Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Gurmánův miniprůvodce Japonskem – jídlo

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Chystáte se na zájezd do Japonska a už teď přemýšlíte, jak se vypořádáte s gastronomickými nástrahami v podobě bizarních mořských příšer, jezení hůlkami nebo menu v japonštině? Následující rady a tipy vám pomohou zorientovat se při příchodu do japonské restaurace, v jídelním menu i na talíři. Stojí za nimi mnoho vlastních gastro-dobrodružství, ale i faux pas, kterým se budete moci vyhnout.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Zájezdy Japonsko | foto: Go2 s.r.o.

Kdo již v zemi vycházejícího slunce stoloval, ví, že kvalita, čerstvost a servírování ryb, mořských plodů či sushi, stejně jako požitek z prvotřídního servisu za menší mrazení v zádech rozhodně stojí.

Zájezdy Japonsko

Zájezdy Japonsko

Než vkročíte do restaurace

Jiný kraj, jiný mrav – toto rčení platí v Japonsku desetinásobně a právě u jídla si na něj vzpomenete možná nejčastěji.

Před vstupem do většiny restaurací se budete muset vyzout. Na to je dobré myslet dopředu, abyste se vyhnuli trapasu v podobě děravých či špinavých ponožek.

Dostatek hotovosti přijde vhod, ačkoli téměř všude zaplatíte kartou. Na rozdíl od Česka totiž dostanete 1 společnou účtenku, ať už stolujete sami, nebo ve skupině. Rozdělit se o útratu pak budete muset sami mezi sebou.

Zájezdy Japonsko

A kterou restauraci zvolit?

Mezi nejpopulárnější patří restaurace typu Izakaya s pestrou nabídkou jídel za dostupné ceny. Představují obdobu našich hospod s tím, že jsou navštěvované převážně v odpoledních hodinách. Oblíbené jsou též tradiční Sushi train, kde si oblíbenou delikatesu vybíráte sami z pojízdného pásu. V luxusnějších restauracích Ryotei můžete povečeřet vkleče na speciálních rohožích tatami a pochutnat si na nejčerstvějších lahůdkách, jako jsou sashimi, tempura, vyhlášená delikatesa fugu nebo hovězí wagyu – více o japonských jídlech čtěte níže.

Zájezdy Japonsko

Jak se neztratit a neztrapnit v japonské restauraci

Hned po vstupu budete pozdraveni úklonem, a to jak ze strany obsluhy, tak i kuchařů, neboť zdejší kuchyně nejsou skryty očím hostů jako u nás. Poté vás zpravidla vyzvou k sundání obuvi, popřípadě vám budou nabídnuty přezůvky. Podle počtu osob, který neváhejte gestikulovat s pomocí prstů na ruce, budete usazeni ke stolu. Může se jednat o stoly evropských rozměrů nebo tradiční nízké stolky, u nichž sedíte na tatami rohožích.

V některých restauracích si jídlo vybíráte s pomocí obrázků v menu, jinde volbou pokrmu na tabletu. Po stisknutí tlačítka na tabletu vám bude dané jídlo automaticky přineseno. Pakliže technika není k dispozici, využijte zvoneček či tradičního pokřikuSumimasen“ (Prosím!). Japonská pohotovost, s jakou k vám obsluha přikročí, vás příjemně překvapí, nováčky až zarazí.

Zájezdy Japonsko

Při stolování v japonské restauraci vám přijdou vhod tato doporučení:

  • fráze „Itadakimas” se pronáší před jídlem a vyjadřuje dík přírodě za její dar. Po stolování se sluší pronést obrat „Gočisósama dešita“, tj. poděkování za skvělý pokrm.
  • misky s polévkou a rýží mírně zvedejte k ústům, aby se vám lépe jedlo,
  • rýži nepolévejte sójovou omáčkou,
  • pokud jíte nudle, srkání je přípustné,
  • přinesený ručník slouží k utření rukou, ale ničeho jiného.

Spropitné v Japonsku není zvykem ani v restauracích, ani v obchodech. Platí se při odchodu u pokladny, přičemž dostanete jednu společnou účtenku.

Bez hůlek to nepůjde

Na evropský příbor během dovolené v Japonsku raději nespoléhejte. Ve většině restaurací jej zkrátka nebudou mít.

Základy jezení s hůlkami navíc zvládne každý – už proto, že většina pokrmů japonské kuchyně je tomuto náčiní přizpůsobena.

