Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Víte, jak správně opékat špekáček?

  7:00aktualizováno  7:00
Zná ho asi každý, krásný buclatý špekáček se specifickou masovou vůní. Opékali jsme jej na školních výletech, na dovolených nebo doma u táboráku. Postupem času jej ale začaly zastupovat různé grilované pochoutky. Špekáček si své místo ale dokázal přesto udržet.

Víte, jak správně opékat špekáček? | foto:  VÁHALA a spol. s r.o.

Věděli jste, že špekáček se poprvé objevil na Jubilejní zemské výstavě v Praze v roce 1891? Hned po první ochutnávce se stal oblíbenou pochoutkou a postupem času také fenoménem, který táboráky provázel. Sám název by mohl napovídat, je jeho označení vyplývá z jeho tloušťky, což je ovšem omyl. Ačkoli je špekáček v průměru širší než je tomu u ostatních párků, jeho název je odvozen od jeho složení. Pravý špekáček by se totiž měl skládat z vepřového a hovězího masa a z kousků špeku. A právě špek dal název této oblíbené pochoutce.

Špekáčkujte s Váhalou!

K letním prázdninovým dnům patří neodmyslitelně grilování - tyto příjemné chvíle chceme strávit s našimi blízkými na zahradě, kde si společně pochutnáváme na grilovaných pochoutkách. Aby mělo každé grilování ten správný úspěch, je třeba pečlivě vybírat, jaké lahůdky vložíme na rošt grilu, na lávový kámen či napíchneme na klacek a opečeme nad ohněm.

Kdo si chce opravdu pochutnat, tak ten by neměl opomenout Váhalovy Špekáčky extra vázané, které získaly na potravinářském veletrhu Salima v Brně nejvyšší ocenění - Zlatou Salimu 2014.

Víte, jak správně opékat špekáček?

Dokonale připravené špekáčky

Spadne vám občas špekáček do ohně, nebo je na povrchu propečený a uvnitř studený? Máme pro vás návod, jak připravit nejlepší gurmánský požitek. Na obou koncích špekáček nařízněte do kříže zhruba do jedné třetiny jeho délky, aby prostřední část zůstala neporušena a připravena jen na propíchnutí prutem. Zaručíte tak, že na něm bude špekáček krásně držet a nespadne do ohně.

Špekáčky nikdy neopékejte v přímém ohni, ale na horkém vzduchu. Ideální opékačku získáte přibližně deset centimetrů nad plamenem. Špekáček tak bude prostě perfektní!

Víte, jak správně opékat špekáček?

Další dobroty k opékání

Víte, jak správně opékat špekáček?

Špekáčky jsou tradičním českým výrobkem, ke kterému se zákazníci vracejí a objevují v něm kouzlo táboráků a posezení u ohně s přáteli. Ale nejsou to jen Špekáčky, které lákají k opékání nad ohněm. Velmi oblíbená na grilování je také Junácká klobása a bílá Grilovací klobása. Každý výrobek má ojedinělou chuť plnou masa a přírodního koření, a proto si zachovávají svoji šťavnatost. Grilovací klobásky neobsahují žádné separáty, náhražky masa ani lepek. Výborně chutnají podávané hned z grilu s čerstvým chlebem a křenem nebo francouzskou hořčicí.

Na grilování je výtečná také Farmářská klobáska tenká, je to výrobek jen s jedním „éčkem“ - solí a přírodním kořením, s obsahem masa 85 %. Po ogrilování můžete vychutnat její křehkost a jemnost do posledního sousta. Klobáska získala významné ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje 2012.

Tip pro opravdové gurmány

Ten pravý gurmánský zážitek z grilování dovrší dozlatova upečený plátek slaniny. Zkuste třeba Váhalovu slaninu, která je bez kůže a bez chrupavek. Lehce ji okořeňte a z obou stran opečte, na lávový kámen přidejte plátky papriky, cibule, cukety a také rajčátka. Plátek slaniny bude křupavý a šťavnatý. Doporučujeme završit toto kuchařské snažení položením plátku sýra přes zeleninu a věřte, že hned první sousto vás uchvátí. Váhalova slanina získala značku kvality Klasa.

V současné době zákazníci volají po pravdivém označování výrobků, aby si mohli sami ověřit, co vlastně výrobek obsahuje. Dát zákazníkům pravdivé informace je správná cesta k vytvoření důvěry mezi poctivým výrobcem a zákazníkem. Na etiketách, obalech a reklamních materiálech firma VÁHALA uvádí, že jejich výrobky neobsahují strojně oddělené maso, mouku, sóju a jiné náhražky.

Seznam firemních prodejen a vyhledávač prodejen, kde si můžete zakoupit Špekáčky extra, Špekáčky pikant i další speciality najdete na www.vahala.cz.

Ať je každé vaše sousto gurmánským zážitkem!

Autor:


Komerční sdělení

Komerční sdělení je placená služba portálu zprávy.iDNES.cz, která měsíčně osloví 650 000 uživatelů. Další informace najdete ZDE

Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.