Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor na výběr octa při zavařování a dochucování

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Kromě lihových octů, vhodných především pro nakládání, je k dochucování lepší použít octy ovocné. Mohou totiž mít na chuť a kvalitu jídel zásadní vliv.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Nepodceňujte výběr octa při zavařování. | foto: Bzenecký ocet

Ocet na zavařování vybírejte pečlivě

Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím sami vypěstujete nebo za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování, a s chutí do toho.

Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použila stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! Kde se stala chyba?

Rozdíl může být v octu

V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhla po tradičním českém octu. Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad.

Kvasný ocet z Bzence či Znojma se vyrábí již desítky let podle původní...

Kvasný ocet z Bzence či Znojma se vyrábí již desítky let podle původní receptury.

Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.

Na octu rozhodně nešetřete

Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může cenu okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit. Vyhněte se tedy raději rizikům a věřte chuti a vysoké kvalitě tradičních octů, ať se pro pár ušetřených haléřů nedočkáte zklamání z šedých a rozměklých okurek.

Který ocet vybrat pro zavařování a jaký použít k dochucování?

Ten 8% lihový je výborný především pro nakládání, například skvělých křupavých bzeneckých okurek – recept najdete zde.

Jako dochucovadlo však doporučujeme spíše kvalitní ovocné octy. Kapka ovocného octa může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. I malá trocha dodá výjimečnosti čerstvému ovocnému salátu, skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy.

Například vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného vína je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni. Klikněte a dozvíte se více.

Vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a...

Vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a marinád, zeleninovým pokrmům dodá nenapodobitelnou chuť ocet jablečný.

Nenapodobitelnou chuť salátům a zeleninovým pokrmům dodává jablečný ocet. Je charakteristický silnou a ostrou chutí, vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience.

Stále populárnější je i balsamikový ocet, vhodný právě nyní do sezonních salátů. Je vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano, svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Spoustu receptů na úžasné saláty, návodů na zavařování a nakládání, fígle pro ochucování a tipy ke zdobení naleznete zde.


Nejčtenější

Sledujte šlágr jara Plzeň – Sparta živě na TV Tipsport a vsaďte si

Sledujte šlágr jara Plzeň – Sparta živě na TV Tipsport a vsaďte si

Kdo zvládne lépe šlágr jara? Sázkaři věří spíš Spartě a Plzeň tak bude po dlouhé době v neděli v roli outsidera....

Víte, kde se najíst kvalitně, rozmanitě, bez čekání a každý den jinak?

nabídka bistra

Český řetězec supermarketů a bister DELMART otevřel koncem ledna novou pobočku v obchodním centru Quadrio na Národní...

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Ostatní zdražují, my držíme ceny

Nejjednodušší cestou, jak v současné době rostoucích cen elektřiny uspořit, je najít si vhodnou alternativu. Tedy...

Keramika Soukup: rodinné impérium zrozené z vize a houževnatosti

Jak Český chřest obnovil tradici „buržoazní“ zeleniny

Příběh Keramiky Soukup připomíná „americký sen“. Jejímu majiteli se podařilo vybudovat prosperující podnik navzdory...

Ideální čas proměnit váš sen o dokonalé koupelně ve skutečnost

Ideální čas proměnit Váš sen o dokonalé koupelně ve skutečnost

S příchodem jara nastává čas změn a nových začátků. Napadlo vás ale, že by změna vaší roky opotřebované koupelny mohla...

Další z rubriky

Léčebné lázně Bohdaneč: prosluli jsme léčbou pohybového ústrojí

Léčebné lázně Bohdaneč: prosluli jsme léčbou pohybového ústrojí

Lázně Bohdaneč v léčbě pohybového ústrojí dosahují vynikajících výsledků. Mimořádnou pověst si vybudovaly například u...

Kdy je potřeba pleť hydratovat?

Kyselina hyauronová - gel (154 Kč)

Jednoduše řečeno, neustále a v každém věku, ale jak na to správně? Udržet si zdravě vypadající pleť nebývá jednoduché....

Levné surfování na internetu se SAZKAmobilem

Levné surfování na internetu se SAZKAmobilem

Nejférovější operátor na českém trhu SAZKAmobil přichází s řadou novinek, díky kterým získají klienti například více...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz