Získávají se z jader, semen, z ořechů a plodů bohatých na tuky už celá tisíciletí. Mechanickou cestou vznikají oleje lisované za studena, takzvané panenské. Narozdíl od rafinovaných olejů, které se vyrábějí za použití tepla a pak se čistí, zůstávají v panenských olejích zachované všechny typické chutě, aromata a vitaminy. Nejsou však odolné vůči vyšším teplotám, a tak by se měly používat jen ve studené kuchyni.
Co umí klasické druhySkoro každý den použijeme některý z nich do nadýchaného třeného těsta, k usmažení zlatavých řízků nebo do salátové zálivky. Dávkování: Oleje s výraznou chutí přidávejte jen opatrně, protože mohou být vnímány velmi intenzivně. Zde platí, že méně je více! Likvidace: Použitý olej nesplachujte do výlevky, protože pak dochází k zanesení odpadových trubek. Vychladlý olej raději zlikvidujte s běžným směsným odpadem. |
Avokádový
Získává se z dužiny zralých plodů a může být zakalený. Zahřívat se může až na 240 °C, proto je vhodný i na smažení. Jeho ovocně oříšková chuť zvýrazní pokrmy z ryb, polévky, saláty i dipy. Přidává se i do marinád, na grilovaná jídla, a jako zálivka těstovin.
Použitý zevně regeneruje povadlou pleť, klidní akné a lupénku. Jako vlasový zábal posílí vlasovou pokožku a zacelí roztřepené vlasy.
Olivový
Chutná podle země svého původu a druhu někdy jemně ovocně, jindy je intenzivnější, i celkem ostrý. Výborně se kombinuje s těstovinami a zeleninou, je vhodný na grilování, do pesta a salátových dipů. Jednoduché nenasycené mastné kyseliny z olivového oleje pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, podporují imunitu a mají protizánětlivé účinky a netloustne se po něm.
Olivový olej osvěží a ochrání naši pokožku, stejně tak ošetří kožené oblečení, boty a kabelky, vyleští nerezové předměty.
Arganový
Je to vzácná specialita, která se připravuje z pecek plodů argánie trnité. Tyto stromy rostou pouze v Maroku. Arganový olej dodává teplým těstovinovým pokrmům, ale třeba i pomazánkám oříškovou příchuť s kouřovým přídechem.
Zevně vyživí pokožku, nehty i vlasy, zabraňuje vzniku vrásek a strií, u ošetří akné i ekzémy.
Sezamový
Už jen několik kapek dodá jídlu nádech Asie. Světlý olej z nepražených semínek je méně aromatický než ten tmavý, připravený z pražených sezamových semen. Chuťově propůjčuje masu, rybám, zelenině a salátovým marinádám oříškové aroma.
Podporuje trávení a zklidňuje žlučník, podporuje procesy v játrech. Zevně posílí lámající se nehty, vlasy, hojí poranění.
Dýňový
Tmavě zelený olej z pražených dýňových semínek je pikantní a výrazný. Stačí ho přidat jen trošku a dodá výjimečnou příchuť pokrmům z brambor, krémovým polévkám, ba dokonce i zmrzlině.
Řeší problémy s vysokým cholesterolem, kožní problémy, urychluje hojení ran.
Kokosový
Tento tuk je mimořádně odolný vůči vysokým teplotám, a hodí se proto na smažení a fritování pokrmů. Čokoládové polevě na moučnících dodá perfektní lesk. Navzdory vysokému podílu nenasycených mastných kyselin nezvyšuje hladinu cholesterolu. Obsahuje vitaminy B a E a je dobře stravitelný.
Má pozitivní vliv na cévní systém, předchází infarktu srdce a posiluje obranné síly organismu. Zevně hydratuje pokožku, chrání ji před mrazem. Olejový zábal na vlasy je vyživí, posílí a dodá jim lesk.
Ořechový
Ten z vlašských ořechů se využívá pouze za studena. Výborně se hodí k bramborám na loupačku, sýrům nebo do salátů. Obzvlášť lahodný je v kombinaci se sladkými jídly, jako je zmrzlina, ovoce či jemné pečivo.
Má vysoký obsah vápníku, železa, manganu, jódu a zinku, posiluje imunitu, je výborný na udržení zdravé mikroflóry ve střevech.
Řepkový
Zastudena lisovaný olej má lehce oříškovou příchuť a nejlépe se hodí do salátů, dipů a grilovacích marinád. Žádný jiný rostlinný tuk nemá tak vyvážený poměr mastných kyselin, proto je řepkový olej nanejvýš prospěšný pro srdce a krevní oběh.
Podporuje trávení a stolici, detoxikuje organismus. Kromě toto se s ním dá velmi dobře smažit a péct. Je odolný vůči přepálení až do 215 °C.
Slunečnicový
Díky své jemné a nevtíravé chuti se přidává do všech jídel, sladkých i slaných. Hodí se dobře nejen na dušení, pečení a vaření, ale výborný je také do majonézy či do těsta na koláče. Na smažení se příliš nehodí, protože jeho teplotní odolnost je jen něco okolo 180 °C.
Díky mimořádně vysokému obsahu vitaminu E je jeho častá konzumace prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob, hlídá cholesterol. Prospívá naší imunitě i nervovému systému, hodí se na masáže.