Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva stejné bůčky, dvě rozdílné chuti. Kuchaři čarovali na grilu

Zauzený přírodní bůček s bylinkami, dobrou solí a pepřem nebo experimentální úprava boku s japonskou omáčkou teriyaki? Dva zkušení kuchaři Martin Kortus a Michal Zámečník opět spojili síly, aby v keramickém grilu typu kamado vytvořili z vepřového boku dvě zcela rozdílné chutě.

Grilovat bůček není zase až tak obvyklé, ale kuchaři se snažili ukázat, že ugrilovat ho ve velkém kusu je snadné. Zatímco Michal Zámečník rád experimentuje a má rád asijské chutě, Martin Kortus spoléhá na minimum koření a tak dal přednost „české“ variantě, ve které nesmí chybět česnek.

Raději bez kostí

Kilo vepřového boku se snažte koupit již bez kostí, rychleji se udělá, a pohodlněji se krájí. Zakoupený bůček rozkrojte na dvě stejně velké části a sundejte z něho kůži. Při grilování by mohla ztvrdnout a při konzumaci by byla nepříjemná. 

Postup krok za krokem

Technik, jak sundat kůži, je hned několik, postačí malý nožík. Přední částí nože řízněte pod kůži, kterou postupně odřezávejte. Druhou rukou si kůži přidržujte. 

Nebojte se říznout i mimo tuk do masa. Důležité je, aby na mase zůstala dostatečná tuková vrstva, do které nožem nařežete rastr až k masu, aby se tuk mohl v grilu hezky vypotit. Nezapomeňte, že tuk je nositelem chuti a speciálně vepřové maso je trošičku nasládlé a musí se trochu více nasolit.

Tymián, česnek a omáčka

Martin Kortus použil čerstvý rozmarýn, dva stroužky česneku a kvalitní mořskou sůl z Mallorcy Sa Sall. Rozmarýn nasekal velmi najemno, stejně tak česnek. 

Pošlete fotku a recept z grilu a vyhrajte

Kuře pečené společně s přílohou

Zúčastněte se soutěže o pět grilovacích pečetí, grilovací rukavice a zástěry. Napište recept a pošlete fotografie z grilovačky. Kompletní informace najdete zde.

„Tvrdé bylinky se na maso dávají vždy na začátku, aby stihly povolit. A když se používají měkké bylinky jako třeba bazalka tak se dávají zase nakonec, aby v nich zůstalo jejich aroma,“ doplnil jeho kolega Michal Zámečník. 

„Pro ty, co mají lehčí žaludek, se z česneku vyndává klíček, speciálně, když česnek používáte zasyrova. Pokud ho tepelně upravíte, tak klíček nevadí,“ upozorňuje Kortus. 

Nasekaný rozmarýn je pak potřeba důkladně promíchat s nasekaným česnekem a vytvořit z nich pastu, kterou je potřeba lžicí vetřít do mřížky nakrojeného boku. 

„A protože ho budeme udit, což je delší proces, veškeré chutě se stihnou dostatečně natáhnout do masa,“ dodává zkušený lektor vaření.

Michal Zámečník stejně nasolené maso navíc opepřil a namarinoval japonskou omáčkou teriyaki (ve vyhledávačích ji najdete i pod názvem terijaki).

K bůčku si připravil thajský zelný salát, na který bude potřeba hlávkové zelí, mrkev a zázvor. 

Vše se nastrouhá, zalije rybí omáčkou a zelenina se důkladně promačká. Lehce osladíte cukrem a přidáte sezamový olej. Nakonec dochutíte citronovou šťávou, která salát dokonale odlehčí. 

Jako náhradu lze použít vinný ocet. Citron i vinný ocet nabourají tuk, a jídlo je pak mnohem lépe stravitelnější.

Griluje se velmi pomalu

Zapalte gril, do kterého nasypte pelety na uzení – kuchaři tentokrát použili s vůní oregana. Do rozpáleného grilu vložte tlumič (konvektor), abyste zabránili přímému kontaktu ohně s grilovanou surovinou, a vložte do něho připravené boky, které pak pomalu uďte. 

Teplotu grilu se snažte držet mezi 80 až 110 stupni Celsia. Tímto způsobem je třeba udit asi tři hodiny, dokud nedosáhnete vnitřní teploty masa 78 stupňů Celsia. 

Pokud chcete mít opravdovou jistotu, že bok je uvnitř správně udělaný, použijte teplotní sondu měřící teplotu v mase. Některé modely jsou propojeny s chytrým telefonem, takže jakmile se dosáhne požadovaná teplota, telefon vás upozorní.

Maso nakrájené na tenké plátky můžete začít ihned podávat. Stejně tak po jeho vystydnutí ho můžete dát do lednice a chodit mlsat několik dní.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Marinovaný losos s asijskou omáčkou a jasmínovou rýží

VIDEO Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

Vinná klobása a italská salsiccia jsou sestry. Vyrobte je zgruntu od střívka

Na grilu obojí klobásy připravíte úplně stejně.

VIDEO V Česku nesmí o Vánocích na svátečním stole chybět tradiční vinná klobása, v Itálii zase jejich...

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...