Zájezdy Japonsko

A jak tedy japonské hůlky správně používat?

  • hůlky uchopte ve třetině délky,
  • spodní hůlku držte mezi palcem a ukazováčkem, současně ji jemně opírejte o prsteníček,
  • vrchní hůlku přidržujte mezi palcem, ukazováčkem a prostředníčkem,
  • hůlky používejte pouze k nabírání jídla – míchání polévky je považováno za neslušné, zatímco zapichování do rýže je spojeno s pohřebními rituály, a u stolu naprosté tabu!

TIP: někteří turisté si raději zabalí na cestu vlastní příbor.

Co musíte v Japonsku ochutnat

Jet na zájezd do Japonska a nevyzkoušet místní speciality by byl hřích. Pojďme si představit některé vyhlášené pochoutky japonské kuchyně.

Standardní pokrmy

Sushi – syrové ryby srolované s rýží, ochucené octem a kořením si získaly srdce milionů labužníků po celém světě, Česko nevyjímaje. Vyšší kvalita a nižší ceny přimějí k ochutnání i ty nejzarputilejší odpůrce pojídání syrového rybího masa.

Sashimi – jemné plátky ze syrových ryb se sójovou omáčkou a wasabi si díky absenci zápachu a mistrovskému servírování zamilují i úplní nováčci ve světě japonské kuchyně.

Zájezdy Japonsko

Yakitori – grilované kuřecí kousky na bambusové jehle jsou jakousi obdobou nám známého ražniči. Typická vůně kuřete, sójové omáčky, koření šičimi i svařeného saké nenechá vaše chuťové buňky na pokoji zejména při procházkách ulicemi.

Zájezdy Japonsko
Zájezdy Japonsko

Gyoza – knedlíčky připravené na čínský způsob s mletým masem, zelím a cibulí jsou k dostání v různých variantách, vařené v páře nebo smažené.

Mořští ježci i smrtelně jedovatá ryba – japonská kuchyně pro otrlé

Ačkoli s tím na první pohled a po prvním ochutnání asi nebudete souhlasit, níže vybrané speciality jsou považovány za klenoty japonské kuchyně, stejně jako zdroj proslulé dlouhověkosti Japonců!

Uni – oblíbenou pochoutku z mořského ježka podávanou zasyrova a se sójovou omáčkou s wasabi vám rádi připraví ve většině restaurací.

Zájezdy Japonsko

Shirako – delikatesa z pohlavních sekretů ryb (treska, fugu, mořský ďas) bývá servírována s omáčkou ponzu nebo rýží a pochutnáte si na ní zejména na pobřeží a ostrově Kjúšú.

Fugu sashimi – pojídání syrových rybích plátků s ponzu omáčkou není jen gastronomickým, nýbrž i lehce adrenalinovým zážitkem. Ryba fugu totiž v orgánech obsahuje neurotoxin – látku 1 200násobně jedovatější než kyanid. Snad vás uklidní fakt, že kuchaři, kteří fugu sashimi připravují, musejí projít 2letým výcvikem a získat speciální licenci.

Originální zájezdy Japonsko nejen za gastronomickými zážitky připravuje cestovní kancelář Go2.

Autor:
Témata: Japonsko, Rýže, Zájezd

Komerční sdělení

Komerční sdělení je placená služba portálu zprávy.iDNES.cz, která měsíčně osloví 650 000 uživatelů. Další informace najdete ZDE

Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vysavač Miele opět zvítězil v dTestu.
Vysavač Miele opět zvítězil v dTestu

Spotřebiče Miele jsou pověstné svou špičkovou kvalitou, a proto se pravidelně objevují nejvyšších příčkách nejrůznějších testů po celém světě. Dalším z řady...  celý článek

Sparta získala nového oficiálního partnera University of New York in Prague.
Sparta získala nového oficiálního partnera University of New York in Prague

Sparta získala nového partnera, kterého jste mohli zaregistrovat na dresech mužského „A“ týmu. To však není vše, vedení University of New York in Prague se...  celý článek

Zbavte se pomalých videí na internetu jednou pro vždy. Máme pro vás trik.
Zbavte se pomalých videí na internetu jednou pro vždy. Máme pro vás trik

Dokáží vás při sledování filmů a videí na internetu pořádně vytočit rozostřený obraz a neustálé zasekávání? Zbavte se tohoto problémů rychle a jednoduše....  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.