Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zavařování je stále v kurzu

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Uchovávání potravin jako konzervace masa, sterilování ovoce, zeleniny a lesních plodů jsou užívané hospodyněmi již po staletí z hospodárných i zdravotních důvodů. Heslem „vím, co jím“ se řídí stále více lidí. Kvalitní suroviny přece stojí za uchování, tak se inspirujte!

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Zavařování stále v kurzu | foto: PLASTY-KO s. r. o.

I když dnes nechováme užitková domácí zvířata v takové míře, stále máme příležitost se dostat k těmto zdrojům kvalitního masa včetně ryb. Kromě uzeného je ale velice chutné a zdravé sterilované maso. Pokud spěcháme s přípravou oběda či večeře, je to ideální volba.

Domácí ovoce a zelenina nebo lesní plody mají mnoho vitamínů a lahodnou chuť, kterou si můžeme dopřát po celý rok. Zmrazování je sice vhodné, ale málokdo má k dispozici tolik místa v mrazáku, kolik chce. Zavařování nebo sterilování je tak nejvhodnějším způsobem uchování těchto cenných potravin.

Další využívané typy konzervace ovoce a zeleniny je proslazování, i v kombinaci s alkoholem (broskve nebo višně v brandy a cukru), kvašení (kysané zelí nebo okurky) či sušení (tradiční jsou křížaly z jablek, hrušky a švestky). Nedoceněné jsou domácí dětské výživy, povidla nebo třeba mošty. Téměř zapomenutá je konzervace zeleniny některými způsoby, i přesto, že český česnek v solném nálevu, kopr v octovém nálevu nebo zavařené kvašáky bychom určitě ocenili po celý rok. Cennou surovinou jsou i houby, které můžeme konzervovat několika způsoby. Nejoblíbenější je sterilace hub v sladkokyselém nálevu nebo vlastní šťávě. Houby v octě jsou další možností uchování tolik specifické chuti.

Zavařování stále v kurzu

Nejrozšířenější je ale sterilování. Pro něj můžeme použít zavařovací hrnec po babičce nebo nový pozinkovaný, ale na trhu jsou už i moderní „hrnce“ na elektřinu s nastavením teploty a času, kde se obejdete bez neustálého hlídání. V dnešní době nejsou v obchodech jen sklenice Omnia, ale i sklenice Twist s otočnými uzávěry, velkoobjemové sklenice Pano a samozřejmě také zavařovací víčka. Někdy udiví i zajímavé tvary sklenic vhodné na med, výživu i džemy v malých dávkách. Okrasné sklenice a hermetické dózy s patentovým uzávěrem, které používaly naše babičky a zachovaly se téměř po staletí, jsou opět moderní. Abychom si usnadnili tuto záslužnou práci, je vhodná nálevka k plnění sklenic nebo zavařovací kleště na vyndávání sklenic.

Zavařování stále v kurzu

Pomůcek na zavařování a velké množství zavařovacích sklenic je na trhu dost, ale ne vždy je můžeme najít na jednom místě tak, abychom si mohli vybrat. V kamenném obchodě i na e-shopu HERMES  je nabídka dostatečná a po celý rok si vyberete vše, co jen budete ke konzervování svých oblíbených potravin potřebovat.

www.hermes.cz

Autor:

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.