Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V české dvacítce nejlepších výčepních je letos sedm žen

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Ve Velkém sále Měšťanské besedy se ve čtvrtek večer dozvíme jména nejlepších výčepních plzeňského piva pro rok 2015. A je dost dobře možné, že poprvé v desetileté historii soutěže zvítězí žena. Rovnou sedm zástupkyň něžného pohlaví se totiž letos probojovalo do finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender mezi 20 nejlepších výčepních plzeňského piva v České republice.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Na zdraví! V loňském 9. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender zvítězil Pavel Pressburg (uprostřed) z pražské Malostranské besedy. Druhé místo obsadil Jakub Šrubař z hospůdky U Bobra ze severomoravských Raškovic. Bronzová příčka pro rok 2014 patřila Martinu Konfrštovi z Pilsner Urquell baru v Mariánských Lázních. Foto: archiv Plzeňského Prazdroje | foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Počet ženských finalistek se tak oproti předchozím ročníkům výrazně zvýšil a je nejvyšší v desetileté historii soutěže.

Stává se profese výčepní oblíbeným řemeslem českých žen?

Dvacítku nejlepších výčepních v České republice tvoří z jedné třetiny ženy. Co je na čepování piva láká? Hlavně práce s lidmi a různorodost zaměstnání. „Baví mě přinášet lidem hezký zážitek. Servíruji hostům plzeň krásně vychlazenou s nadýchanou pěnou a v té nejlepší kondici, vždy s úsměvem a přáním na zdraví,“ vysvětluje vztah k profesi výčepní Tereza Aujeská, jedna z finalistek z pražského Lokálu Hamburk. 

„Z tak vysokého zastoupení žen jsme nadšení,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda poroty. „V letošním finále mají ženy největší zastoupení v celé historii soutěže,“ dodává Berka.

Jedna z letošních finalistek Kateřina Marková z jihlavské hospůdky PUOR Dělnický dům. Foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Jedna z letošních finalistek Kateřina Marková z jihlavské hospůdky PUOR Dělnický dům. Foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Rekordní počet ženských finalistek lze přisoudit jejich větší odvaze soutěžit ve zdatnosti čepování piva, která se historicky spojuje spíše s mužským elementem. Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender se mimo jiné snaží prokázat, že nezáleží na tom, zda pivo čepuje muž nebo žena, ale jaký má soutěžící k čepování piva vztah, jakými disponuje v oboru znalostmi a jak správně používá techniku. 

„Naše soutěž není jen o tom, jak správně pivo načepovat, ale nutné je i vědět, jak ho správně nabídnout. To znamená dobře naservírovat a prohodit milé slovo s hostem tak, aby se do restaurace rád vracel,“ komentuje trend Václav Berka. 

„Host by si měl v nejlepším případě z dobré hospody nebo restaurace odnést i nějaké nové poznatky. Takže soutěž prověřuje i teoretické znalosti týkající se historie piva, pivovaru, jeho výroby a péče o něj. A dle mých dosavadních zkušeností jsou v tomto ženy zpravidla lépe připraveny,“ dodává. Podle Berky platí, že se zvyšuje nejen počet šikovných ženských výčepních, ale i celková úroveň všech soutěžících a tedy i celá tato gastronomická kategorie v České republice.

Do letošního 10. ročníku Pilsner Urquell Master Bartender se přihlásilo celkem 170 soutěžících, z toho 33 žen. Ze 4 regionálních kol soutěže, kde soutěžící obhajovali svůj výčepní um před odbornou porotou, vzešlo 20 finalistů. Který z nich čepuje pivo nejlépe, se dozvíme ve čtvrtek večer.

Václav Berka: Výčepní je v hospodě nejdůležitějším člověkem. Hned po hostovi

Výčepní je vizitkou každé hospody či restaurace. A hned po hostovi je tím nejdůležitějším člověkem na placu. Ovšem správný výčepní musí umět víc než načepovat (byť sebelépe) půllitr. Jak říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda poroty soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, hostinský musí být osobností, kvůli které se hosté budou do hospody vracet stejně rádi jako kvůli krásně načepovanému pivu se smetanovou pěnou.

