Doporučujeme

Zdravé oleje: čím vám prospěje dýňový a čím sezamový

Jsou nezbytnou součástí teplé i studené kuchyně. Podívejte se s námi na to, co je dobré vědět o rostlinných olejích.

Získávají se z jader, semen, z ořechů a plodů bohatých na tuky už celá tisíciletí. Mechanickou cestou vznikají oleje lisované za studena, takzvané panenské. Narozdíl od rafinovaných olejů, které se vyrábějí za použití tepla a pak se čistí, zůstávají v panenských olejích zachované všechny typické chutě, aromata a vitaminy. Nejsou však odolné vůči vyšším teplotám, a tak by se měly používat jen ve studené kuchyni.

Co umí klasické druhy

Skoro každý den použijeme některý z nich do nadýchaného třeného těsta, k usmažení zlatavých řízků nebo do salátové zálivky.

Dávkování: Oleje s výraznou chutí přidávejte jen opatrně, protože mohou být vnímány velmi intenzivně. Zde platí, že méně je více! 

Likvidace: Použitý olej nesplachujte do výlevky, protože pak dochází k zanesení odpadových trubek. Vychladlý olej raději zlikvidujte s běžným směsným odpadem. 

avokádo, recepty, ilustrace

Avokádový

Získává se z dužiny zralých plodů a může být zakalený. Zahřívat se může až na 240 °C, proto je vhodný i na smažení. Jeho ovocně oříšková chuť zvýrazní pokrmy z ryb, polévky, saláty i dipy. Přidává se i do marinád, na grilovaná jídla, a jako zálivka těstovin. 

Použitý zevně regeneruje povadlou pleť, klidní akné a lupénku. Jako vlasový zábal posílí vlasovou pokožku a zacelí roztřepené vlasy.

ilustrační snímek

Olivový

Chutná podle země svého původu a druhu někdy jemně ovocně, jindy je intenzivnější, i celkem ostrý. Výborně se kombinuje s těstovinami a zeleninou, je vhodný na grilování, do pesta a salátových dipů. Jednoduché nenasycené mastné kyseliny z olivového oleje pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, podporují imunitu a mají protizánětlivé účinky a netloustne se po něm. 

Olivový olej osvěží a ochrání naši pokožku, stejně tak ošetří kožené oblečení, boty a kabelky, vyleští nerezové předměty.

K získání jednoho litru čistého arganového oleje je potřeba 30 kilogramů plodů...

Arganový

Je to vzácná specialita, která se připravuje z pecek plodů argánie trnité. Tyto stromy rostou pouze v Maroku. Arganový olej dodává teplým těstovinovým pokrmům, ale třeba i pomazánkám oříškovou příchuť s kouřovým přídechem. 

Zevně vyživí pokožku, nehty i vlasy, zabraňuje vzniku vrásek a strií, u ošetří akné i ekzémy.

ilustrační snímek

Sezamový

Už jen několik kapek dodá jídlu nádech Asie. Světlý olej z nepražených semínek je méně aromatický než ten tmavý, připravený z pražených sezamových semen. Chuťově propůjčuje masu, rybám, zelenině a salátovým marinádám oříškové aroma. 

Podporuje trávení a zklidňuje žlučník, podporuje procesy v játrech. Zevně posílí lámající se nehty, vlasy, hojí poranění.

ilustrační snímek

Dýňový

Tmavě zelený olej z pražených dýňových semínek je pikantní a výrazný. Stačí ho přidat jen trošku a dodá výjimečnou příchuť pokrmům z brambor, krémovým polévkám, ba dokonce i zmrzlině. 

Řeší problémy s vysokým cholesterolem, kožní problémy, urychluje hojení ran.

Kokosový olej využijete na nespočet možností. Když zrovna budete mít svůj...

Kokosový

Tento tuk je mimořádně odolný vůči vysokým teplotám, a hodí se proto na smažení a fritování pokrmů. Čokoládové polevě na moučnících dodá perfektní lesk. Navzdory vysokému podílu nenasycených mastných kyselin nezvyšuje hladinu cholesterolu. Obsahuje vitaminy B a E a je dobře stravitelný. 

Má pozitivní vliv na cévní systém, předchází infarktu srdce a posiluje obranné síly organismu. Zevně hydratuje pokožku, chrání ji před mrazem. Olejový zábal na vlasy je vyživí, posílí a dodá jim lesk.

Vlašské ořechy

Ořechový

Ten z vlašských ořechů se využívá pouze za studena. Výborně se hodí k bramborám na loupačku, sýrům nebo do salátů. Obzvlášť lahodný je v kombinaci se sladkými jídly, jako je zmrzlina, ovoce či jemné pečivo. 

Má vysoký obsah vápníku, železa, manganu, jódu a zinku, posiluje imunitu, je výborný na udržení zdravé mikroflóry ve střevech.

ilustrační snímek

Řepkový

Zastudena lisovaný olej má lehce oříškovou příchuť a nejlépe se hodí do salátů, dipů a grilovacích marinád. Žádný jiný rostlinný tuk nemá tak vyvážený poměr mastných kyselin, proto je řepkový olej nanejvýš prospěšný pro srdce a krevní oběh. 

Podporuje trávení a stolici, detoxikuje organismus. Kromě toto se s ním dá velmi dobře smažit a péct. Je odolný vůči přepálení až do 215 °C.

Slunečnice

Slunečnicový

Díky své jemné a nevtíravé chuti se přidává do všech jídel, sladkých i slaných. Hodí se dobře nejen na dušení, pečení a vaření, ale výborný je také do majonézy či do těsta na koláče. Na smažení se příliš nehodí, protože jeho teplotní odolnost je jen něco okolo 180 °C. 

Díky mimořádně vysokému obsahu vitaminu E je jeho častá konzumace prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob, hlídá cholesterol. Prospívá naší imunitě i nervovému systému, hodí se na masáže.


  • Vybrali jsme pro Vás