Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Gurmánův miniprůvodce Japonskem – pití

  7:00aktualizováno  7:01
Japonsko dávno není jen země buddhistických chrámů, kde mniši miskou zeleného čaje zahánějí únavu při meditaci. Přiopilí manažeři v saku bloumající nočními ulicemi a skupinky mladých posedávající v barech u piva – i to jsou typické scénky z dovolené v Japonsku.

Gurmánův miniprůvodce Japonskem: pití | foto: Cestovní kancelář Go2

Cestovatel přicházející ze země s nejvyšší spotřebou piva na osobu i s největší koncentrací čajoven na světě – ano, z Česka – tak může právě v zemi vycházejícího slunce nalézt opravdový ráj.

Mezi čajem a Pepsi – nahlédnutí do nápojového lístku

Pivo, rýžové saké, ale také whisky patří mezi Japonci hojně konzumované nápoje, jejichž kvalita nadchne i zkušené gurmány. Nestřídmé pití alkoholu a limonád je důsledek vlivu euroamerické kultury, která na Japonsko masivně působí od konce 2. světové války. A podobně jako tradiční saké kleslo v žebříčku popularity i výroby za pivo a whisky, také čaj dnes musí konkurovat Coca-Cole a jiným nealko nápojům.

Zelený čaj matcha, saké a pivo byste během zájezdu do Japonska vynechat určitě neměli.

Je libo pivo s příchutí rýže?

Dostupnost piva nadprůměrné kvality vyvolá nadšení u většiny Čechů. Pivo patří v Japonsku k nejoblíbenějším nápojům napříč pohlavími i generacemi.

A nejenže se chuť japonského piva podobá a mnohdy vyrovná tomu našemu, v mnoha restauracích vám jej i náležitě načepují (počítejte však s vyšší cenou než za „lahváče“ či plechovku). Nenechte si ujít vynikající piva Sapporo a Asahi, při jehož výrobě se krom sladu používá též rýže, a dále pivo z minipivovarů, které, podobně jako v Česku, často kvalitativně předčí masovou a stejnorodou produkci velkých pivovarů.

Saké – rýžová pochoutka, které zvoní hrana

Portugalci mají portské, Francouzi šampus a Japonci saké. Nápoj s 10–15 % alkoholu vyráběný z rýže bývá servírován v malých keramických či dřevěných nádobách přezdívaných „čoko“ o objemu 5 cl. V chladných měsících se saké podává teplé, až kolem 50°C, v létě nejlépe chutná zastudena. K nejznámějším značkám patří Juyondai, přičemž cena za 0,5litrovou láhev kvalitního saké začíná na 500 Kč.

Saké proslavili mj. piloti kamikadze, kteří si jím připíjeli na kuráž. Ne všichni už vědí, že čínská obdoba tohoto moku z 5. století př. n. l. představuje nejstarší známý alkoholický nápoj v dějinách a že se saké výrobou (několikanásobná fermentace rýže) i chutí podobá více pivu nežli vínu.

Smutným faktem zůstává, že jeho popularita od 70. let 20. století klesá vlivem rostoucí spotřeby piva a whisky. Zatímco na počátku 20. století v Japonsku fungovalo asi 4 600 výroben, dnes jich je jen kolem tisícovky.

TIP: výraz saké označuje v japonštině alkohol obecně, a při objednávání rýžového saké své přání raději upřesněte výrazem nihonšu.

Gurmánův miniprůvodce Japonským pitím
Gurmánův miniprůvodce Japonským pitím

Tradiční japonská pochoutka - Sushi

Whisky, to je moje gusto!

Japonská whisky značek Suntory a Nikka se vyrovná slavnějším irským a skotským protějškům a postupně si získává světového uznání. V Japonsku ji lidé popíjejí často s vodou.

Sluší se dodat, že tvrdý alkohol Japoncům příliš nesvědčí. Vlivem genů jej totiž hůře odbourávají, o čemž se často přesvědčíte na vlastní oči... Láska k „ohnivé vodě“ je však evidentně silnější. Důkazem jsou i tzv. „včelí úly“ – populární nouzové noclehárny s úzkými komorami pro ty, kteří po popracovní schůzi s nadřízenými nezvládnou docestovat domů...

Království zeleného čaje

Rjokuča, tj. zelený čaj, si uhájil svůj význam a respekt, jimž se v Japonsku těší od 9. století, kdy se sem kultura pití čaje rozšířila z Číny. Zatímco buddhistickým mnichům po staletí pomáhal udržovat koncentraci při meditaci, dnešní turisty příjemně nabudí po náročném dni stráveném návštěvou památek.