Když přijdete do restaurace, poznáte na první pohled, jaké tam bude pivo?
Když je to restaurace, kde mě znají, tak jdu rovnou k výčepu a pozdravím se s výčepním. Podám mu ruku a už v ten moment tak na 50 procent zjistím, jestli to pivo bude dobré. Když je jeho ruka mokrá, tak je poloviční záruka, že se dobře stará o výčepní sklo a myje sklenice tak, jak má. Když má suchou ruku, tak to je skoro na to se otočit a jít pryč… V restauracích, kde mě neznají, si sednu tak, abych viděl na výčepního, co dělá s pivem.

Václav Berka. Foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Václav Berka. Foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Jaké chyby dělají výčepní nejčastěji?
Jednoznačně je to nedostatečná péče o sklo. Když pivo načepujete do suché sklenice, tak se v něm pak po stranách objeví spousta bublinek. To jsou vlastně mikroskopická zrnka prachu a je to bohužel jasný důkaz toho, že se výčepní nepostaral o sklenici dobře. Do stejné kategorie patří řádná péče o výčep a výčepní kohouty. Večer, když hospoda zavírá, by měl hostinský pivní trubky propláchnout. Všem výčepním, se kterými se dostanu do styku, zdůrazňuji, že musí ochutnat pivo, když narazí nový sud. Klidně i ráno. Nejde o to, aby vypili celý půllitr, musí si dát ale šnýtek, aby věděli, co čepují. Musí mít jistotu, že nový sud je stejně dobrý jako ten předchozí. To jsou základní pravidla. Pivovarnictví je hlavně o čistotě. 

Když se přede mnou objeví sklenice s pivem, co z ní mohu na první pohled vyčíst?
Zapojte všechny smysly. Když vám přinesou sklenici, která je orosená a správně studená, tak si můžete říci, že to pivo bude nejspíše skvělé. Dívejte se na pěnu. Je krásně krémová? Září pivo jako zlato? Když si přivoníte, cítíte slad a chmel, popř. u nefiltrovaného piva jemné kvasinky? Ano? Pak rozhodně dále nečekejte a ochutnejte…

Můžete říci, kde se v Česku podle kvality čepuje pivo nejlépe?
Na kvalitu v hospodách se zaměřujeme dlouhodobě. Není to pouze v rámci soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, ale pořádáme také různá školení výčepních a do naší péče o kulturu v hospodách patří i veškerý servis ze strany našich obchodních zástupců a sládků. 

Podporujeme rozšiřování tankové technologie v českých hospodách a restauracích, snažíme se napomáhat v otvírání nových restaurací Pilsner Urquell Original Restaurant, ale také hospod spadajících pod další naše značky. Kde vám donesou na stůl nejlepší pivo? To po mně nechtějte. Je spousta báječných míst a obrovské množství skvělých výčepních. A jsem rád, že takových výčepních neustále přibývá, třeba i díky naší soutěži.

Plzeňské „komando“. Pravidelně vyráží z Plzeňského Prazdroje tým obchodních sládků a specialistů k utajeným kontrolám kvality hospod napříč celou Českou republikou.  Foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Plzeňské „komando“. Pravidelně vyráží z Plzeňského Prazdroje tým obchodních sládků a specialistů k utajeným kontrolám kvality hospod napříč celou Českou republikou. Foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Kontroloři z Plzně: Za deset let soutěže dozrály tisíce výčepních ve skutečné mistry

Od roku 2006 vždy v době letních prázdnin vyráží z Plzeňského Prazdroje tým obchodních sládků a specialistů k utajeným kontrolám hospod napříč celou Českou republikou. Zaměřují se na domácí podniky, ve kterých čepují pivo finalisté soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Kontrolují při práci ty, kteří už prošli sítem regionálních kol a chtějí se stát tím nejlepším českým výčepním. 

