Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor na výběr octa při zavařování a dochucování

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Kromě lihových octů, vhodných především pro nakládání, je k dochucování lepší použít octy ovocné. Mohou totiž mít na chuť a kvalitu jídel zásadní vliv.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Nepodceňujte výběr octa při zavařování. | foto: Bzenecký ocet

Ocet na zavařování vybírejte pečlivě

Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím sami vypěstujete nebo za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování, a s chutí do toho.

Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použila stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! Kde se stala chyba?

Rozdíl může být v octu

V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhla po tradičním českém octu. Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad.

Kvasný ocet z Bzence či Znojma se vyrábí již desítky let podle původní...

Kvasný ocet z Bzence či Znojma se vyrábí již desítky let podle původní receptury.

Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.

Na octu rozhodně nešetřete

Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může cenu okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit. Vyhněte se tedy raději rizikům a věřte chuti a vysoké kvalitě tradičních octů, ať se pro pár ušetřených haléřů nedočkáte zklamání z šedých a rozměklých okurek.

Který ocet vybrat pro zavařování a jaký použít k dochucování?

Ten 8% lihový je výborný především pro nakládání, například skvělých křupavých bzeneckých okurek – recept najdete zde.

Jako dochucovadlo však doporučujeme spíše kvalitní ovocné octy. Kapka ovocného octa může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. I malá trocha dodá výjimečnosti čerstvému ovocnému salátu, skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy.

Například vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného vína je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni. Klikněte a dozvíte se více.

Vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a...

Vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a marinád, zeleninovým pokrmům dodá nenapodobitelnou chuť ocet jablečný.

Nenapodobitelnou chuť salátům a zeleninovým pokrmům dodává jablečný ocet. Je charakteristický silnou a ostrou chutí, vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience.

Stále populárnější je i balsamikový ocet, vhodný právě nyní do sezonních salátů. Je vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano, svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Spoustu receptů na úžasné saláty, návodů na zavařování a nakládání, fígle pro ochucování a tipy ke zdobení naleznete zde.

Nejčtenější

Na druhém ročníku konference Výzvy pro Evropu vystoupí baronka Kishwer Falkner.
Na druhém ročníku konference Výzvy pro Evropu vystoupí baronka Kishwer Falkner

Institut pro politiku a společnost pořádá s partnery druhý ročník úspěšné mezinárodní konference Výzvy pro Evropu, která se uskuteční 25. září v...  celý článek

Minimalismus se podepisuje především na ikonickém kousku, kterým je rozhodně...
Talent a design pod křídly jedné značky

Česká módní značka Pietro Filipi si pro tvorbu svých kolekcí vybírá experty a profesionály ze svého oboru. Stojí si za tím, že velká přidaná hodnota produktu...  celý článek

Když vinylová podlaha nemusí být jen na podlaze.
Když vinylová podlaha nemusí být jen na podlaze

Napadlo vás někdy, že vinylová podlaha nemusí být jen na podlaze, ale můžete jí ozvláštnit také stěny. Vinylové dílce si rychle našly cestu do našich...  celý článek

Dlažba na balkoně, která přetrvá díky unikátní síle vláken flexibilních lepidel.
Dlažba na balkoně, která přetrvá díky unikátní síle vláken flexibilních lepidel

Balkony a terasy jsou mimořádně namáhané části domu. Kromě toho, že po nich chodíme, jsou vystaveny i povětrnostním vlivům. Díky vysoké zátěži a mnohokrát i...  celý článek

INPAP radí: Jak správně zabalit balík
INPAP radí: Jak správně zabalit balík

Provozujete e-shop a potýkáte se s neustálými reklamacemi ohledně špatně zabalených zásilek? Anebo zkrátka častěji posíláte balíky a nechcete, aby se obsah...  celý článek

Další z rubriky

Royal Dog Cider
Dopřejte si královskou porci jablek v moravském cideru

Cider, nízkoalkoholický nápoj, který vzniká kvašením, se u nás stal hitem posledních let. Je ideálním společníkem pro posezení v oblíbené hospůdce nebo baru,...  celý článek

Jaký styl učení má vaše dítě?
Jaký styl učení má vaše dítě?

Pamatujete, jakým způsobem jste si během svých školních let vždy všechno nejlépe „vtloukli do hlavy“? Každému vyhovuje jiný styl učení. Zjistěte, jak se vše...  celý článek

Podzimní rodinný víkend v Lisabonu
Užijte si podzimní rodinný víkend v Lisabonu

Lisabon patří k nejslunnějším městům v Evropě a právě teď na podzim je na jeho návštěvu ideální čas.  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě
Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě

Každá druhá žena si přeje mít vlasy jako vodopád. A tak následuje hodinová foukaná, nespočet pěn a sprejů na objem, drah... celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.