Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tlakové hrnce nejsou nebezpečné. Uspoří vám čas, námahu i peníze

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Vaření v moderním tlakovém hrnci od renomovaného výrobce je vše, jen ne nebezpečné. Tlakové hrnce však stále nebudí v domácnostech přílišnou důvěru.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Tlakové hrnce nejsou nebezpečné. Uspoří vám čas, námahu i peníze | foto: Tlakový hrnec 4L INTEGRA, BANQUET, Dommo.cz

Nyní je však pravý čas zapomenout na zažité předsudky: ceny špičkových tlakových hrnců klesají, zatímco ceny energií stále rostou. A právě spotřebu energie, čas a také finance vám může nákup dobrého tlakového hrnce ušetřit.

Tlakové hrnce, v Česku lidově překřtěné na „papiňáky“, jsou na světě už více než 300 let. V posledních několika dekádách však byly z kuchyní neprávem vystrnaděny, a to díky obavám z jejich nespolehlivosti. Zejména v tuzemsku, kde byli lidé dlouhá léta odkázáni na nepříliš kvalitní výrobky z východního bloku, získaly tlakové hrnce velice špatnou pověst. Dnes se však vracejí do podnikových i rodinných kuchyní a díky svým skvělým vlastnostem znovu nabývají na oblibě.

Vybouchne? Nevybouchne! Jak funguje moderní tlakový hrnec

Je na místě zdůraznit, že moderní tlakové hrnce od renomovaných výrobců jsou dnes naprosto bezpečné. Ve skutečnosti jsou testovány v podmínkách, které mnohonásobně překračují nároky běžného domácího použití. Mezi nejkvalitnější tlakové hrnce, disponujících veškerými evropskými atestacemi, patří výrobky značek Banquet a Korkmaz, které u nás nabízí internetový obchod Dommo.cz.

Tlakové hrnce nejsou nebezpečné. Uspoří vám čas, námahu i peníze

Explodující papiňáky – trocha fyziky

Při vaření je obsah uvnitř tlakového hrnce (téměř) hermeticky uzavřen. Ohřívající se voda (tvořící vysoký podíl vařených surovin) se rozpíná, čímž roste tlak uvnitř hrnce. Vyšší tlak zase umožňuje vodě dosáhnout vyšší teploty, aniž by se začala vařit - vypařovat. Zatímco v běžném prostředí (v atmosférickém tlaku) se bod varu vody pohybuje okolo 100 °C, v tlakovém hrnci je možno dosáhnout teploty mezi 120 a 130 °C.

Achillovou patou starých papiňáků byla především špatná kvalita tehdejších materiálů a nedomyšlená konstrukce tlakové pojistky. Kombinací těchto dvou jevů často docházelo k ucpání pojistného tlakového ventilu. To vedlo k zvenčí nepostřehnutelnému, přesto extrémnímu nárůstu teploty a tlaku uvnitř hrnce. V důsledku extrémních podmínek pak starý tlakový hrnec v nejslabším místě „povolil“, což zase vedlo k rapidnímu poklesu tlaku a prudkému varu obsahu hrnce – oné nechvalně známe „explozi papiňáku“.

Materiál – extrémně odolná ocel

Špičkové tlakové hrnce obou značek jsou vyráběny z extrémně pevné nerezové oceli s klasifikací 18/8. Ta je schopna odolávat tlaku 10× vyššímu, než jaký může v hrnci při vaření nastat. Navíc se nerez velice snadno čistí a (na rozdíl od dříve užívaného hliníku) je naprosto inertní. To znamená, že při styku s potravinami nijak nereaguje, nezachytává jejich chutě a nezachází.

Upnutí poklice – masivní a snadno ovladatelné

Velkou slabinou starých hrnců bylo rovněž upnutí poklice. Ta musí dokonale sedět na hrnci, být snadno ovladatelná a zároveň přečkat sebevětší nárůst tlaku. Oba výrobci proto používají pro své tlakové hrnce vlastní patentovaný mechanismus, který v sobě snoubí všechny tyto požadavky.

Dvojnásobné plně automatické zabezpečení

Alfou a omegou kvality tlakového hrnce jsou však regulační a pojistné tlakové ventily, umístěné právě v poklici. Regulační ventil má za úkol udržovat v hrnci optimální pracovní tlak a zajistit bezpečné otevírání poklice. Tento ventil je upraven proti zanášení a při správném užívání tlakového hrnce nabídne 100% spolehlivost. A pokud se přece jen zanese, například vlivem špatné údržby hrnce, pojistný ventil zajistí pozvolné a zcela bezpečné snížení tlaku.

Tlakové hrnce nejsou nebezpečné. Uspoří vám čas, námahu i peníze

Tlakové hrnce Korkmaz i Banquet jsou vybaveny automatickým systémem regulace a ochrany, díky kterému se nemusíte vůbec starat o to, co se v tlakovém hrnci děje. Kvalitní moderní tlakové hrnce jsou rovněž vybaveny tzv. sendvičovým dnem, tedy vícevrstvým zesíleným ocelovým dnem, které umožňuje hrnci předat maximum energie produkované sporákem.

