Gurmánův miniprůvodce Japonskem – pití

  7:00aktualizováno  7:01
Japonsko dávno není jen země buddhistických chrámů, kde mniši miskou zeleného čaje zahánějí únavu při meditaci. Přiopilí manažeři v saku bloumající nočními ulicemi a skupinky mladých posedávající v barech u piva – i to jsou typické scénky z dovolené v Japonsku.

Gurmánův miniprůvodce Japonskem: pití | foto: Cestovní kancelář Go2

Cestovatel přicházející ze země s nejvyšší spotřebou piva na osobu i s největší koncentrací čajoven na světě – ano, z Česka – tak může právě v zemi vycházejícího slunce nalézt opravdový ráj.

Mezi čajem a Pepsi – nahlédnutí do nápojového lístku

Pivo, rýžové saké, ale také whisky patří mezi Japonci hojně konzumované nápoje, jejichž kvalita nadchne i zkušené gurmány. Nestřídmé pití alkoholu a limonád je důsledek vlivu euroamerické kultury, která na Japonsko masivně působí od konce 2. světové války. A podobně jako tradiční saké kleslo v žebříčku popularity i výroby za pivo a whisky, také čaj dnes musí konkurovat Coca-Cole a jiným nealko nápojům.

Zelený čaj matcha, saké a pivo byste během zájezdu do Japonska vynechat určitě neměli.

Je libo pivo s příchutí rýže?

Dostupnost piva nadprůměrné kvality vyvolá nadšení u většiny Čechů. Pivo patří v Japonsku k nejoblíbenějším nápojům napříč pohlavími i generacemi.

A nejenže se chuť japonského piva podobá a mnohdy vyrovná tomu našemu, v mnoha restauracích vám jej i náležitě načepují (počítejte však s vyšší cenou než za „lahváče“ či plechovku). Nenechte si ujít vynikající piva Sapporo a Asahi, při jehož výrobě se krom sladu používá též rýže, a dále pivo z minipivovarů, které, podobně jako v Česku, často kvalitativně předčí masovou a stejnorodou produkci velkých pivovarů.

Saké – rýžová pochoutka, které zvoní hrana

Portugalci mají portské, Francouzi šampus a Japonci saké. Nápoj s 10–15 % alkoholu vyráběný z rýže bývá servírován v malých keramických či dřevěných nádobách přezdívaných „čoko“ o objemu 5 cl. V chladných měsících se saké podává teplé, až kolem 50°C, v létě nejlépe chutná zastudena. K nejznámějším značkám patří Juyondai, přičemž cena za 0,5litrovou láhev kvalitního saké začíná na 500 Kč.

Saké proslavili mj. piloti kamikadze, kteří si jím připíjeli na kuráž. Ne všichni už vědí, že čínská obdoba tohoto moku z 5. století př. n. l. představuje nejstarší známý alkoholický nápoj v dějinách a že se saké výrobou (několikanásobná fermentace rýže) i chutí podobá více pivu nežli vínu.

Smutným faktem zůstává, že jeho popularita od 70. let 20. století klesá vlivem rostoucí spotřeby piva a whisky. Zatímco na počátku 20. století v Japonsku fungovalo asi 4 600 výroben, dnes jich je jen kolem tisícovky.

TIP: výraz saké označuje v japonštině alkohol obecně, a při objednávání rýžového saké své přání raději upřesněte výrazem nihonšu.

Gurmánův miniprůvodce Japonským pitím
Gurmánův miniprůvodce Japonským pitím

Tradiční japonská pochoutka - Sushi

Whisky, to je moje gusto!

Japonská whisky značek Suntory a Nikka se vyrovná slavnějším irským a skotským protějškům a postupně si získává světového uznání. V Japonsku ji lidé popíjejí často s vodou.

Sluší se dodat, že tvrdý alkohol Japoncům příliš nesvědčí. Vlivem genů jej totiž hůře odbourávají, o čemž se často přesvědčíte na vlastní oči... Láska k „ohnivé vodě“ je však evidentně silnější. Důkazem jsou i tzv. „včelí úly“ – populární nouzové noclehárny s úzkými komorami pro ty, kteří po popracovní schůzi s nadřízenými nezvládnou docestovat domů...

Království zeleného čaje

Rjokuča, tj. zelený čaj, si uhájil svůj význam a respekt, jimž se v Japonsku těší od 9. století, kdy se sem kultura pití čaje rozšířila z Číny. Zatímco buddhistickým mnichům po staletí pomáhal udržovat koncentraci při meditaci, dnešní turisty příjemně nabudí po náročném dni stráveném návštěvou památek.

Pro japonský zelený čaj je typické travnaté aroma, někdy přirovnávané k vůni moře. Čaj je silnější než nám známější, avšak v Japonsku minoritní černý čaj. Pije se horký i za studena, bez cukru či citronu. Typickým doplňkem je sladké čajové cukroví z rýžového těsta.

