Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tři milníky ve vaření piva na Liberecku

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Vedle sklářské, textilní výroby a zpracování dřeva bylo na Liberecku neméně slavné i pivovarnictví. První zmínky z osidlování našeho kraje ve 14. století neobsahují úředně zjištěné záznamy o vaření piva, první ověřená listina pochází z roku 1560, kdy se měšťané domohli práva várečného od Bedřicha z Redernů.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Tři milníky ve vaření piva na Liberecku | foto: Konrad

Již roku 1562 stál na Soukenném náměstí první liberecký pivovar, sladovna v Široké ulici, pivo se točilo v 63 domech právovárečníků. K tomu počítejme vaření piva ve šlechtických sídlech, některými řeholníky v klášterech i tajné domácí vaření šikovnými hospodyňkami.

Chutě bývaly pestré a kvalita všemožná. Majitelé panství ještě dohlíželi nad tvrdou rajonizací a konzumenti museli pít příslušné pivo vyráběné feudály (Valdštejn - jeho pivovar stál v místě kina Adria, Gallasové) podle bydliště a nikoli podle kvality, což přetrvalo až do dob 19. století, kdy bylo zrušeno propinační právo (1869) a tato rajonizace, byť přímo ve městě byla zrušena již o 100 let dříve, pomalu odeznívala až do 80. let 20. století.

100 000 hl piva ročně v 19. století i dnes

Konrad pivní pečeť

Možnosti neomezeného čepování piva využili bohatí liberečtí měšťané a průmyslníci a v roce 1872 se rozhodli postavit moderní pivovar se sladovnou na vodním zdroji v Liberci-Vratislavicích. V té době začínala sláva vaření piva plzeňského typu a zdejší investoři zaměstnali plzeňského sládka pana Hájka, který rozjel výrobu ve velkém. Již za 15 let přesáhl výstav piva 100 000 hl za rok, což znamenalo posun do první desítky českých pivovarů, mezi kterými liberečtí zůstanou přes 100 let.

Překotný vývoj privatizace a rekapitalizace v 90. letech 20. století přinesl vaření piva na Liberecku těžkou ránu, kterou naštěstí po dvouleté přestávce zacelila skupina nových vlastníků a v roce 2000 pivovarská tradice dále pokračuje do dnešních dnů. Tlak konkurenční propagandy je silný, ale cesta ke spotřebiteli je díky kvalitě a osvětě. Pivovar dokáže vyrábět již víc než 10 druhů piva a opět přesáhl svých 100 000 hl za rok.

Liberecké vaření piva se mezi konkurencí neztratí

Konrad

Byť není dnešní konzument povinně vázán na místní pivo, zvyšující se spotřeba ukazuje, že i v konkurenci se liberecké vaření piva neztratí, naopak přibývají i konzumenti ze vzdálenějších oblastí.

V současnosti je příjemné posezení u piva samozřejmě přímo u zdroje v Pivovarské hospodě. Síť restaurací umožňuje provést ochutnávku piva pod značkou Konrad nejen v celém Libereckém kraji a velkých českých městech. Chuť už navodí jen vyjmenování některých z nich: U Soukupů (Liberec),U Žabáka (Liberec), U Koláče (Jablonné v.P.), Nádražní (např. Nový Bor), Fontána (Varnsdorf), U Hada (Hejnice), U Vaška (Děčín), Pivnice 109 (Praha), U Lesa (Praha-Klánovice), Houba (Ústí n.L.), U Hasiče (Č.Budějovice), U zapadlých vlastenců (Paseky n.J.) a spousta dalších výčepů, penziónů, koupališť a dařenek (koncertů či eventů). Pro domácí prostředí pořídíte sudy nebo lahve od malých po velké i ve všech významných prodejnách i malých obchůdcích.

Moderní technologie a rychlá doprava umožňuje konzumaci i ve vzdálenější cizině, např. v Německu, Francii, Itálii, Španělsku nově i v Egyptě a Indii. Pivovar v současnosti nabízí klasická piva se značkou Konrad od světlého výčepního až po ležáky světlý i tmavý, též prémiový ležák 12°, dále piva podle původních receptů (retro) - Svatopavelskou 16° i novinky speciálních piv - Červený Král, nealko Pilot a lehký Chytrón s jemnou příchutí.

19. 3. 2012 Petr Hostaš - ředitel

Konrad - Pivo 2011
Autor:


Komerční sdělení

Komerční sdělení je placená služba portálu zprávy.iDNES.cz, která měsíčně osloví 650 000 uživatelů. Další informace najdete ZDE

Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.