K čemu je vlastně vyšší tlak v hrnci dobrý?

Jak již bylo řečeno, vyšší tlak znamená vyšší teplotu vody. A vyšší teplota vody zase přináší celou řadu výhod, které si po jediném vyzkoušení zamilujete!

70% úspora času

Jak jistě víte, rychlost změknutí a provaření pokrmu úzce souvisí s teplotou, při které je pokrm připravován. A také s časem, za jaký je dané teploty dosaženo.

Pokud například brambory v obyčejném hrnci bez poklice vaříte dvacet minut, s poklicí lze stejnou porci uvařit přibližně za 15 minut. V moderním tlakovém hrnci lze stejnou porci brambor uvařit za 5 minut, což znamená více než 70% úsporu času a současně 4× rychlejší vaření!

V úvahu je třeba vzít také fakt, že tlakový hrnec není třeba kontrolovat. Jakmile si zapamatujete optimální dobu vaření, můžete se během přípravy jídla s klidem věnovat jiným činnostem. Polévka ani brambory vám z tlakového hrnce zkrátka „neutečou“.

Tlakové hrnce nejsou nebezpečné. Uspoří vám čas, námahu i peníze

Doba vaření = spotřebovaná energie = vaše peníze

Vaříte-li o 70 % rychleji, spotřebujete také zhruba o 70 % méně energie. A to při porovnání stejně kvalitního tlakového a běžného hrnce. Vaříte-li nyní na starých plechových hrncích s tenkým dnem, úspora energie zmíněných 70 % přesáhne.

Při současných (stále rostoucích) cenách energií si tak lze snadno spočítat, za jak dlouho se vám vrátí počáteční vyšší investice do dražšího kvalitního tlakového hrnce.

Příklad úspory energie, času a financí

Vaříte-li na běžném elektrickém sporáku s litinovou plotýnkou o výkonu 2.000 W, v obyčejném hrnci podusíte kilo tužšího hovězího masa do měkka zhruba za 3 hodiny. V tlakovém hrnci je maso měkké již po 45 minutách.

Zatímco tedy běžný hrnec spotřebuje 3 × 2.000 = 6.000 Wh energie, s tlakovým hrncem spotřebujete pouhých 0.75 × 2.000 = 1.500 Wh. Při běžné ceně elektřiny tak při jediném vaření s tlakovým hrnce ušetříte nejen 2 a čtvrt hodiny času, ale také 18,- Kč za elektřinu – 75 %.

Maximum vitamínů, minimum tuku, 0 bakterií

Při vaření v teplotě mezi 120 a 130 °C jsou dokonale zničeny veškeré bakterie, plísně a další nežádoucí mikroorganismy, které se v potravinách mohou vyskytovat. Pokrmy z tlakového hrnce tak můžete zcela bez obav servírovat například kojencům.

Díky cirkulující páře a rovnoměrnému vedení tepla se také suroviny nepřipalují ke stěnám hrnce. Díky tomu můžete použít mnohem méně olejů a tuků než při vaření v běžném hrnci. Zároveň se však během krátké doby vaření stihne rozložit mnohem méně vitamínů a dalších cenných živin, které potraviny obsahuje v syrovém stavu. Bez obav lze tedy prohlásit, že vaření v tlakovém hrnci je velmi prospěšné pro vaše zdraví.

Veškeré vůně a chutě zůstanou uvnitř

Jistě nám dáte za pravdu, že připravit dobře ochucené dušené hovězí či správně silný vývar není v běžném hrnci vůbec snadné. A nejde jen o časovou náročnost – při dlouhém vaření vám také z hrnce uniká pára, prosycená arómaty pokrmu. Výsledkem je sice provoněná kuchyně, zato však chuťově ploché jídlo, které postrádá šmrnc.

V tlakovém hrnci však, díky minimálnímu úniku páry, zůstává chutí a vůní mnohem více. Kondenzující pára se mísí s tou čerstvě vznikající, díky čemuž je vaše jídlo dokonale rovnoměrně dochucené a prosycené celým spektrem vůní všech použitých surovin.

Moderní tlakové hrnce využijete i na běžné vaření

Nejlepší vlastností tlakových hrnců je však bezesporu jejich univerzálnost. Nejen že v nich lze připravit jakýkoliv běžný pokrm (a celou řadu specialit, jaké v obyčejném hrnci zkrátka neuvaříte), ale stačí použít běžnou poklici (kterou výrobci Banquet i Korkmaz standardně dodávají spolu s hrncem) a získáte všestranný, velmi úsporný a snadno udržovatelný hrnec pro přípravu jakéhokoliv pokrmu.

Co myslíte? Není nyní ten správný čas odhodit stranou předsudky a začít si užívat komfortní, rychlé, úsporné a zdravé vaření v moderních tlakových hrncích?

Autor:

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.