Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor na výběr octa při zavařování a dochucování

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Kromě lihových octů, vhodných především pro nakládání, je k dochucování lepší použít octy ovocné. Mohou totiž mít na chuť a kvalitu jídel zásadní vliv.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Nepodceňujte výběr octa při zavařování. | foto: Bzenecký ocet

Ocet na zavařování vybírejte pečlivě

Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím sami vypěstujete nebo za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování, a s chutí do toho.

Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použila stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! Kde se stala chyba?

Rozdíl může být v octu

V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhla po tradičním českém octu. Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad.

Kvasný ocet z Bzence či Znojma se vyrábí již desítky let podle původní...

Kvasný ocet z Bzence či Znojma se vyrábí již desítky let podle původní receptury.

Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.

Na octu rozhodně nešetřete

Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může cenu okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit. Vyhněte se tedy raději rizikům a věřte chuti a vysoké kvalitě tradičních octů, ať se pro pár ušetřených haléřů nedočkáte zklamání z šedých a rozměklých okurek.

Který ocet vybrat pro zavařování a jaký použít k dochucování?

Ten 8% lihový je výborný především pro nakládání, například skvělých křupavých bzeneckých okurek – recept najdete zde.

Jako dochucovadlo však doporučujeme spíše kvalitní ovocné octy. Kapka ovocného octa může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. I malá trocha dodá výjimečnosti čerstvému ovocnému salátu, skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy.

Například vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného vína je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni. Klikněte a dozvíte se více.

Vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a...

Vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a marinád, zeleninovým pokrmům dodá nenapodobitelnou chuť ocet jablečný.

Nenapodobitelnou chuť salátům a zeleninovým pokrmům dodává jablečný ocet. Je charakteristický silnou a ostrou chutí, vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience.

Stále populárnější je i balsamikový ocet, vhodný právě nyní do sezonních salátů. Je vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano, svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Spoustu receptů na úžasné saláty, návodů na zavařování a nakládání, fígle pro ochucování a tipy ke zdobení naleznete zde.


Nejčtenější

Nová platební metoda v kryptoměně Bitcoin

Nová platební metoda v kryptoměně Bitcoin

Společnost Pražská plynárenská se od června zařadila mezi společnosti, které se nebojí využívat nové technologie a svým...

Dá se při zařizování interiéru spolehnout na jediného partnera?

Luxusní prémiová kuchyně a sestava skříní HANÁK FOTO: HANÁK NÁBYTEK

A kde ho najít? Vyhněte se stresu, ztrátě času i špatným rozhodnutím a najměte jednoho spolehlivého dodavatele. Obraťte...

Fresh Corner expanduje na stanicích MOL i do měst

Fresh Corner expanduje na stanicích MOL i do měst

Fresh Corner nabízející řidičům příjemný prostor s kvalitní kávou a širokou nabídkou čerstvého občerstvení bylo dosud...

Dáváte školákům kapesné? Odbornice radí, jak na to

Dáváte školákům kapesné? Odbornice radí, jak na to

Se začátkem školního roku vyvstává ve většině rodin se školáky otázka kapesného. Měly by děti dostávat svoje peníze,...

Zelený čaj: účinný spalovač tuků a elixír mládí

Zelený čaj – účinný spalovač tuků a elixír mládí

Moderní žena pije zelený čaj. O moderní ženě, která si chce udržet štíhlou linii a být vitální, to platí dvojnásobně....

Další z rubriky

Zlatý dukát v kolíbce věští hojnost

dukát

Některé tradice, které se časem vytratily, se opět vrací. Víte třeba, že prvním darem, který miminko v kolébce po...

Zelený čaj: účinný spalovač tuků a elixír mládí

Zelený čaj – účinný spalovač tuků a elixír mládí

Moderní žena pije zelený čaj. O moderní ženě, která si chce udržet štíhlou linii a být vitální, to platí dvojnásobně....

Po padesátce muže trápí zvětšená prostata, odneseme to i my ženy

Po padesátce muže trápí zvětšená prostata, odneseme to i my ženy

Zvětšená prostata může ovlivnit kvalitu erekce a sebedůvěru mužů v intimní oblasti. Není tak problémem jen mužů, ale...

Najdete na iDNES.cz