Čaj je nedílnou součástí přátelského i obchodního setkání, což pramení z tradice tzv. čajového obřadu. Jde o rituál, jenž sestává z pevně daných úkonů, včetně vypláchnutí úst, omytí rukou a samozřejmě velmi sofistikované přípravy a podávání čaje.

Zatímco s tradičním servírováním čaje se setkáte hlavně při návštěvě čajoven, na zelený čaj narazíte doslova na každém kroku – v restauracích i prodejních automatech.

Gurmánův miniprůvodce Japonským pitím

A které druhy čaje v Japonsku ochutnat?

Matcha – práškový čaj a bohatý zdroj vitamínů, antioxidantů i energie s podmanivou chutí, kterou rozpoznáte též v mnoha nanucích a cukrovinkách.

Sencha – nejrozšířenější japonský čaj s velmi silným aroma je k dostání v různé kvalitě.

Genmaicha – čaji smíchanému s praženou rýží se přezdívá „popcorn-tea“. Rýže původně chudším Japoncům nahrazovala nedostatečné množství čaje. Dnes patří k rozšířeným čajům, který chutná zvláště při jídle.

Základy etikety pití v Japonsku

Následující tipy vám pomohou vyhnout se nechtěnému přestupku vůči japonské etiketě a zákonům.

  • konzumace alkoholu je povolena starším 20 let,
  • zvolání „Kampai!“, tj. Na zdraví!, se pronáší při každém přípitku,
  • vzájemné dolévání sklenic mezi účastníky přátelského i obchodního setkání je velmi důležitou součástí etikety, ať už pijete z láhve či plechovky. Doplnění vlastní sklenice je naopak vnímáno jako projev skrblictví.
  • vody z kohoutku se nemusíte bát – na většině území je pitná,
  • čaj zdarma často dostanete v restauraci k jídlu,
  • Pocari Sweat a Calpis Water jsou nesycené nealko nápoje s ovocnou příchutí, které představují zajímavou i zdravější alternativu Coca-Coly či Spritu.
Gurmánův miniprůvodce Japonským pitím

Originální dovolená Japonsko se specialisty a českým průvodcem nejen za gastronomickými zážitky je nyní dostupnější než kdykoliv předtím. Vybírejte z připravených programů nebo si nechte vytvořit itinerář zájezdu na míru.

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Co muže více potěší nežli lahev nejoceňovanější whisky na světě?

Co muže více potěší nežli lahev nejoceňovanější whisky na světě?

Nejedna žena před Vánocemi přemýšlí, čím by potěšila svůj mužský protějšek. Přeci jenom – rozzářené mužské oči u...

Češi na internetu riskují a ztrácejí kontrolu nad svými online daty

Češi na internetu riskují a ztrácejí kontrolu nad svými online daty

Češi si na internetu se svými údaji počínají neopatrně, zjistili odborníci z Kaspersky Lab. Navíc skoro třetina rodičů...

Tato zima bude bez propadlých kanálů a výmolů

Tato zima bude bez propadlých kanálů a výmolů

Firma POKLOPSYSTEM s.r.o. přináší dobrou zprávu pro řidiče. V letošní zimě nemusí nikde být výmoly a propadlé nebo...

Jak na nejlepší řízky

Jak na nejlepší řízky

Štědrý den je den, kdy vrcholí všechny přípravy vánočních svátků. Dárky jsou koupené, zabalené, výzdoba je hotová,...

Skutečně dokonalé domácí kino už není utopie

Skutečně dokonalé domácí kino už není utopie

Sledování televize je pro většinu Čechů jedním z hlavních způsobů relaxace, a o Vánocích to platí dvojnásob. Jak...

Další z rubriky

Co muže více potěší nežli lahev nejoceňovanější whisky na světě?

Co muže více potěší nežli lahev nejoceňovanější whisky na světě?

Nejedna žena před Vánocemi přemýšlí, čím by potěšila svůj mužský protějšek. Přeci jenom – rozzářené mužské oči u...

Jaký dárek na poslední chvíli? Český projekt Darujpoukaz.cz pomůže

Jaký dárek na poslední chvíli? Český projekt Darujpoukaz.cz pomůže

Nový český start-up Darujpoukaz.cz přináší revoluci s výběrem dárků, a to formou v současné době velmi oblíbených...

Terasa U Zlaté studně se stala vítězem ankety Grand Restaurant 2019

Terasa U Zlaté studně se stala vítězem ankety Grand Restaurant 2019

V moderních prostorách showroomu Mercedes Forum Praha na Chodově se ve čtvrtek 29. listopadu uskutečnilo vyhlášení TOP...

Najdete na iDNES.cz