iDNES.cz

Šlechtíme zeleninu s chutí již třicet let

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Rajčata, papriky, cibule, česnek, kedlubny a další druhy zeleniny jsou oblíbenou a nepostradatelnou součástí jídelníčku. Aby se však dostaly uvařené až na kuchyňské stoly nebo čerstvé jako příloha ke grilovaným masům a sýrům, musí je někdo vypěstovat.

Šlechtíme zeleninu s chutí již třicet let | foto: MORAVOSEED CZ a.s.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ještě před tím je však potřeba k nim zajistit osivo. A to je právě doména a hlavní poslání ryze české šlechtitelské firmy Moravoseed CZ a.s., která letos slaví 30 let své šlechtitelské činnosti. Tato tradice však sahá ještě dál. Mnohé naše odrůdy zeleniny mají svůj základ z dob po druhé světové válce. České odrůdy přitom mají vynikající jméno nejen u nás, ale i v zahraničí. Šlechtitelé v Moravoseedu se starají zejména o to, aby udržovali v požadované kvalitě stávající odrůdy zeleniny, ale hlavně také šlechtili nové, které jsou odolnější vůči chorobám a škůdcům, čímž se snižuje potřeba používání chemických přípravků na jejich ochranu, a to při zachování skvělé chuti.

Česká zelenina má světové jméno

V uceleném sortimentu Moravoseedu se nachází přes 450 odrůd zeleniny. Šlechtíme v českých podmínkách a nové odrůdy testujeme v různých oblastech Česka i zahraničí, abychom tak zajistili jejich výslednou stabilitu, výnos a odolnost proti nejrůznějším vlivům. Dodáváme osivo českým zemědělcům, zahraničním firmám, ale také naše semínka v hobby baleních nakupují drobní zahrádkáři a lidé, kteří mají zájem vypěstovat si doma na zahradě nebo na balkóně vlastní chutnou a zdravou zeleninu. Kromě vlastního e-shopu na www.moravoseed.cz lze pořídit naše barevné sáčky také v široké síti hobby marketů nebo ve specializovaných zahrádkářských prodejnách a zahradních centrech. Drobní pěstitelé už tak velmi dobře znají a vyhledávají Hobby sérii Moravoseed CZ a.s. V širokém sortimentu nalezneme i osivo okrasných a aromatických rostlin a bylinek, které pocházejí od renomovaných zahraničních i tuzemských dodavatelů. Za zmínku také jistě stojí stabilní nabídka české česnekové sadby, kterou v rostoucím trendu každoročně dodáváme na trh.

Jedním z úkolů šlechtitelů je také udržovat stávající odrůdy

Pro všechny odrůdy průběžně probíhá i udržovací šlechtění, aby zůstaly zachovány požadované vlastnosti a nedocházelo při nekontrolovaných přesevech během let k jejich k postupné degradaci. Příroda má přirozeně ráda rozmanitost, což by jednotlivé odrůdy degradovalo a snižovalo by to jejich užitné vlastnosti. Naším úkolem je, aby například zelí vyšlechtěné v roce 1939 vypadalo i v roce 2021 stále stejně. To je udržovací šlechtění v pravém smyslu, které musí probíhat ve všech renomovaných šlechtitelských firmách nepřetržitě.

Šlechtíme zeleninu s chutí již třicet let
Šlechtíme zeleninu s chutí již třicet let
Šlechtíme zeleninu s chutí již třicet let

Spotřebitelé se nemusí obávat GMO odrůd

Někteří mylně zaměňují za GMO hybridní odrůdy označené příznakem F1. V celé Evropě, tedy i v České republice v zelenině nenalezneme odrůdy GMO – geneticky modifikovaný organismus. Přitom F1 hybridní odrůdy vznikají pouze běžným, ale cíleným opylováním dvou samostatných odrůd/linií a výsledkem jsou spojené vlastnosti těchto rodičovských linií, jako je dobrá výnosnost, lepší odolnost vůči škůdcům i výkyvům počasí a v neposlední řadě to nejdůležitější, což jsou lepší nutriční a chuťové vlastnosti.

Chuť „až“ na prvním místě

Šlechtíme zeleninu s chutí již třicet let

Samotná chuť jednotlivých odrůd je jedním z hlavních parametrů v Moravoseedu pro uvedení nové odrůdy na trh. Dříve jsme se na trhu setkávali s upřednostňováním skladovacích parametrů na úkor těch chuťových, což bylo a možná dnes ještě je nejmarkantnější u rajčat nabízených celoročně v marketech. Chuťové a nutriční vlastnosti jsou však nejpodstatnější užitnou hodnotou pro konzumenty zeleniny. Proto v Moravoseedu pravidelně skupinově degustujeme ročně desítky nových variant rajčat, ale i paprik, okurek, salátů, mrkví a další zeleniny. Na špičku mezi zeleninovými labužníky se tak dostala tyčková datlová rajčata Mandat F1, fialová ředkvička Viola, mini skleníková okurka Kalimero F1 a mnoho dalších skvělých odrůd, ke kterým již nyní vybíráme na našich šlechtitelských stanicích další novinky.

Kvalitní osivo je základem úspěchu

Veškerá osiva dnes musejí procházet nejen rutinními testy klíčivosti a čistoty, ale i náročnými testy zdravotního stavu, které probíhají ve specializovaných laboratořích často i pomocí metod PCR. Stejně tak jsou kromě běžných vegetačních zkoušek na odrůdovou pravost testována vybraná osiva molekulárními metodami v laboratoři. V Moravoseedu tak máme možnost zjistit, zda je osivo odrůdově v pořádku prakticky ihned po dovozu. Díky instalovaným moderním a ekologicky šetrným technologiím na bázi horké vody (HWT – hot water treatment), horkého vzduchu (HAT – hot air treatment) a ozonizované vody (O3WT – ozonated water treatment) je možná šetrná dezinfekce osiv od houbových a bakteriálních chorob, ale také drobných roztočů či dalších hmyzích škůdců. Finální úpravy jsou potom prováděny na nejmodernější verzi optického třídiče osazeného kamerami s vysokým rozlišením. Opticky lze z osiva vyseparovat prakticky jakékoliv příměsi, u kterých běžné čističky dávno nestačí.

Šlechtíme zeleninu s chutí již třicet let
Šlechtíme zeleninu s chutí již třicet let
Šlechtíme zeleninu s chutí již třicet let

Nejoblíbenější zelenina jsou papriky, rajčata a okurky

Pokud bychom měli sestavit žebříček nejoblíbenější zeleniny, na prvních místech budou papriky, rajčata, okurky a hned za nimi saláty, cibule, mrkve, kedlubny nebo ředkvičky. Toto složení je vlastně základem pro většinu zeleninových salátů. Pěstování zeleniny je pro mnohé koníček a vlastně i životní styl, který znovu objevují i mladší generace. Výsledkem je vlastnoručně vypěstovaná zdravá a chutná zelenina pro rodinu i známé. Ti nejšikovnější potom zvládají i její zpracování a konzervaci, aby měli výsledky svého pěstování k dispozici i v zimním období, vlastně tedy po celý rok.

Stejně jako je tu pro vás po celý rok i Moravoseed CZ a.s.

MORAVOSEED CZ a.s.
Mušlov 1701/4, 69121 Mikulov
Tel.: +420 519 510 252
E-mail: office@moravoseed.cz
Web: www.moravoseed.cz

Šlechtíme zeleninu s chutí již třicet let
zpět na článek