny ve 32 kategoriích.

Luděk Reichl, sládek z pivovaru Holba, píše příběh nového piva s hercem Krobotem

Jako pokaždé ho vaří srdcem, ale vůbec poprvé začal vařit první várku na svoje narozeniny a přizval si k tomu Mirka Krobota.

Stejně jako Holba je oblíbený herec a režisér v Jeseníkách doma, proto ochotně přijal možnost stát se patronem nového piva.

A stejně jako sládek dělá věci srdcem a Jeseníky, jejich kolorit a divoká příroda jsou pro něho inspirací. Oba ctí přirozené principy, se kterými jsme spjati a ovlivňují naši existenci podobně jako vzduch nebo voda. Nový ležák začal psát svůj příběh, který začíná sladem z podhorských ječmenů. A pokračuje dalším fenoménem. Je jím voda - základ života i základ piva. 

A právě o vodě je náš další rozhovor s Luďkem Reichlem.

Na nové pivo nepoužili běžný slad, ale slad z podhorských ječmenů.

Ječmen z podhůří Jeseníků zodpovídá za to, že pivo dobře pění a nekazí se.

Pivovar Holba

Miroslav Krobot se stal kmotrem nového piva. Na snímku se sládkem Luďkem Reichlem.

Voda a pivo, jak to jde dohromady?
Samozřejmě, že jde. Voda je přirozenou součástí piva. Každé pivo obsahuje více než 90% vody, takže se dá  říci, že bez vody by nebylo žádné pivo.

Voda z vlastních pramenů, které jsou navíc uprostřed pivovaru je u nás zřejmě raritou. Nebo je takových pivovarů víc?
Pivovary používají různé zdroje vody. Některé mají své studny, některé nakupují vodu městskou a některé dokonce používají upravenou vodu přímo z řek. Optimální varianta je samozřejmě voda vlastní, ideálně z hlubinných vrtů a úplně nejlépe přímo v areálu pivovaru, co nejblíže ke spotřebě. Všechny tyto podmínky jsou v našem případě splněny. Netroufnu si říci, že jsme jediný pivovar s takovýmto zdrojem vody, ale určitě jich nebude mnoho.

V čem vidíte největší výhodu v tom mít vlastní vodu?
Mít vlastní vodu s sebou nese celou řadu výhod. V našem případě se jedná o vodu z hlubinných vrtů. Voda je celoročně stabilní z pohledu svých vlastností, tzn. složení, teploty a vydatnosti. Čerpáme ji z druhé zvodně, takže její kvalitu nemohou ovlivnit běžné změny, které se promítají do vody povrchové. Složení naší vody je navíc optimální pro výrobu českého piva, takže ji není potřeba nijak upravovat a to je zásadní. Městskou vodu totiž pivovary běžně upravují, aby byla vhodná pro výrobu piva. A její složení i kvalita může navíc v průběhu roku kolísat a je chemicky ošetřená vzhledem ke zdravotní nezávadnosti.  V neposlední řadě je její nákup  výrazně dražší než používání vlastního zdroje. Bohužel ne každý pivovar má to štěstí, že se v jeho blízkosti nachází zdroj tak kvalitní vody jako je ta naše. Náš pivovar leží  v podhůří Jeseníků, které ve svém masívu zachycují a shromažďují obrovské množství velmi kvalitní vody. Tzv. artézské studny, ze kterých čerpáme vodu se táhnou v podloží až do oblasti kolem měst Branná a Lipová lázně. A to je v rámci naší republiky určitě unikátní.

Pivaři občas prohlásí o pivu že je „vodnaté“. Co to znamená a kdy je pivo takové? Může to platit i pro vaše pivo?
S tímto výrazem se většinou setkáváme ve spojení s výrobou piva technologií HGB. V principu to znamená, že se na začátku na varně připraví mladina s vysokým extraktem původní mladiny, laicky jako na vícestupňové pivo. To následně projde hlavními procesy a u u filtrace se pivo naředí vodou na požadovanou stupňovitost. Takže výrobním procesem projde pouze asi 55 procent celkového objemu piva  a zbytek je voda. Z pohledu výrobních nákladů je to fantastická úspora, která se ale bohužel negativně projeví v kvalitě takového piva. To je chuťově prázdné a vodnaté. V našem případě něco podobného nehrozí. Stále se držíme klasické technologie výroby podle původních receptur a to jakékoli krácení předem vylučuje.

Jak vnímáte vodu vy osobně?
Jako základ života a s obrovským respektem. Každý organismus, rostlina nebo živočich je tvořen značným podílem vody. Bez vody nemůže dlouhodobě žít žádný organismus. Bez vody by tedy nebyl žádný život, žádné potraviny, žádní živočichové a ani pivo. Prakticky denně se pohybuji v přírodě a s vodou se setkávám v jejich nejrůznějších podobách. Znám spoustu pramenů, potoků a řek, které se nachází v našem okolí. Vždyť Hanušovicemi protéká největší moravská řeka Morava.  Těsně nad Hanušovicemi se do ní vlévá Krupá, která teče od Starého města pod Sněžníkem a přímo v Hanušovicích se do Moravy vlévá řeka Branná, která teče ve směru od Jeseníku. Pro mě je divoká voda zdrojem vnitřní energie.

Jeseníky vnímám jako nejčistější hory. Zásahy do přírody jsou tady stále minimální, takže nedošlo k narušení přirozeného vodního  režimu a hory jsou tak schopné zadržet dostatek vody. Funguje zde přirozený koloběh vody a to je záruka kvalitního životního prostředí pro rostliny, živočichy a lidi. Vždycky mě potěší, když vidím v nějakém potoku nebo přímo v Moravě pstruhy, to je důkaz toho, že voda je absolutně čistá. Životní prostředí by každý měl vnímat jako velmi závažnou věc, se kterou úzce souvisí naše existence a kvality života

Nové pivo z hor začali v hanušovické Holbě vařit 8. ledna a první sklenice naplní už za pár týdnu. Jeho příběh však můžete průběžně sledovat už nyní.

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Znepokojivá pravda o sportování v dětském věku

Znepokojivá pravda o sportování v dětském věku

Nastal čas změnit nebezpečnou praxi. Omezme hlavičkování míče u dětí ve fotbale: chraňme vyvíjející se mozek dítěte.

Elektrický pečící hrnec Pečenka vám připraví jídlo i na zahradě

Elektrický pečící hrnec Pečenka vám připraví jídlo i na zahradě

Venku je nádherně, tak proč strávit půl dne vařením doma v kuchyni, když můžete připravit výtečné jídlo i venku na...

Jaké výhody nabízejí posuvné systémy balkónových dveří?

Jaké výhody nabízejí posuvné systémy balkónových dveří?

Posuvné systémy balkónových dveří vpustí do vašeho domova maximum slunečních paprsků a zajistí vám dostatek výhledu....

Zdražil vám dodavatel energie nebo změnil obchodní podmínky?

Zdražil vám dodavatel energie nebo změnil obchodní podmínky? Co s tím?

Ceny elektřiny na velkoobchodním trhu stoupají a vypadá to, že na lepší časy se v tomto směru neblýská. Zvýšení cen...

Univerzita VŠFS podporuje sport

Univerzita VŠFS podporuje sport

Nejen předávat vědomosti z ekonomie, ale i podporovat společensky přínosné aktivity, jakou je třeba sport, si klade za...

Další z rubriky

Sládek z pivovaru Holba píše příběh nového piva s režisérem Krobotem

Luděk Reichl, sládek z pivovaru Holba chystá se svým týmem nové pivo z hor.

Jako pokaždé ho vaří srdcem, ale vůbec poprvé začal vařit první várku na svoje narozeniny. Poprvé za 24 let, během...

Zdoláš, ale neodoláš. Jeseníky mají dalšího velikána

Pivovar Holba

Má stejný majestát jako hora, podle které dostal jméno. Nový ležák Holba Keprník je pivo z hor, jedinečný z mnoha...

Holba Premium je vítězem mezi ležáky. Patří jí Zlatá Pivní pečeť 2018

Degustátoři zpečetili kvalitu světlého ležáku Holba Premium a pasovali ho na...

Degustátoři zpečetili kvalitu světlého ležáku Holba Premium a pasovali ho na vítěze největší degustační soutěže Zlatá...

Najdete na iDNES.cz