Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

U jaké hospody zakotvit, když do Prahy připlujete lodí

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03
I když nemám loď a ani nevím, jestli bych ji zvládnul kormidlovat, rozhodně už vím, kde zakotvím, až mě do Prahy poprvé donese proud Vltavy. Na pravém i levém břehu je hned několik parádních podniků, barů a výčepů, kde by si mohl člověk objednávat pivo rovnou z paluby.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

V Sovových mlýnech se umějí o pivo postarat. | foto: Pilsner Urquell

Atmosférou, výhledy a kvalitou čepovaného piva ale vyniká na každém břehu jen jeden. Sovovy mlýny na Kampě a legendární restaurace Vltava na náplavce.

Náplavka už není, co bývala, říkají snad všichni, kteří pamatují, když se tu coby první podnik otevřel Bajkazyl. Mají pravdu v tom, že kvůli popularitě prosluněného Rašínova nábřeží se tu otevírá jeden komerční projekt za druhým, zápisy v bedekrech sem lákají davy turistů a kotví tu čím dál tím víc reklamních lodí. V jednom se ale pletou. Bajkazyl rozhodně nebyl první. Už od čtyřicátých let tu totiž stojí restaurace, která dnes nese jméno Vltava.

Kam na ryby, když ne k Vltavě?

Nápad postavit na náplavce jednoduchý dřevěný restaurant dostal dědeček současných majitelů, kuchař v Pražské paroplavební společnosti, už v roce 1945. Podnik, který se nejprve jmenoval U přístaviště parníků, později Paroplavba, zažil vše od znárodnění, přes rekonstrukci nábřeží až po několik devastujících povodní. Vše naštěstí, nejčastěji díky úsilí majitelů, přežil a dnes je to jedna z nejpříjemnějších zastávek na náplavce.

Fotogalerie

Musím se přiznat, že jsem se restaurantu Vltava léta vyhýbal, především kvůli tomu, že přímo zasahuje do promenády, takže mi ani nic jiného nezbývalo. Vždycky když jsem šel kolem, jsem ale tiše záviděl lidem slunícím se na lavicích před hospodou, sledujícím proplouvající lodě a upíjejícím ze zlatavých půllitrů se slušně načepovanou Plzní.

Když jsem se konečně odhodlal sem vyrazit na večeři, vřela ve mě směs očekávání a strachu.

Interiér tu vždycky vypadal trochu zanedbaně, takže jsem se obával, že podobně zanedbaná bude i kuchyně. Po tom, co jsem ale ochutnal místního kapra a mix grilovaných ryb, doplněných lehkým bramborovým salátem, ze mě jakékoliv obavy opadly.

Obsluha je tu osobitá, ale nedejte na první dojem. Vždy tu myslí na vaše pohodlí a nestane se, že byste neměli co pít, anebo čekali, až si vás číšníci všimnou. Navíc místní šéfkuchař Martin David se jde ve volných chvílích pozdravit s hosty a ptá se, jak jim chutná a zda jim něco nechybí. Když mě viděl, jak si fotím večeři, začal se smát a přemlouvat mě, ať si dám ještě něco jiného, že má v repertoáru i fotogeničtější jídla.

Když se pak člověk odebere vycházkou podél Vltavy, rozhodně mu nic nechybí.

Zahrádka u Tučňáků

Když bych odrazil svoji imaginární loď od restaurace Vltava a u druhého břehu proplul smíchovskou plavební komorou, hned první pořádná zahrádka na levém břehu patří restauraci Sovovy mlýny na Kampě.

Vojtěch Kolář

Hledám podniky, co mají srdce

Když přijde na jídlo a pití, dokážu o něm mluvit hodiny. Fascinuje mě dozlatova grilovaná křupavá zelenina, jemně propečené steaky, perfektně se táhnoucí holandská omáčka a krása čerstvě načepovaného piva, jehož vznášejcími se bublinkami probleskují sluneční paprsky. Stejně jako se dokážu rozplývat nad perfektním kulinářským zážitkem, dokáže mě do ruda rozčílit lenost a falešnost, která se z českých hospod ještě zdaleka nevytratila tak, jak bychom si všichni přáli. V restauracích nehledám jenom dobré jídlo a pití, ale hlavně zážitky a příběhy lidí, které do své práce dávají srdce, aby nám tyto zážitky mohli zprostředkovat.

Vojta Kolář

Ihned po té náročné plavbě, rozhodně doporučuji dát si tu jedno vychlazené plzeňské. Pivo tu totiž ošetřují a čepují tak dobře, že se vám jeho řízná chuť vryje hluboko do vašich chuťových buněk. Lepší pivo mají opravdu jen v těch nejlepších výčepech.

Venkovní sezení, kam se vejde hodně přes padesát hostů, sice nemá výhled na Pražský hrad, o to magičtější je ale pohled na Karlovy lázně, Karlův most a Střelecký ostrov, kolem kterého se prohánějí lidé na šlapadlech. Co chvíli tudy také proplouvají lodě s turisty směřující na vyjížďku proti proudu, takže je tu ze zahrádky možné sledovat hemžení na Vltavě.

Nabídka jídel je česky celosvětová, najdete tu utopence, tatarák i guláš, vedle fish & chips, špaget Carbonara a amerických žebírek. Osobně jsem vyzkoušel burger Kampa s domácí houskou, které tu každý den pečou, který byl výrazný především díky chuťové kombinaci karamelizované cibulky s barbecue omáčkou. Kamarádka pak nemohla dát dopustit na kapří tatarák.

Restaurace v Sovových mlýnech je ideální pro všechny, kteří jsou v Praze na výletě a chtějí se kochat památkami i během jídla. Cenou za blízkost k hlavní turistické třídě jsou vyšší ceny. Není to ale past na turisty, ale spíše daň za překrásnou lokalitu a luxusní výhled.

Autor:




Hlavní zprávy

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.