Pro japonský zelený čaj je typické travnaté aroma, někdy přirovnávané k vůni moře. Čaj je silnější než nám známější, avšak v Japonsku minoritní černý čaj. Pije se horký i za studena, bez cukru či citronu. Typickým doplňkem je sladké čajové cukroví z rýžového těsta.

Čaj je nedílnou součástí přátelského i obchodního setkání, což pramení z tradice tzv. čajového obřadu. Jde o rituál, jenž sestává z pevně daných úkonů, včetně vypláchnutí úst, omytí rukou a samozřejmě velmi sofistikované přípravy a podávání čaje.

Zatímco s tradičním servírováním čaje se setkáte hlavně při návštěvě čajoven, na zelený čaj narazíte doslova na každém kroku – v restauracích i prodejních automatech.

Gurmánův miniprůvodce Japonským pitím

A které druhy čaje v Japonsku ochutnat?

Matcha – práškový čaj a bohatý zdroj vitamínů, antioxidantů i energie s podmanivou chutí, kterou rozpoznáte též v mnoha nanucích a cukrovinkách.

Sencha – nejrozšířenější japonský čaj s velmi silným aroma je k dostání v různé kvalitě.

Genmaicha – čaji smíchanému s praženou rýží se přezdívá „popcorn-tea“. Rýže původně chudším Japoncům nahrazovala nedostatečné množství čaje. Dnes patří k rozšířeným čajům, který chutná zvláště při jídle.

Základy etikety pití v Japonsku

Následující tipy vám pomohou vyhnout se nechtěnému přestupku vůči japonské etiketě a zákonům.

  • konzumace alkoholu je povolena starším 20 let,
  • zvolání „Kampai!“, tj. Na zdraví!, se pronáší při každém přípitku,
  • vzájemné dolévání sklenic mezi účastníky přátelského i obchodního setkání je velmi důležitou součástí etikety, ať už pijete z láhve či plechovky. Doplnění vlastní sklenice je naopak vnímáno jako projev skrblictví.
  • vody z kohoutku se nemusíte bát – na většině území je pitná,
  • čaj zdarma často dostanete v restauraci k jídlu,
  • Pocari Sweat a Calpis Water jsou nesycené nealko nápoje s ovocnou příchutí, které představují zajímavou i zdravější alternativu Coca-Coly či Spritu.
Gurmánův miniprůvodce Japonským pitím

Originální dovolená Japonsko se specialisty a českým průvodcem nejen za gastronomickými zážitky je nyní dostupnější než kdykoliv předtím. Vybírejte z připravených programů nebo si nechte vytvořit itinerář zájezdu na míru.

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Víte, kde se najíst kvalitně, rozmanitě, bez čekání a každý den jinak?

nabídka bistra

Český řetězec supermarketů a bister DELMART otevřel koncem ledna novou pobočku v obchodním centru Quadrio na Národní...

Špičková díla vystavuje Galerie KODL

Emil Filla - Zátiší k zamyšlení, vyvolávací cena 2 300 000 Kč

Nenechte si ujít květnovou výstavu 250 jedinečných uměleckých děl, která se uskuteční od 30. dubna do 26. května v...

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Nejjednodušší cestou, jak v současné době rostoucích cen elektřiny uspořit, je najít si vhodnou alternativu. Tedy...

Ideální čas proměnit váš sen o dokonalé koupelně ve skutečnost

Ideální čas proměnit Váš sen o dokonalé koupelně ve skutečnost

S příchodem jara nastává čas změn a nových začátků. Napadlo vás ale, že by změna vaší roky opotřebované koupelny mohla...

Keramika Soukup: rodinné impérium zrozené z vize a houževnatosti

Jak Český chřest obnovil tradici „buržoazní“ zeleniny

Příběh Keramiky Soukup připomíná „americký sen“. Jejímu majiteli se podařilo vybudovat prosperující podnik navzdory...

Další z rubriky

Získejte montované haly rychle, profesionálně a na klíč

Administrativní hala s výrobou Podolí

Více než 650 referenčních staveb vystavěla za 23 let své činnosti společnost MONT-KOVO spol. s r.o. z Břestu na...

Objevujete? Objevte Baskicko!

Objevujete? Objevte Baskicko!

Baskicko je zemí skvělých kuchařů, horalů, rybářů a v poslední době také turistů. Máte-li plné zuby konvenčních...

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Nejjednodušší cestou, jak v současné době rostoucích cen elektřiny uspořit, je najít si vhodnou alternativu. Tedy...

Najdete na iDNES.cz