A také letos dopadly všechny kontroly k plné spokojenosti Václava Berky, předsedy soutěže a staršího obchodního sládka Plzeňského Prazdroje. „Všichni finalisté, kteří se ve čtvrtek objeví na slavnostním vyhlášení, mohou být vzorem pro každého, kdo se za pípou stará o pivo. Přesvědčili jsme se, že k péči o pivo i k hostům přistupují vždy s úctou,“ řekl Václav Berka.

Za deset let existence soutěže se podařilo ocenit špičkovou práci skutečných mistrů ve svém oboru. Mezi nimi třeba Lukáše Svobodu, vítěze vůbec prvního ročníku. Tehdejší výčepní od Pinkasů se za čtyři roky vypracoval dokonce až k vítězství ve světovém finále nejlepších výčepních v Praze na Žofíně. „Těch skutečně dobrých výčepních je celá řada,“ vypočítává Berka. 

„Z posledních ročníků je to Pavel Pressburg z Malostranské besedy, předtím Tomáš Hrnčíř z Lokálu U Bílé kuželky, Ota Haurythun od Pinkasů, Jaroslav Učík z restaurace U Učíků ve Vrchlabí nebo Václav Vanya ze Švejk restaurantu Pod Věžičkou v Kadani. Ale patří sem ještě spousta dalších. Jsem rád, že skupina skvělých výčepních neustále roste, a že jsme za ty roky pomohli tisícům z nich profesně vyrůst,“ dodává Berka.

Správně „udělané“ pivo pozná i laik

Velká pravda, že sládek pivo vaří, ale až hospodský ho dělá, je obecně známá. Jedna a ta samá značka piva může bohužel chutnat tolikrát, v kolika hospodách se čepuje. 

Naštěstí, jak říká Václav Berka, plzeňský sládek a předseda poroty soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, správně načepovanou hladinku poznáte na první pohled, i když zrovna nejste pivař. Jestliže má být načepovaná tak, aby se její sněhobílá pěna doslova vznášela a pivo mělo říznou chuť, musí každý výčepní dodržet několik zásad. 

Patří mezi ně zejména:

  •  Pivo se správně čepuje do umyté a vychlazené sklenice. Poctivě načepované pivo poznáte tedy i na omak, výčepní by jej měl přinést v mokrém a chladném skle.
  •  Pokud se bublinky piva usazují na vnitřních stranách sklenice, je to známka špatného mytí. Chuť piva se tak může pokazit.
  • Správně načepovanou hladinku můžete zhodnotit už na první pohled – má bílou a smetanově hustou pěnu, které se říká „mokrá pěna“. Vznikne tak, že výčepní při čepování nejprve jemně „nařízne“ trochu pěny do sklenice, do které ponoří pivní kohout. Pak naplno otevře průtok piva a půllitr jím naplní pod úhlem 45°.
  •  Pěna není pouze na okrasu, má důležitý vliv na celkovou chuť. Mokrá, hustá a krémová pěna působí jako ochrana a uchovává správný říz. Pivo se dostává méně do kontaktu se vzduchem a neoxiduje – nevětrá.
  •  Výborným znakem perfektně připravené hladinky jsou kroužky na sklenici. S každým upitím by na sklenici měly na místě původní hladiny zůstávat viditelné kroužky po pěně. Počet kroužků také odhalí, na kolik doušků jsme pivo vypili.

* Hladinka je nejvyváženější variantou čepovaného piva, ideálně s tří až čtyřcentimetrovou pěnou, uchovává si cca 80 % oxidu uhličitého. Hladinka se čepuje na jeden ráz.

Autor:


Hlavní zprávy

Nejsem perfektní máma!
Nejsem perfektní máma!

Své dítě miluji, ale dávám mu opravdu to nejlepší?

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.